Neurologie is een van onze specialismen

Wat is neurologie?

Neurologie is het specialisme in de geneeskunde dat zich bezighoudt met ziekten van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een neuroloog stelt eerst een diagnose, vraagt aanvullend onderzoek aan en behandelt of verwijst door naar bijvoorbeeld de anesthesioloog-pijnspecialist. Een aantal neurologen bij DC Klinieken is gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn, zoals migraine, spanningshoofdpijn en aangezichtspijn. 


Op het spreekuur bespreekt de neuroloog samen met u de aard van uw klachten en voert lichamelijk onderzoek uit als dat nodig is. Vervolgens kan de neuroloog besluiten bijvoorbeeld een MRI-scan of CT-scan te laten uitvoeren. De neuroloog kan ook bepalen dat u medicatie nodig heeft. Dit doet de arts in overleg met u en uw huisarts.


Hoofdpijncentra

De neurologen bij DC Klinieken zijn ook gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn. DC Klinieken telt op dit moment tien (erkende) hoofdpijncentra door heel het land. Daarmee zijn wij de grootste keten van hoofdpijncentra in Nederland. Patiënten kunnen in onze hoofdpijncentra terecht voor verschillende vormen van hoofdpijn, zoals: 


Behandelingen en onderzoeken

Pijnzorg

Zo’n 2,2 miljoen Nederlanders lijden aan chronische pijn. Deze mensen hebben al een langere tijd bijvoorbeeld (lage) rugpijn, nekpijn of hoofdpijn. Ons team van specialisten gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van het aanhouden van de pijnklachten.

Hoofdpijncentrum

DC Klinieken heeft tien (erkende) hoofdpijncentra. In onze hoofdpijncentra werken neurologen samen met anesthesiologen-pijnartsen en hoofdpijnverpleegkundigen.

Preventiemedicatie

Preventiemedicatie wordt ingezet om het aantal, de ernst en de duur van migraineaanvallen te verminderen. We kijken samen met u naar welke combinatie van behandelingen of medicatie het beste resultaat geeft.

Aanvalsmedicatie

Aanvalsmedicatie wordt gebruikt om de ernst van hoofdpijn te verminderen. Deze medicatie wordt gebruikt bij migraine of clusterhoofdpijn en wordt pas ingezet als andere pijnstillers (paracetamol of ibuprofen) niet voldoende werken.

Botox tegen migraine

Wanneer u last heeft van chronische migraine, kunt u in aanmerking komen voor een behandeling met Botox. Het zorgt ervoor dat spieren ontspannen, waardoor de hoofdpijn kan verminderen of zelfs verdwijnen.

CGRP-remmers

Sinds 2018 is er een nieuw medicijn op de markt dat migraineaanvallen helpt voorkomen. Dit zijn CGRP-remmers. Dit medicijn is beschikbaar voor chronische migrainepatiënten bij wie eerdere behandelingen tekort schieten.