aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn in het kort

  • Cervicogene hoofdpijn komt voort uit overbelasting van de nek, door een onverwachtse gebeurtenis of een verkeerde houding.
  • De pijn kenmerkt zich als een zeurende pijn aan één kant van het hoofd of tussen de wenkbrauwen.
  • U kunt terecht bij de neurologen van DC Klinieken in een van onze 10 hoofdpijncentra.

Wat is cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn veroorzaakt door overbelasting van de nek. Het is een relatief veelvoorkomende hoofdpijnsoort. Zo’n 20% van alle hoofdpijnvormen komt uit de nek. De hoofdpijn kenmerkt zich door een zeurende pijn aan één kant van het hoofd of tussen de wenkbrauwen. Soms straalt de pijn uit naar de nek, schouders, armen of tussen de schouderbladen. De hoofdpijn is continu en is meestal niet kloppend of schietend. De hoofdpijn komt vaak voor in periodes, waarbij je in deze periodes continu last hebt van de pijn.

 

Cervicogene hoofdpijn heeft veel overlap met spanningshoofdpijn en migraine. Dit komt omdat de symptomen op elkaar lijken. Toch moet de hoofdpijn worden gezien als een aparte vorm, vanwege het ontstaan vanuit de nek en de andere symptomen.

 

Soorten cervicogene hoofdpijn

Er zijn verschillende manieren waarop de nek hoofdpijn kan geven. U kunt last hebben van overbelaste spieren, opgerekte banden en pezen of scheve gewrichten. Het is belangrijk om te achterhalen welk deel van de nek de klachten veroorzaakt, zodat de behandeling daar op kan worden gericht.

Mogelijke oorzaken

Grofweg zijn er twee oorzaken aan te wijzen voor hoofdpijn uit de nek: een onverwachte gebeurtenis en overbelasting.

 

  • De hoofdpijn kan ‘erin schieten’ door een val of klap op het hoofd. Dit gebeurt onverwachts.
  • Door een verkeerde houding kan de nek overbelast worden, waardoor hoofdpijn ontstaat. Vooral kantoormedewerkers en studenten hebben hier last van, maar ook mensen die van zichzelf hun hoofd te veel vooruit dragen. Spanning en werkdruk kan het verergeren.

Behandelingen bij erkende pijncentra

 

Wanneer u last heeft van cervicogene hoofdpijn kunt u terecht bij de neuroloog. De neurologen van DC Klinieken behandelen cervicogene hoofdpijn in 10 gespecialiseerde hoofdpijncentra. Deze vormen de grootste keten van hoofdpijncentra in Nederland. Door deze gespecialiseerde aanpak kunnen de meeste vormen van cervicogene hoofdpijn effectief worden behandeld.

Afspraak maken

Heeft u last van cervicogene hoofdpijn? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van de 10 erkende hoofdpijncentra van DC Klinieken.

Terug naar top arrow_upward
close