U hoeft in onze klinieken geen mondneusmasker meer te dragen. Wij vragen u wel uw handen bij binnenkomst te desinfecteren. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Meer informatie kunt u vinden in onze FAQ.

aA
Pagina voorlezen
Contact & FAQ

Registratie en declaratie van zorg

De overheid bepaalt welke zorg in de basisverzekering is opgenomen en hoe klinieken en ziekenhuizen de geleverde zorg moeten registreren. Voor de registratie en declaratie van zorg, maakt de medisch specialist gebruik van een diagnosebehandelcombinatie (dbc).

Wat is een dbc?

Een diagnosebehandelcombinatie (dbc), ook wel een dbc-zorgproduct genoemd, is een behandeltraject met een afgebakende doorlooptijd die hoort bij een specifieke zorgvraag. Het is een pakket aan zorgproducten dat een patiënt gemiddeld ontvangt bij een bepaalde diagnose. Het betreft dus niet de zorg die u als individu heeft ontvangen. Dit houdt ook in dat niet elke injectie, test of foto apart wordt berekend. U ontvangt een factuur waarop gemiddelde tarieven in rekening zijn gebracht.

 

Hoe lang loopt een dbc?

Een dbc wordt geopend op de dag van het eerste contact met uw zorgaanbieder, bijvoorbeeld een consult. Een eerste dbc sluit meestal na 90 dagen, maar maximaal na 120 dagen. Komt u terug met dezelfde zorgvraag, dan wordt een vervolg-dbc geopend. Deze geldt maximaal 120 dagen.

 

Eigen risico en dbc

Zorgkosten die vallen in de basisverzekering worden verrekend met uw eigen risico. U betaalt het eigen risico in het jaar dat de dbc wordt geopend. De startdatum van de dbc is dus bepalend.

Veelgestelde vragen

 • De kosten voor mijn behandeling bij DC Klinieken gaan twee jaar achter elkaar af van mijn eigen risico, hoe kan dit?

  Als uw behandeling over de jaargrens gaat, dan kan dit inderdaad gebeuren. De startdatum van uw zorgtraject (officieel een diagnosebehandelcombinatie (dbc) genaamd), is namelijk leidend voor welk eigen risico aangesproken wordt. U komt bijvoorbeeld in januari voor een behandeling naar onze kliniek. Maar de dbc is al in december geopend toen u voor het eerste consult kwam. Hierdoor betaalt u uw eigen risico van het vorige jaar. Ook al krijgt u de factuur pas in januari, nadat de dbc gesloten is.


  In het overzicht hierboven ziet u een duidelijk voorbeeld.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(2) Nee(0)
 • De startdatum op de factuur is niet hetzelfde als de datum van mijn bezoek aan de kliniek. Klopt dit?

  Dat klopt. Zorginstellingen werken namelijk met vaste zorgtrajecten, zogenaamde diagnosebehandelcombinaties (dbc). Een dbc wordt geopend op het moment dat het eerste contact heeft plaatsgevonden. Een dbc wordt vervolgens gesloten op een vast aantal dagen na opening. Dit is wettelijk bepaald. Als uw behandeling dan nog niet klaar is, opent de arts een tweede dbc. Dit gebeurt dus ook op een vast moment. Daarom komt de startdatum op de factuur meestal niet overeen met de datum waarop u in onze kliniek was.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(0) Nee(0)
 • Mijn zorgverzekeraar verrekende dit jaar eigen risico uit het vorige jaar. Waarom stuurt DC Klinieken de factuur zo laat naar mijn zorgverzekeraar?

  Dbc’s zijn maximaal 120 dagen geopend. Wij kunnen de factuur pas sturen als de dbc is gesloten. Vervolgens sturen wij binnen twee weken de factuur naar uw zorgverzekeraar. Het kan echter voorkomen dat uw zorgverzekeraar langer doet over het verwerken van de factuur. Daardoor kan uw eigen risico afrekening ook vertraging oplopen. En aangezien dbc’s tot 120 dagen geopend kunnen staan, kunt u tot 4 maanden na uw bezoek nog een factuur van ons ontvangen.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(2) Nee(1)
 • Ik wil vooraf weten wat mijn behandeling kost, kan dat?  

  Helaas kunnen wij van tevoren niet aangeven wat uw behandeling gaat kosten. Wij weten dan nog niet hoe uw behandeltraject er precies uit gaat zien. Pas als de medisch specialist een diagnose heeft gesteld en bijbehorend behandelplan heeft opgemaakt, kunnen we een prijsindicatie geven. Het definitieve zorgproduct bepalen we achteraf, aan de hand van de uitgevoerde zorgactiviteiten.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(1) Nee(1)
 • Hoe bepalen jullie welke dbc wordt gefactureerd?

  De medisch specialist registreert de diagnose, consulten en eventuele aanvullende onderzoeken of behandelingen. Na sluiting van de dbc worden deze gegevens naar een landelijke computer gestuurd. Daar wordt de juiste dbc bepaald met behulp van een voorgeprogrammeerde beslisboom. Deze informatie wordt weer naar ons teruggestuurd, zodat wij de factuur kunnen opstellen.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(0) Nee(0)
 • Ik heb iets gelezen over tarieven in het A- en B-segment. Wat betekent dat? 

  Zorgkosten worden standaard onderverdeeld in twee segmenten, namelijk A en B.

  • A-segment: dit zijn landelijk vastgestelde tarieven. De tarieven mogen niet hoger zijn dan een bepaald maximum, zoals vastgesteld door de NZA (Nederlandse Zorgautoriteit). Voor een aantal onderzoeken binnen kindercardiologie hanteren wij lagere tarieven.
  • B-segment: dit is het vrije segment. Zorginstellingen en zorgverzekeraars mogen met elkaar in onderhandeling over deze tarieven. De tarieven in dit segment kunnen dus per zorginstelling verschillen. Ruim 95% van alle zorg valt in het B-segment.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(0) Nee(0)
 • Waarom krijg ik een hoge rekening voor mijn bezoek aan de allergoloog?

  Voor het specialisme allergologie zijn de landelijke tarieven relatief hoog. Dit heeft te maken met de complexiteit van deze zorg. Indien u een hoog eigen risico heeft, kan het zijn dat deze volledig opgaat aan dit consult. Als uw eigen risico lager is dan de factuur óf al op is, wordt het overige bedrag betaald door uw zorgverzekeraar.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(0) Nee(0)
Terug naar boven arrow_upward
close