aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom in het kort

  • Carpaal tunnel syndroom is een vernauwing van de tunnel aan de binnenzijde van de pols waar spieren en pezen doorheen lopen;
  • Bij een carpaal tunnel syndroom ervaart de patiënt tintelingen, pijn en/of ‘doof’ gevoel in de hand.
  • U kunt terecht bij de neurologen van DC Klinieken in een van onze 10 pijncentra.

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Het carpaal tunnel syndroom is een vernauwing van de tunnel aan de binnenzijde van de pols waar spieren en pezen doorheen lopen. Door deze vernauwing is er een minder goede doorbloeding en ontstaan er tintelingen, een ‘doof’ gevoel of zelf pijn aan de hand en pols.

 

Het carpaal tunnel syndroom komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud, voornamelijk bij vrouwen.

 

Kenmerken

Het carpaal tunnel syndroom kenmerkt zich voornamelijk door tintelingen in de hand en vingertoppen. Daarnaast ervaren patiënten ook vaak een ‘doof’ gevoel (weinig gevoel) in de handen. In sommige gevallen kan het tintelingen overgaan in pijn en zich ontwikkelen tot een behoorlijke pijnlijke aandoening.

 

Ook krachtsverlies in de hand is een veelvoorkomende kenmerk van deze aandoening. Het krachtsverlies kan variëren van vervelende situaties (het niet kunnen opendraaien van een pot) tot het niet meer kunnen uitvoeren van werkzaamheden.

 

 

 

Mogelijke oorzaken

Het carpaal tunnel syndroom is een veelvoorkomende aandoening en is goed te behandelen. Er zijn duidelijke oorzaken te herleiden tot het ontstaan van deze (soms zeer pijnlijke) aandoening.

 

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 

  • Leeftijd: komt het vaakst voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar
  • Reuma
  • Zwangerschap
  • Verkeerde houding van uw hand(en)
  • Langdurig en intensief trillingen in uw handen (bijvoorbeeld een klopboor)

Behandeling bij erkende pijncentra

 

Wanneer u last heeft van het carpaal tunnel syndroom kunt u terecht bij de neuroloog. De neurologen van DC Klinieken behandelen carpaal tunnel syndroom in 10 gespecialiseerde hoofdpijncentra. Deze vormen de grootste keten van hoofdpijncentra in Nederland. Door deze gespecialiseerde aanpak kunnen de meeste vormen van clusterhoofdpijn effectief worden behandeld.

Afspraak maken

Heeft u mogelijk een carpaal tunnel syndroom? Neem dan contact op met uw huisarts en bespreek uw klachten. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van de 10 erkende hoofdpijncentra van DC Klinieken.

 

 

Terug naar top arrow_upward
close