Wervelkanaalstenose is een aandoening en onderdeel van het specialisme pijnzorg

Wat is een wervelkanaalstenose?

Een wervelkanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Het wervelkanaal is de holle ruimte in onze wervelkolom waar het ruggenmerg, een deel van het centrale zenuwstelsel, doorheen loopt. Bij een stenose raken die zenuwen door een vernauwing bekneld. Een stenose in het wervelkanaal komt meestal voor in de rug, soms ook in de nek.


Symptomen

Door de druk op zenuwen die uw wervelkolom uit lopen, zoals die naar uw benen, kunt u last krijgen van de volgende symptomen:


  • een pijnlijk of zwaar gevoel in één of beide benen;
  • minder kracht in één of beide benen; en/of
  • tintelingen of een branderig gevoel in uw voeten of benen.


De meeste klachten ontstaan na een tijdje lopen of staan. En ze verdwijnen vaak weer snel als u gaat zitten, of als u fietst, ligt of vooroverbuigt. Omdat de klachten vaak verdwijnen met het voorover buigen, lopen mensen met stenose vaak in gebogen houding.


Niet alleen klachten aan benen en voeten komen voor bij stenose, maar ook rug- en bilklachten. De meeste mensen met stenose hebben ook pijn in de rug en/of billen.


Een wervelkanaalstenose in de nek geeft soortgelijke klachten, maar dan in de armen.


Oorzaken

Slijtage door ouderdom is een veelvoorkomende oorzaak. Als we ouder worden, slijt onze wervelkolom. Hierdoor groeit er bot aan, waardoor de wervels dikker worden en er uitstulpingen ontstaan. Door deze uitstulpingen wordt het wervelkanaal te nauw voor alle zenuwen die er doorheen lopen. Zeker als u van nature al een nauw wervelkanaal heeft, bent u gevoelig voor stenose.


Andere mogelijke oorzaken van stenose zijn:


  • osteoporose
  • een hernia
  • een tumor


Behandelingen

Bij DC Klinieken behandelen we stenose op verschillende manieren:Zo nodig verwijzen we u ook naar ons Beweegplein.