TENS is onderdeel van het specialisme pijnzorg

Wat is een TENS-behandeling?

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dit is een behandeling om minder pijn te voelen. U kunt het gebruiken bij acute of chronische pijnklachten. De arts bepaalt samen met u of u in aanmerking komt voor een TENS-behandeling.


Bij deze behandeling vermindert, met behulp van elektrische stroompjes, de gewaarwording van pijn. Dit gaat via een klein draagbaar apparaat dat is verbonden met elektroden die op de huid geplakt worden. Het geeft via de huid kleine zwakke stroomschokjes door aan de spieren en zenuwen. Deze stroomschokjes zijn niet pijnlijk, maar u kunt ze als een tintelend of trillend gevoel ervaren.


De elektrische prikkels:


  • verstoren de zenuwgeleiding die maakt dat u pijn voelt;
  • stimuleren de afgifte van pijnstillende stoffen door het lichaam (endorfine);
  • zorgen voor een spierontspannende werking.


De mate van pijnverlichting tijdens en na het gebruiken van TENS, is per persoon verschillend. Vaak wordt de behandeling toegepast in combinatie met pijnmedicatie en/of een zenuwblokkade. Het is belangrijk dat u weet dat TENS niet de oorzaak van de pijn kan wegnemen, maar de pijn zelf wel kan verminderen.


Na instructie en een proefbehandeling is TENS een eenvoudige behandeling die u zelfstandig kunt uitvoeren. U krijgt eerst een apparaat op proef en bij een goed effect wordt een apparaat via uw zorgverzekeraar voor u besteld.

De behandeling

Voor de behandeling

In sommige gevallen kunt u geen TENS-behandeling krijgen, of alleen in overleg met uw arts. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

 

  • U heeft een hartritmestoornis;
  • U heeft een pacemaker;
  • U heeft een ICD;
  • U heeft epilepsie;
  • U heeft een hersenstimulator i.v.m. de ziekte van Parkinson.

De behandeling

U brengt de stickers aan op de huid. Waar u de stickers plakt, bespreekt u vooraf met uw behandelaar. Dit is meestal rond het pijnlijke gebied. De elektrodes kunnen ook op de rug of in de nek geplakt worden. Hier loopt de grote zenuw die de pijn doorgeeft naar het ruggenmerg. Zorg ervoor dat het apparaat uitstaat bij het opbrengen en verwijderen van de elektrodes. Dit om vervelende prikkelingen te voorkomen.

Vervolgens zet u volgens de instructies het TENS-apparaat gedurende een bepaalde tijd aan. De tintelingen hoort u steeds goed te voelen, maar het mag niet onaangenaam zijn. Wanneer het onaangenaam wordt kunt u de sterkte van de stroom aanpassen. Na de afgesproken tijd zet u het apparaat uit.

Duur van de behandeling

U kunt de TENS-therapie drie tot viermaal per dag gebruiken. Afhankelijk van de soort TENS-therapie duurt een behandeling minimaal 20 en maximaal 60 minuten. U kunt in een stoel gaan zitten, op bed gaan liggen of rustig iets doen.

Na de behandeling

Hoeveel effect u voelt tijdens en na een behandeling, is voor iedereen verschillend. Meestal neemt na verloop van tijd het pijnstillend effect toe. Het is van belang dat u weet dat het gebruik van TENS geduld en motivatie kost. Langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk uw gezondheid.

TENS-therapie heeft geen bijwerkingen, soms is de huid overgevoelig voor de elektrodes. Verander dan de plek waarop u de stickers plakt. Heeft dit geen effect dan kunt u anti allergene stickers bestellen.