aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Neurologisch onderzoek

Neurologisch onderzoek in het kort

 • Een neurologisch onderzoek wordt uitgevoerd door een neuroloog.
 • Deze neuroloog bekijkt hoe goed het zenuwstelsel functioneert.
 • Doel is de oorzaak van de klachten te achterhalen en een mogelijke behandeling te bepalen.

Wat is een neurologisch onderzoek?

Een neurologisch onderzoek wordt uitgevoerd door een neuroloog. Doel is de oorzaak van de klachten te achterhalen en een mogelijke behandeling te bepalen. Daarvoor bekijkt de neuroloog hoe goed het zenuwstelsel functioneert. Dat doet hij door het stellen van vragen en diverse lichamelijke onderzoeken. De beschrijving van uw klachten en uw medische voorgeschiedenis zijn daarbij erg belangrijk.

 

Een neurologisch onderzoek is pijnloos. De neuroloog geeft bijvoorbeeld geen injecties

Het onderzoek

Voor het onderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
 • uw verzekeringspasje
 • uw identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht

 

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Het onderzoek

Er zijn verschillende soorten neurologische onderzoeken:

 

 • Spierkracht: vermindering van kracht kan wijzen op een neurologische aandoening. Daarom kan de spierkracht worden onderzocht.
 • Spierreflexen: de neuroloog onderzoekt deze om inzicht te krijgen in het functioneren van de motorische zenuwen. Maar ook in het functioneren van de zenuwverbindingen in het ruggenmerg en de toestand van de perifere zenuwen. De reflexen worden opgewekt met een reflexhamer. Deze wordt zacht tegen de enkel of knie geslagen.
 • Spiertonus: dit is de rustspanning van de spieren. De neuroloog beweegt uw arm of been om de tonus testen. En ook om te kijken naar het gemak waarmee u deze beweging kunt maken. Deze testen geven inzicht in spierstijfheid en in mogelijke problemen van bepaalde zenuwen die spiergroepen aansturen.
 • Reflex van Babinski: door zacht onder de voetzool te strijken, kan er een onwillekeurige beweging van de grote teen worden opgewekt. De beweging kan wijzen op een afwijking in de zenuwbanen die in de hersenen beginnen.
 • Zintuigen: onderzoek naar uw zintuigen is zeer belangrijk tijdens het neurologisch onderzoek. Pijn, hitte, aanraking en trilling worden via de perifere zenuwen vervoerd naar het centrale zenuwstelsel. De neuroloog kan het functioneren testen door de huid zacht aan te raken met bijvoorbeeld watten of een naald.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Alkmaar
DC Klinieken Almere
DC Klinieken Breda
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Maastricht
DC Klinieken Roermond
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Schiedam
DC Klinieken Voorschoten

Vergoedingen

Neurologisch onderzoek bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Aanvullende informatie

Praktische informatie

Verwijzing

Voor een neurologisch onderzoek heeft u een verwijzing nodig. Bespreek uw klachten eerst met uw huisarts, mocht deze verder onderzoek nodig vinden, dan kunt u met de verwijzing van uw huisarts een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een neurologisch onderzoek? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(44) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close