aA
Pagina voorlezen
Blog23 juni 2022

7 vragen en antwoorden over een MRI-scan

Veel mensen hebben vragen als ze een MRI-scan krijgen, zeker als het de eerste keer is. Leonie Wassenaar, gespecialiseerd röntgenlaborante, geeft antwoorden op de meest gestelde vragen over een MRI-onderzoek*.

1. Wat is een MRI-onderzoek eigenlijk?

“Met MRI-onderzoek maken we beelden van een lichaamsdeel. Dat doen we om vast te stellen waardoor lichamelijke klachten worden veroorzaakt. Het onderzoek vindt niet met röntgenstraling plaats, maar met een magnetisch veld en radiogolven. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.”

 

2. Hoe gaat zo’n MRI-onderzoek in z’n werk?

“Iemand krijgt eerst een verwijzing van de huisarts of specialist en maakt vervolgens een afspraak bij ons. We vragen iemand om altijd 15 minuten voor de afspraak aanwezig te zijn. Een gastvrouw of baliemedewerker heet hem of haar welkom, doet een controle van de gegevens en overhandigt een vragenlijst. In de wachtkamer kan die vragenlijst op het gemak worden ingevuld.”

 

“Daarna haalt de MRI-laborant deze persoon op en begeleidt hem of haar naar de kleedkamer. Daar bereiden wij hem of haar verder voor op het onderzoek. We leggen dan bijvoorbeeld uit dat je niet met metaal in de MRI-ruimte mag. Dit vanwege de sterke magneet. Als het nodig is, krijgt hij of zij nog een pyjamabroek en/of -jas. Niemand gaat bloot het apparaat in.”

 

“Dan vindt de scan zelf plaats. Na 2 of 3 werkdagen sturen we de uitslag ervan door naar de huisarts of specialist. Deze bespreekt de uitslag daarna zo snel mogelijk met degene die het MRI-onderzoek heeft ondergaan.”

 

3. Doet een MRI-scan pijn?

“Nee. Een MRI-scan doet geen pijn. Hooguit kunnen mensen wat warmte voelen. Zeker bij een MRI-scan van de lage rug. Maar het onderzoek is pijnvrij.”

 

4. Maakt een MRI-scan herrie?

“Dat wél. Ik vergelijk de MRI-scan altijd met een soort bouwplaats. Alsof er wordt getimmerd, geboord en geheid. Om dit geluid tegen te gaan en ter bescherming van het gehoor geven we iemand oordopjes en een koptelefoon. Daarop kan hij of zij ook eventueel muziek luisteren.”

5. Krijg ik contrastvloeistof bij een MRI-scan?

“Bij DC Klinieken Amsterdam geven we geen contrastmiddel. Er zijn verschillende redenen om contrast te geven. Eventueel verwijzen wij hiervoor door naar een ziekenhuis.”

 

6. Ik heb angst voor een MRI-scan. Wat nu?

“We merken inderdaad soms dat mensen bang zijn voor een MRI-onderzoek. Bijvoorbeeld omdat ze claustrofobie hebben. Voor hen is het goed om te weten dat het MRI-apparaat aan twee kanten open is. Het gaat ook niet dicht en wordt niet kleiner. Het lichaamsdeel dat we onderzoeken komt in het midden van het apparaat te liggen. Soms is dat de enkel of knie, maar soms het hoofd of de nek. Bij de scan van het hoofd heeft iemand een spiegeltje om naar buiten te kijken. Voor andere onderzoeken zijn er losse prismabrillen, om vanuit het apparaat naar buiten te kijken.”

 

“Dus op allerlei manieren proberen we om het gevoel van claustrofobie tegen te gaan. Iemand krijgt altijd een belletje mee, waarmee hij of zij ons in nood kan oproepen. We zijn daarnaast altijd in de buurt, we kunnen iemand zien. Tijdens het onderzoek hebben we ook regelmatig contact via de koptelefoon. Kortom, we doen er alles aan om een MRI-scan comfortabel te laten verlopen.”

 

7. Hoe lang duurt een MRI-scan?

“Dat hangt een beetje van het lichaamsdeel af dat we moeten onderzoeken. Gemiddeld genomen duurt een MRI-scan tussen de 15 en 30 minuten. Stel dat we iets meer informatie willen, dan kan het zijn dat we wat meer beelden maken. Dan duurt het onderzoek natuurlijk ook iets langer. Maar in principe plannen we een halfuur voor de afspraak in.”

 

*Leonie Wassenaar werkt bij DC Klinieken Amsterdam. Ze beschrijft de gang van zaken zoals die in haar vestiging is. In andere vestigingen kan die werkwijze licht afwijken.

Terug naar boven