Pagina voorlezen

Radiologie

Wat is radiologie?

De afdeling radiologie houdt zich bezig met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening. Bij de radiologische onderzoeken maken we gebruik van röntgenstralen (bij röntgenonderzoek, mammografie, botdichtheidsmeting), geluidsgolven (bij echografie) en magnetische velden (bij MRI-onderzoek).

Radiologie in het kort

 • Het doel is om de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening te achterhalen.
 • Onder radiologie vallen diverse onderzoeken, bijvoorbeeld MRI, röntgen en echo.
 • De afdeling radiologie bestaat bij DC Klinieken alleen uit diagnostiek.

Afdeling radiologie bij DC Klinieken

Op de afdeling radiologie biedt DC Klinieken diverse onderzoeken aan. U kunt terecht voor de volgende onderzoeken:

 

 • Röntgenonderzoek. We brengen harde delen van het lichaam (zoals botten) in beeld. Dit doen we door foto’s met behulp van röntgenstraling.
 • Mammografie. Met röntgenstraling wordt specifiek een afbeelding van de borst gemaakt. Dit heet een mammografie. Hierop kunnen we eventuele afwijkingen zien.
 • Botdichtheidsmeting. We meten bij een botdichtheidsmeting de hoeveelheid kalk die aanwezig is in de botten. Ook dit doen we met een röntgenscan.
 • Echografie. Met behulp van ultrageluid brengen we de vorm, ligging en structuur van weefsel in kaart.
 • MRI-onderzoek. Met behulp van een magnetisch veld en radiogolven maken we een MRI-scan. Op deze scan kunnen we het lichaam deel voor deel bekijken.
 • CT-onderzoek. Een ronddraaiende röntgenbuis fotografeert dwarsdoorsnedes van het lichaamsdeel.

 

Vaak dient een radiologisch onderzoek als aanvullend onderzoek van een bepaald spreekuur, zoals het spreekuur neurologie. Radiologie bestaat bij DC Klinieken alleen uit diagnostiek, we doen geen behandelingen.

De radioloog

De specialist van radiologie heet een radioloog. Deze is gespecialiseerd in het verrichten van radiologisch onderzoek en het stellen van een diagnoses. Hiervoor gebruikt hij stralen of apparaten die de weefsels en organen van het lichaam zichtbaar maken. De radioloog kan zo vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. De radioloog voert vaak radiologisch onderzoek uit als de huisarts of medisch specialist niet met zekerheid een diagnose kan stellen. En dus niet weet wat de patiënt mankeert. De diagnose en het advies van de radioloog is dan meestal bepalend.

 

 

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart

Vergoedingen

 

Radiologie bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle onderzoeken volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Om een afspraak te maken voor radiologie, hebt u een verwijzing nodig.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor radiologie? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig. Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(41) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close