Röntgenonderzoek is onderdeel van het specialisme radiologie

Wat is een röntgenonderzoek?

Een röntgenonderzoek wordt meestal gedaan om de harde delen van het lichaam (zoals botten) zichtbaar te maken. Zo kunnen we eventuele afwijkingen (zoals breuken) snel opsporen.


Door het verschil in doorlaatbaarheid van het weefsel kunnen we verschillende structuren van het lichaam zien. Botten laten weinig straling door, waardoor ze goed zichtbaar worden op de foto. Bloed, spieren en organen laten meer straling door en zijn daardoor donkerder op de foto. Bloedvaten en organen kunnen we lichter maken met contrastmiddel.


Er zijn veel verschillende soorten röntgenonderzoek, zoals:Ook daarvoor kunt u bij DC Klinieken terecht.

Het röntgenonderzoek

Voor het röntgenonderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?

 

  • het aanvraagformulier dat u van uw (huis)arts meekrijgt (digitaal of fysiek);
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Het röntgenonderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de kleedkamer. Hier kunt u zich omkleden. Uw sieraden moet u afdoen, omdat metaal straling tegenhoudt. Als u bent omgekleed, loopt u naar de röntgenkamer.

De laborant voert het onderzoek uit en plaatst u eerst op de juiste positie bij het röntgenapparaat. Het onderzoek kan liggend en staand worden uitgevoerd, afhankelijk van de te onderzoeken lichaamsdelen. De houding kan soms wat oncomfortabel zijn. Vervolgens kijkt de laborant of de röntgenfoto’s goed gelukt zijn. Soms zijn aanvullende foto’s nodig. Als alle röntgenfoto’s technisch goed zijn, kunt u naar huis.

De röntgenfoto’s worden daarna beoordeeld door de radioloog.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 15 minuten. Dit is afhankelijk van het aantal foto’s dat gemaakt moet worden.

De uitslag

De uitslag van het röntgenonderzoek wordt binnen 24 uur verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Die informeert u vervolgens verder.

Na het onderzoek krijgt u een code om online de beelden te downloaden.

Onze specialisten

DC Klinieken heeft een topteam van radiologen. Wij hechten veel waarde aan onze specialisten en de meeste zijn dan ook al een langdurige tijd actief voor DC Klinieken.