Pijnzorg is een van onze specialismen

Wat is pijn?

Pijn is een onaangenaam gevoel in het lichaam. Het is een signaal dat er ergens in het lichaam een beschadiging is opgetreden. Pijn waarschuwt het lichaam om te voorkomen dat de beschadiging erger wordt. We onderscheiden twee soorten pijn: 


  • Acute pijn. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak. Deze pijn waarschuwt het lichaam om te voorkomen dat de beschadiging erger wordt. Bijvoorbeeld na een snee, schaaf- of brandwond. Maar ook bij kneuzingen, ontstekingen of na een operatie. Acute pijn is kortdurend en goed te behandelen. Wanneer het onderliggende probleem is opgelost dan verdwijnt de pijn ook.   
  • Chronische pijn. Als pijn langdurig aanwezig is – langer dan drie maanden – spreken we van chronische pijn. Vaak is de oorzaak van de pijn niet (meer) te achterhalen. Het zenuwstelsel is beschadigd (neuropatische pijn) en overgevoelig geworden (sensitisatie). Er kunnen meerdere redenen zijn waarom de pijn blijft bestaan. Dit betekent dat er breder gekeken en behandeld moet worden. Bekijk deze video voor meer uitleg over chronische pijn.


De basis van onze integrale pijnzorg

Bij DC Klinieken kijken we niet alleen naar hoe we uw pijn kunnen verlichten, maar ook waarmee u op de langere termijn geholpen bent. Dat kan bijvoorbeeld zijn door het geven van educatie, onder begeleiding meer te bewegen, te leren om beter te kunnen ontspannen en zo stress tegen te gaan, of door in gesprek te gaan met lotgenoten. Onze pijnzorg gaat uit van het biopsychosociaal model: hierbij hebben we niet alleen aandacht voor de biologische (lijf) factoren, maar ook voor de psychologische (hoofd) en sociale (leven) factoren die mogelijk van invloed zijn op de pijn.


Onze specialisten helpen u dus zo goed mogelijk op weg zodat u na uw behandeling zelf in staat bent pijn zo veel mogelijk te voorkomen, uw pijn op tijd te herkennen en weet wat u moet doen als u pijn heeft. Bij DC Klinieken willen wij u helpen alles uit het leven te halen!


Integrale pijnzorg bij DC Klinieken

Samen behalen we uw doelen 

Wanneer u bij DC Klinieken behandeld wordt voor uw pijn dan heeft u één centraal aanspreekpunt: de pijnconsulent. De consulent legt u uit wat pijn is en begeleidt u tijdens het behandeltraject. Het behandelteam bestaat onder andere uit medisch specialisten, therapeuten, pijnconsulenten en pijnverpleegkundigen. Zij staan om u heen om samen met u toe te werken naar een leven waarin u zo min mogelijk last heeft van pijn. We gaan daarbij uit van wat er nog wel mogelijk is.


Door samen met u vast te stellen wat u belangrijk vindt in het leven, worden heldere en persoonlijke doelen gesteld. U speelt zelf een erg grote rol bij het behalen van deze doelen. Het team van specialisten ondersteunt u hier zo goed mogelijk bij en verwachten van u dat u zich volledig inzet om eruit te halen wat erin zit.

Informatie over onderzoeken en behandelingen

Pijnbehandeling

Iedereen ervaart wel eens pijn. Het kan gaan om een vervelende pijnscheut of zeurende pijn. Maar ook kan het gaan om pijn waarbij de kwaliteit van leven minimaal is.

Beweegtherapie op het beweegplein

Het beweegplein maakt onderdeel uit van onze integrale pijnzorg. Door middel van het trainingsprogramma willen wij u, onder begeleiding van fysiotherapeuten, laten ervaren hoe bewegen de kwaliteit van uw leven kan verbeteren.

Stressorengroepsbehandeling

Een stressorengroepsbehandeling is een behandeling voor patiënten met chronische pijnklachten. Tijdens de behandeling leert u hoe u beter met emoties kunt omgaan, zodat u minder lichamelijke pijn ervaart.

Zenuwblokkade

Zenuwen geven signalen door aan de hersenen, waaronder pijnprikkels.

Behandeling van een zenuwwortel

Een behandeling van een zenuwwortel is een pijnbehandeling van de rug.

Hoofdpijncentrum

DC Klinieken heeft tien (erkende) hoofdpijncentra. In onze hoofdpijncentra werken neurologen samen met anesthesiologen-pijnartsen en hoofdpijnverpleegkundigen.

Folders & downloads