Ja, om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijzing nodig.
aA
sluiten
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Met een MRI-onderzoek worden beelden gemaakt van het lichaam of een lichaamsdeel. Dit gebeurt niet met röntgenstraling, maar met een magnetisch veld en radiogolven. De opgewekte radiogolven worden opgevangen door een antenne en op een computer omgezet in beelden. Met een MRI-scan kunnen we het lichaam ‘plakje voor plakje’ bekijken. Hierdoor kunnen we achterhalen waar uw lichamelijke klachten door ontstaan.
Met een MRI-onderzoek kunnen we vaststellen waardoor lichamelijke klachten worden veroorzaakt. In sommige gevallen is een contrastmiddel nodig. Dit zorgt voor een betere zichtbaarheid van de vaten.
Binnen de MRI-ruimte zijn metalen of andere magnetische stoffen verboden. Dit is zo omdat het MRI-apparaat een zeer sterke magneet bevat. Meld het direct aan de MRI-laborant wanneer u een van de volgende dingen heeft:
Meld het ook aan de MRI-laborant als u in uw werk met metaal te maken hebt gehad. Bijvoorbeeld bij een beroep als automonteur of metaalbewerker. Ook als u kleine metaaldeeltjes in uw lichaam hebt gehad, moet u dit melden bij de laborant.
Verder mag u geen metalen voorwerpen meenemen de MRI-ruimte in. Dat kunnen onder andere zijn:
Bovengenoemde voorwerpen moet u in de kleedruimte achterlaten. Als u kleding hebt met metaal (zoals een rits of riem), moet u deze uittrekken. Neem daarom altijd een katoenen shirt of pyjama mee voor het onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze overigens gewoon blijven innemen.
Een MRI-apparaat bestaat uit een tunnel en een schuifbare tafel. Tijdens het onderzoek ligt u op deze schuifbare tafel. De tunnel is aan de voor- en achterkant open. U voelt niets van het onderzoek. Wel kunt u een geluid horen, de intensiteit van het geluid verschilt per moment. Wij geven u tijdens het onderzoek een koptelefoon of oordopjes om het geluid te dempen.
Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van het centrum, krijgt u een vragenlijst die u moet invullen. Als u alle vragen hebt beantwoord, kunt u dit formulier inleveren bij de MRI-laborant. Hebt u een vraag met ‘ja’ beantwoord, dan zal hij/zij met de radioloog overleggen of het onderzoek kan plaatsvinden. Hoe gaat het verder?
De duur van het gehele MRI-onderzoek is minimaal 30 minuten, en maximaal 90 minuten.
Na het MRI-onderzoek mag u meteen naar huis. Binnen drie werkdagen versturen we de uitslag van het MRI-onderzoek naar de (huis)arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Hij of zij zal u vervolgens informeren.
Wilt u een kopie van uw MRI-scan ontvangen? Bekijk de uitleg over hoe u een kopie van uw medisch dossier en/of diagnostisch beeldmateriaal kunt opvragen.
De kosten van een MRI-scan vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat de MRI-scan door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.
Let op: voor een MRI-onderzoek hanteren sommige zorgverzekeraars afwijkende vergoedingen. Bekijk hier meer informatie over de MRI-kosten
Voor een MRI-scan heeft u een verwijzing nodig. Daarna kunt u een afspraak maken.
Als u een verwijzing heeft, kunt u bellen voor een afspraak: 088 0100 900. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een dag terecht voor een botdichtheidsonderzoek. Soms zelfs op dezelfde dag.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van:
Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.
Meld het aan uw huisarts wanneer bij u sprake is van:
In zo’n geval kan misschien het MRI-onderzoek (nog) niet plaatsvinden.
Ja, om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijzing nodig.
Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.
Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!