Aanvalsmedicatie is onderdeel van het specialisme neurologie

Wat is aanvalsmedicatie?

Aanvalsmedicatie wordt gebruikt om de ernst van hoofdpijn te verminderen. Deze medicatie wordt gebruikt bij migraine of clusterhoofdpijn. Het wordt pas ingezet als andere pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) niet voldoende werken of de klachten zeer ernstig zijn. De gebruikte aanvalsmedicatie is vaak een triptaan zoals sumatriptan of rizatriptan. U neemt de medicatie meteen wanneer u een hoofdpijnaanval voelt aankomen.  

De meest gebruikte triptanen tegen hoofdpijn zijn:  

  • sumatriptan  
  • rizatriptan  
  • zolmitriptan
  • almotriptan 
  • eletriptan 
  • frovatriptan 
  • naratriptan 

Triptanen zijn er in de vorm van tabletten, smelttabletten, zetpillen, neussprays en injecties. De werking van de verschillende triptanen is bijna hetzelfde, maar kan per persoon verschillen.

Let op: als u zwanger bent of zwanger wilt worden, dan mag u geen aanvalsmedicatie innemen.

Behandeling

U heeft eerst een intakegesprek met de neuroloog. Die kan beoordelen hoe ernstig uw hoofdpijn is en welke medicatie u nodig heeft om uw klachten te verminderen. Vervolgens kan de arts besluiten om aanvalsmedicatie voor te schrijven.  

Op het moment dat u een aanval heeft, neemt u de aanvalsmedicatie. Een belangrijk advies is om de medicatie niet te vaak te gebruiken. Als u namelijk te vaak zware hoofdpijnmedicatie inneemt, kunnen de klachten erger worden of kunt u hoofdpijn krijgen door overmatig gebruik van medicatie.  

Bij DC Klinieken helpen wij u om uw hoofdpijn te verminderen of te voorkomen. Daarom is aanvalsmedicatie nooit de enige behandeling. U blijft ook onder behandeling van de neuroloog. Samen kijken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat uw hoofdpijnklachten verminderen. We zoeken naar een goede balans tussen preventiemedicatie, aanvalsmedicatie en het liefst zo weinig mogelijk medicatie.

Hoofdpijncentrum

Het hoofdpijncentrum is een gespecialiseerde afdeling of poli die patiënten met (vaak ernstige) hoofdpijnklachten behandelt. DC Klinieken heeft in totaal 10 hoofdpijncentra, waarvan 9 erkend door de VNHC. In onze hoofdpijncentra werken neurologen samen met anesthesiologen-pijnartsen en hoofdpijnverpleegkundigen.

Migraine

Migraine is een aanval van heftige hoofdpijn. Een aanval kan enkele uren tot enkele dagen duren. Meestal zit de hoofdpijn aan één kant van het hoofd en geeft het een kloppend of bonzend gevoel. Je kunt ook misselijk zijn en overgevoelig voor licht, geluid of geur.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeer ernstige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn. De pijn is scherp, brandend en/of knellend en komt vaak voor aan één kant van het hoofd. De aandoening komt relatief weinig voor waardoor er vaak de verkeerde diagnose wordt gesteld.