Neurologisch onderzoek is onderdeel van het specialisme neurologie

Wat is een neurologisch onderzoek?

Een neurologisch onderzoek wordt uitgevoerd door een neuroloog. Doel is de oorzaak van de klachten te achterhalen en een mogelijke behandeling te bepalen. Daarvoor bekijkt de neuroloog hoe goed het zenuwstelsel functioneert. Dat doet hij door het stellen van vragen en diverse lichamelijke onderzoeken. De beschrijving van uw klachten en uw medische voorgeschiedenis zijn daarbij erg belangrijk.


Een neurologisch onderzoek is pijnloos. De neuroloog geeft bijvoorbeeld geen injecties.

Het onderzoek

Voor het onderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?

 

  • het aanvraagformulier dat u van uw (huis)arts meekrijgt;
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs;
  • uw Actueel Medicatie Overzicht.

 

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Het onderzoek

Er zijn verschillende soorten neurologische onderzoeken:

 

  • Spierkracht: vermindering van kracht kan wijzen op een neurologische aandoening. Daarom kan de spierkracht worden onderzocht.
  • Spierreflexen: de neuroloog onderzoekt deze om inzicht te krijgen in het functioneren van de motorische zenuwen. Maar ook in het functioneren van de zenuwverbindingen in het ruggenmerg en de toestand van de perifere zenuwen. De reflexen worden opgewekt met een reflexhamer. Deze wordt zacht tegen de enkel of knie geslagen.
  • Spiertonus: dit is de rustspanning van de spieren. De neuroloog beweegt uw arm of been om de tonus testen en ook om te kijken naar het gemak waarmee u deze beweging kunt maken. Deze testen geven inzicht in spierstijfheid en in mogelijke problemen van bepaalde zenuwen die spiergroepen aansturen.
  • Reflex van Babinski: door zacht onder de voetzool te strijken, kan er een onwillekeurige beweging van de grote teen worden opgewekt. De beweging kan wijzen op een afwijking in de zenuwbanen die in de hersenen beginnen.
  • Zintuigen: onderzoek naar uw zintuigen is zeer belangrijk tijdens het neurologisch onderzoek. Pijn, hitte, aanraking en trilling worden via de perifere zenuwen vervoerd naar het centrale zenuwstelsel. De neuroloog kan het functioneren testen door de huid zacht aan te raken met bijvoorbeeld watten of een naald.