Aanvalsmedicatie is onderdeel van het specialisme neurologie

Wat is aanvalsmedicatie?

Aanvalsmedicatie wordt gebruikt om de ernst van hoofdpijn te verminderen. Deze medicatie wordt gebruikt bij migraine of clusterhoofdpijn. Het wordt pas ingezet als andere pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) niet voldoende werken of de klachten zeer ernstig zijn. De gebruikte aanvalsmedicatie is vaak een triptaan zoals sumatriptan of rizatriptan. U neemt de medicatie meteen wanneer u een hoofdpijnaanval voelt aankomen.  

De meest gebruikte triptanen tegen hoofdpijn zijn:  

  • sumatriptan  
  • rizatriptan  
  • zolmitriptan
  • almotriptan 
  • eletriptan 
  • frovatriptan 
  • naratriptan 

Triptanen zijn er in de vorm van tabletten, smelttabletten, zetpillen, neussprays en injecties. De werking van de verschillende triptanen is bijna hetzelfde, maar kan per persoon verschillen.

Let op: als u zwanger bent of zwanger wilt worden, dan mag u geen aanvalsmedicatie innemen.

Behandeling

U heeft eerst een intakegesprek met de neuroloog. Die kan beoordelen hoe ernstig uw hoofdpijn is en welke medicatie u nodig heeft om uw klachten te verminderen. Vervolgens kan de arts besluiten om aanvalsmedicatie voor te schrijven.  

Op het moment dat u een aanval heeft, neemt u de aanvalsmedicatie. Een belangrijk advies is om de medicatie niet te vaak te gebruiken. Als u namelijk te vaak zware hoofdpijnmedicatie inneemt, kunnen de klachten erger worden of kunt u hoofdpijn krijgen door overmatig gebruik van medicatie.  

Bij DC Klinieken helpen wij u om uw hoofdpijn te verminderen of te voorkomen. Daarom is aanvalsmedicatie nooit de enige behandeling. U blijft ook onder behandeling van de neuroloog. Samen kijken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat uw hoofdpijnklachten verminderen. We zoeken naar een goede balans tussen preventiemedicatie, aanvalsmedicatie en het liefst zo weinig mogelijk medicatie.

Hoofdpijncentrum

Een hoofdpijncentrum of hoofdpijnpoli is een gespecialiseerde afdeling voor hardnekkige hoofdpijnklachten.