MRI-scan is onderdeel van het specialisme radiologie

Wat is een MRI-scan?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Met een MRI-onderzoek worden beelden gemaakt van het lichaam of een lichaamsdeel. Dit gebeurt niet met röntgenstraling, maar met een magnetisch veld en radiogolven. De opgewekte radiogolven worden opgevangen door een antenne en op een computer omgezet in beelden. Met een MRI-scan kunnen we het lichaam ‘plakje voor plakje’ bekijken. Hierdoor kunnen we achterhalen waar uw lichamelijke klachten door ontstaan.


In sommige gevallen is een contrastmiddel nodig. Dit zorgt voor een betere zichtbaarheid van de vaten.


Lees ook onze blog over veelgestelde vragen over een MRI-scan om meer te weten te komen over een MRI.

De MRI-scan

Voor het MRI-onderzoek

Binnen de MRI-ruimte zijn metalen of andere magnetische stoffen verboden. Dit is zo omdat het MRI-apparaat een zeer sterke magneet bevat. Meld het direct aan de MRI-laborant wanneer u een van de volgende dingen heeft:

 

  • pacemaker;
  • insulinepomp;
  • kunsthartklep;
  • vaatclip aan de hersenvaten;
  • inwendige gehoorprothese;
  • glucosemeter;
  • borstimplantaat;
  • magneetje in de kaak;
  • een pruik met metalen onderdelen.

Meld het ook aan de MRI-laborant als u in uw werk met metaal te maken hebt gehad. Bijvoorbeeld bij een beroep als automonteur of metaalbewerker. Ook als u kleine metaaldeeltjes in uw lichaam hebt gehad, moet u dit melden bij de laborant.

De MRI-scan

Een MRI-apparaat bestaat uit een tunnel en een schuifbare tafel. Tijdens het onderzoek ligt u op deze schuifbare tafel. De tunnel is aan de voor- en achterkant open. U voelt niets van het onderzoek. Wel kunt u een geluid horen. De intensiteit van het geluid verschilt per moment. Wij geven u tijdens het onderzoek een koptelefoon of oordopjes om het geluid te dempen.

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van het centrum, krijgt u een vragenlijst die u moet invullen. Als u alle vragen hebt beantwoord, kunt u dit formulier inleveren bij de MRI-laborant. Hebt u een vraag met ‘ja’ beantwoord, dan zal hij/zij met de radioloog overleggen of het onderzoek kan plaatsvinden.

 

  • De laborant haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de kleedkamer. Hier kunt u zich omkleden. Als u bent omgekleed, loopt u naar de MRI-ruimte.
  • Afhankelijk van het soort onderzoek krijgt u vooraf medicijnen of een injectie toegediend.
  • Bij buikonderzoeken kunt u een medicijn toegediend krijgen via een injectie in uw bovenbeen. Deze injectie is om de darmen minder te laten bewegen. Zo kunnen we betere beelden van uw buik krijgen. Ook worden soms draden op uw lichaam aangebracht om betere beelden in de buurt van het hart te maken.
  • De MRI-laborant vraagt u hierna op de onderzoekstafel plaats te nemen. Hij of zij schuift u dan op een beweegbare tafel in het MRI-apparaat. Het MRI-apparaat is een cilinder van ongeveer anderhalve meter met een diameter van ongeveer 60 centimeter. De tunnel is aan beide uiteinden open en blijft open tijdens het onderzoek. Het lichaamsdeel dat wordt onderzocht komt in het midden van het MRI-apparaat.
  • De laborant bevindt zich tijdens het onderzoek achter een raam buiten de MRI-ruimte. Gedurende het hele onderzoek heeft de laborant contact met u via de intercom. U kunt de laborant oproepen door in een balletje te knijpen. Dat krijgt u aan het begin van het onderzoek in uw hand.
  • Tijdens het maken van de MRI-scan worden in verschillende series beelden gemaakt. Een serie kan enkele seconden tot minuten duren. Het is belangrijk dat u tijdens het gehele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen, zodat de foto’s goed lukken.

Duur van het MRI-onderzoek

De duur van het gehele MRI-onderzoek is minimaal 20 minuten en maximaal 60 minuten.

De uitslag

Na het MRI-onderzoek mag u meteen naar huis. Binnen drie werkdagen versturen we de uitslag van het MRI-onderzoek naar de (huis)arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Hij of zij zal u vervolgens informeren.

Wilt u een kopie van uw MRI-scan ontvangen? Na het onderzoek krijgt u een code om online de beelden te downloaden.

Onze specialisten

DC Klinieken heeft een topteam van radiologen. Wij hechten veel waarde aan onze specialisten en de meeste zijn dan ook al een langdurige tijd actief voor DC Klinieken.