aA
sluiten
Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende hoofdpijnsoorten. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten hoofdpijn. Volwassen mannen hebben er vaker last van dan volwassen vrouwen. Bij kinderen is de verdeling ongeveer gelijk.
De hoofdpijn kenmerkt zich als volgt:
De intensiteit van de hoofdpijn is mild tot matig en wordt niet erger bij lichamelijke inspanning. De duur van de hoofdpijn verschilt per persoon. Soms verdwijnt de hoofdpijn na 30 minuten, soms komt het dagelijks terug.
In tegenstelling tot clusterhoofdpijn en migraine zit de pijn vaak aan beide zijden van het hoofd. Ernstige spanningshoofdpijn kan echter wel op migraine lijken, door de misselijkheid, overgevoeligheid voor prikkels en de kloppende pijn.
Spanningshoofdpijn is er in twee vormen:
We spreken van episodische spanningshoofdpijn wanneer de hoofdpijn af en toe optreedt. We noemen het chronische spanningshoofdpijn wanneer je meer dan 15 dagen per maand klachten hebt.
Ondanks dat het spanningshoofdpijn heet, is de oorzaak niet altijd spanning. Wat de oorzaak van spanningshoofdpijn is, is niet altijd duidelijk. Wel is duidelijk dat door spanning de hoofdpijn langer duurt.
Andere factoren die spanningshoofdpijn kunnen uitlokken zijn:
Wanneer je af en toe last hebt van spanningshoofdpijn, kun je met een paracetamol de spanningshoofdpijn verminderen. Let echter wel op met het veelvuldig innemen van paracetamol of andere medicijnen. Dit kan op den duur ook voor hoofdpijn zorgen.
Daarnaast kan een gezonde leefstijl bijdragen aan het voorkomen of verminderen van spanningshoofdpijn. Denk hierbij aan gezond eten, goed slapen en voldoende beweging en ontspanning.
Heeft u last van langdurige spanningshoofdpijn die uw dagelijkse leven belemmert? Dan kunt u terecht bij de neuroloog. De neurologen van DC Klinieken behandelen spanningshoofdpijn in 10 gespecialiseerde hoofdpijncentra. Deze vormen de grootste keten van hoofdpijncentra in Nederland. Deze gespecialiseerde aanpak is meestal een effectieve manier van spanningshoofdpijnbehandeling.
Heeft u last van spanningshoofdpijn? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van de 10 erkende hoofdpijncentra van DC Klinieken.
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!