aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Röntgenonderzoek

Röntgenonderzoek in het kort

 • Met een röntgenonderzoek maken we de harde delen van het lichaam zichtbaar.
 • Het onderzoek is pijnloos en snel klaar.
 • Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een dag terecht.

Wat is een röntgenonderzoek?

Bij een röntgenonderzoek (buckyonderzoek) worden foto’s gemaakt met behulp van röntgenstraling. Een röntgenonderzoek wordt meestal gedaan om de harde delen van het lichaam (zoals botten) zichtbaar te maken. Zo kunnen we eventuele afwijkingen (zoals breuken) snel opsporen.

 

Door het verschil in doorlaatbaarheid van het weefsel kunnen we verschillende structuren van het lichaam zien. Botten laten weinig straling door, waardoor ze goed zichtbaar worden op de foto. Bloed, spieren en organen laten meer straling door en zijn daardoor donkerder op de foto. Bloedvaten en organen kunnen we lichter maken met contrastmiddel.

 

Er zijn veel verschillende soorten röntgenonderzoek, zoals:

 

 

Ook daarvoor kunt u bij DC Klinieken terecht.

Het röntgenonderzoek

Voor het röntgenonderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt
 • uw verzekeringspasje
 • uw identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht

 

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Het röntgenonderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de kleedkamer. Hier moet u zich uitkleden. De laborant vertelt u welke kledingstukken u moet uittrekken. Ook moet u uw sieraden afdoen, omdat metaal straling tegenhoudt. Als u bent omgekleed, loopt u naar de röntgenkamer.

 

De laborant(e) voert het onderzoek uit en plaatst u eerst op de juiste positie bij het röntgenapparaat. Het onderzoek kan liggend en staand worden uitgevoerd, afhankelijk van de te onderzoeken lichaamsdelen. Dit zijn niet altijd de meest comfortabele houdingen. De laborant(e) kijkt of de röntgenfoto’s goed gelukt zijn. Soms zijn aanvullende foto’s nodig. Als alle röntgenfoto’s technisch goed zijn, kunt u naar huis.

 

De röntgenfoto’s worden daarna beoordeeld door de radioloog. Om de radioloog deze foto’s goed te kunnen laten beoordelen, is het nodig dat de laborant(e) u in verschillende houdingen plaatst.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 15 minuten. Dit is afhankelijk van het aantal foto’s dat gemaakt moet worden.

De uitslag

De uitslag van het röntgenonderzoek wordt binnen 24 uur verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij informeert u verder.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Amsterdam
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Maastricht
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Schiedam
DC Klinieken Voorschoten

Vergoedingen

Het röntgenonderzoek bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het röntgenonderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Voor het maken van een afspraak voor een röntgenonderzoek hebt u een verwijzing nodig van een arts. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een röntgenonderzoek? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar via telefoonnummer

 

088 0100 900

 

 

Dag Van Tot
Maandag 8:00 uur 20:00 uur
Dinsdag 8:00 uur 20:00 uur
Woensdag 8:00 uur 20:00 uur
Donderdag 8:00 uur 20:00 uur
Vrijdag 8:00 uur 18:00 uur
Zaterdag 9:00 uur 13:00 uur
Zondag Gesloten Gesloten

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap raden wij een röntgenscan af.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(36) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close