Migraine is een aandoening en onderdeel van het specialisme neurologie

Wat is migraine?

Migraine is een heftige vorm van hoofdpijn. Typisch voor migraine is dat het in aanvallen komt. Zo’n migraineaanval vindt vaak aan één kant van het hoofd plaats. Tijdens deze migraineaanvallen ervaren sommige mensen lichtflitsen en vertekende beelden.


Soorten migraine

Migraine is er in verschillende vormen. Van een milde variant die enkele uren duurt tot heftige aanvallen van enkele dagen. De hoofdpijn zit vaak aan één kant van het hoofd, meestal de zijkant van het hoofd of achter een van de ogen. De pijn kan een tijdelijk invaliderende werking hebben. In sommige gevallen moet iemand bijkomen in een donkere ruimte, zonder prikkels van de omgeving. Ook kan iemand lichtflitsen ervaren, aura’s of vervormde/golvende beelden zien.


Bij vrouwen komen migraineaanvallen vaak voor rondom de menstruatie. Zo’n geval heet ook wel menstruele (hormonale) migraine en kan vaak goed worden behandeld met botox.


Mogelijke oorzaken

Migraine kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Spanning/stress
  • Slaaptekort
  • Erfelijkheid
  • Weers- en luchtdrukveranderingen
  • Voeding, zoals kaas en chocolade


Behandelingen en onderzoek

Heeft u last van migraine? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van de 10 erkende hoofdpijncentra van DC Klinieken. Deze vormen de grootste keten van hoofdpijncentra in Nederland. Door deze gespecialiseerde aanpak kunnen de meeste vormen van migraine effectief worden behandeld.Behandelingen bij DC Klinieken

Hoofdpijncentrum

Een hoofdpijncentrum of hoofdpijnpoli is een gespecialiseerde afdeling voor hardnekkige hoofdpijnklachten.