Qutenza is onderdeel van het specialisme pijnzorg

Wat is Qutenza?

Qutenza bevat een hoge dosis capsaïcine (8%). Dit is de stof die de Spaanse peper zo pittig maakt. De capsaïcine in de Qutenza-pleister bindt zich aan beschadigde zenuwcellen in de huid. Daardoor worden deze cellen minder gevoelig, wat de pijn verlicht.

De behandeling

Voor de behandeling

Wat kunt u zelf doen ter voorbereiding op de behandeling met Qutenza-pleisters bij DC Klinieken? Gebruik om te beginnen geen huidlotion of crème op het gebied waar u pijn heeft. En scheer die plekken niet. Bij DC Klinieken scheren we eventuele behaarde plekken zelf weg.

Als u naar DC Klinieken komt voor de Qutenza-behandeling, draag dan makkelijk zittende kleding. En neem iets mee ter ontspanning, zoals een boek.

Als u dat wilt, kunt u van tevoren twee stuks paracetamol van 500 mg innemen. Hierdoor kan de behandeling aangenamer verlopen. Ook mag u een coldpack meenemen, zodat u de behandelde plek kunt koelen.

Belangrijk vooraf

Neem contact met ons op als er bij u sprake is van:

  • een (mogelijke) zwangerschap
  • hartklachten door hoge bloeddruk
  • huidbeschadiging in het gebied waar u pijn heeft
  • een bijniertumor
  • het geven van borstvoeding
  • overgevoeligheid voor hete pepers

Misschien moeten we in zo’n geval de behandeling verplaatsen of annuleren.

De behandeling

We tekenen het pijnlijke, te behandelen gebied op de huid eerst af met een markeerstift. Daarna plakken we de Qutenza-pleister erop. Afhankelijk van de te behandelen plaats op het lichaam blijft deze huidpleister 30 tot 60 minuten zitten. Daarna verwijderen we hem weer. Ten slotte maken we de huid schoon met een reinigingsgel en een washandje met water en zeep.

Tijdens de behandeling met de Qutenza-huidpleister kan uw huid reageren. Hij wordt dan rood, of u krijgt een prikkend of branderig gevoel. Tegen het einde van de behandeling is de kans hierop het grootst. Als u hier erg last van heeft, kunt u uw huid tijdens de behandeling koelen met een coldpack.

Duur van de behandeling

De totale behandeling, van aankomst tot vertrek, duurt ongeveer 2 uur.

Wat kunt u van de behandeling verwachten?

Tussen de 7 en 14 dagen na de behandeling met de Qutenza-pleister is de pijnvermindering maximaal. Deze kan ongeveer 3 maanden aanhouden. Als de klachten terugkeren, kunt u de behandeling herhalen. In totaal kan dit maximaal 4 keer per jaar.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u niet zelf naar huis rijden of fietsen. Zorg er daarom voor dat iemand u naar huis kan brengen. Verder maken we bij vertrek een controleafspraak met u.

Bijwerkingen

Na de behandeling kunt u last krijgen van milde bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen van de behandeling met de Qutenza-pleister:

  • Een rode, pijnlijke en/of branderige huid, jeuk, bultjes, blaren, zwelling en/of een doof gevoel op de plaats waar de Qutenza-pleister heeft gezeten;
  • Gevoeligheid voor warmte in en rond het behandelde gebied, zoals bij een warme douche of een warm bad, in zonlicht en/of tijdens lichamelijke inspanning, tot enkele dagen na de behandeling.