CT-scan is onderdeel van het specialisme radiologie

Wat is een CT-scan?

Bij Computer Tomografie, beter bekend als CT-scan, ligt u op een tafel die in een soort ring wordt geschoven. In deze ring bevindt zich een ronddraaiende röntgenbuis. Met behulp van een computer kunnen zo dwarsdoorsneden van het lichaam in beeld worden gebracht. Zodoende verkrijgen we een goed ruimtelijk 3D-overzicht van het lichaam. Gedurende de scan schuift de tafel langzaam door de scanner, terwijl u rustig blijft liggen.

De CT-scan

Voor de CT-scan

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie.

Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt (digitaal of fysiek);
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs.

Voor het maken van een CT-onderzoek zijn verschillende voorbereidingen mogelijk. Als voor u een specifieke voorbereiding nodig is, dan krijgt u hierover informatie bij het maken van de afspraak. Deze informatie wordt u ook schriftelijk gegeven.

De CT-scan

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie, mag u plaatsnemen in de wachtkamer. De laborant haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de kleedkamer. Hier kunt u zich omkleden. Als u bent omgekleed, loopt u naar de CT-ruimte. Vervolgens wordt u gevraagd om op de onderzoekstafel plaats te nemen. De CT-laborant schuift u dan op een beweegbare tafel in de CT-scan. Het lichaamsdeel dat wordt onderzocht, komt in de CT-scan.

Afhankelijk van het soort onderzoek krijgt u een contrastmiddel toegediend. Hierdoor kunnen we de vaten beter zien. Het contrastmiddel kan een warm gevoel in uw lichaam geven. Ook kunt u een droge mond krijgen of aandrang om te plassen. Bij een CT-scan van de darmen is het nodig dat u vooraf water of contrastmiddel drinkt. Zo krijgen we de darmen beter op beeld.

De laborant staat tijdens het onderzoek achter een raam buiten de CT-ruimte. Gedurende het hele onderzoek heeft de laborant contact met u via de intercom. Tijdens het onderzoek worden verschillende series gemaakt. Een serie kan enkele seconden duren. Het is heel belangrijk dat u tijdens het gehele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Anders kunnen de foto’s mislukken.

Duur van het onderzoek

Een CT-onderzoek duurt 5 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis gaan. Na het onderzoek krijgt u een code om online de beelden te downloaden.

De uitslag

Binnen 24 uur versturen we de uitslag van het CT-onderzoek naar de (huis)arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Die zal u vervolgens informeren.

Locaties & wachttijden

Onze specialisten

DC Klinieken heeft een topteam van radiologen. Wij hechten veel waarde aan onze specialisten en de meeste zijn dan ook al een langdurige tijd actief voor DC Klinieken.