aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

CT onderzoek

CT-onderzoek in het kort

 • Bij een CT-onderzoek fotografeert een ronddraaiende röntgenbuis dwarsdoorsnedes van het lichaamsdeel.
 • Het onderzoek is pijnloos en duurt tussen de 5 en 30 minuten.
 • Bij DC Klinieken is de wachttijd erg kort: u kunt meestal binnen een dag terecht.

Wat is een CT-onderzoek?

Bij Computer Tomografie, beter bekend als CT-scan, ligt u op een tafel die in een soort ring wordt geschoven. In deze ring bevindt zich een ronddraaiende röntgenbuis. Met behulp van een computer kunnen zo dwarsdoorsneden van het lichaam in beeld worden gebracht. Zodoende verkrijgen we een goed ruimtelijk 3D-overzicht van het lichaam. Op een CT-scan kunnen we de vorm, grootte en structuur van de botten, bloedvaten en organen zien. Gedurende de scan schuift de tafel langzaam door de scanner, terwijl u rustig blijft liggen.

De CT-scan

Voor de CT-scan

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt;
 • uw verzekeringspasje;
 • uw identiteitsbewijs.

 

Voor het maken van een CT-onderzoek zijn verschillende voorbereidingen mogelijk. Als voor u een specifieke voorbereiding nodig is, dan krijgt u hierover informatie bij het maken van de afspraak. Deze informatie wordt u ook schriftelijk gegeven.

De CT-scan

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie, mag u plaatsnemen in de wachtkamer. De laborant haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de kleedkamer. De laborant vertelt u welke kledingstukken u moet uittrekken. Als u bent omgekleed, loopt u naar de CT-ruimte. De CT-laborant vraagt u hierna op de onderzoekstafel plaats te nemen. Hij of zij schuift u dan op een beweegbare tafel in de CT-scan. Het lichaamsdeel dat wordt onderzocht komt in de CT-scan.

 

Afhankelijk van het soort onderzoek krijgt u een contrastinjectie toegediend. Hierdoor kunnen we de vaten beter zien op de CT-scan. Het contrastmiddel kan een warm gevoel in uw lichaam geven. Ook kunt u een droge mond krijgen of aandrang om te plassen. Bij een CT-scan van de darmen is het nodig dat u vooraf water of contrastmiddel drinkt. Zo krijgen we de darmen beter op beeld.

 

De laborant bevindt zich tijdens het onderzoek buiten de CT-ruimte. Gedurende het hele onderzoek heeft de laborant contact met u via de intercom. Tijdens het onderzoek worden verschillende series gemaakt. Een serie kan enkele seconden duren. Het is heel belangrijk dat u tijdens het gehele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Anders kunnen de foto’s mislukken.

Duur van het onderzoek

Een CT-onderzoek duurt 5 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis gaan. Als u een kopie van de CT-scan op cd-rom wilt ontvangen, dan kan dat tegen een vergoeding.

De uitslag

Binnen 24 uur versturen we de uitslag van het CT-onderzoek naar de (huis)arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Hij of zij zal u vervolgens informeren.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Dokkum

Wachttijden

Vergoeding van CT onderzoek

Een CT-onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Aanvullende informatie

Praktische informatie

Verwijzing

Voor het maken van een afspraak voor een CT-onderzoek hebt u een verwijzing nodig van een arts. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor CT-scan? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan vóór het onderzoek contact op met de (huis)arts die het CT-onderzoek heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap raden wij het CT-onderzoek af.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(36) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close