aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Echografie

Echografie in het kort

 • Met een echografie krijgen we informatie over de vorm, ligging en structuur van weefsel.
 • Een echografie duurt ongeveer 15 minuten. U kunt na het onderzoek naar huis.
 • Bij DC Klinieken hebben we een korte wachttijd: u kunt meestal binnen een dag terecht.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoekmethode met ultrageluid. Daarmee kan een groot deel van de anatomie en pathologie van het menselijk lichaam in beeld worden gebracht.

 

Met een echografisch onderzoek wordt informatie verkregen over de vorm, de ligging en structuur van de weefsels. Bij deze techniek maakt men gebruik van geluidsgolven. Door de hoge frequentie zijn deze niet hoorbaar voor het menselijk oor. De geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die op een monitor te zien zijn. Van deze beelden worden foto’s gemaakt. Sommige weefsels kaatsen sterker de geluidsgolven terug dan andere tijdens een echografie. Deze techniek is te vergelijken met radar of sonar.

 

Een echografie komt tot stand door een apparaatje (transducer) dat geluid uitzendt over het lichaam te bewegen. Dit vaak nadat de huid is ingesmeerd met een gel. Het teruggekaatste geluid wordt weer opgevangen en vervolgens op een scherm zichtbaar gemaakt. Op dit scherm kunnen dan verschillende weefsels en structuren onderscheiden worden.

De echografie

Voor het onderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt;
 • uw verzekeringspasje;
 • uw identiteitsbewijs.

Het echografisch onderzoek

U wordt gevraagd op de onderzoekstafel plaats te nemen. Met een transducer tast de radioloog het lichaamsdeel af dat onderzocht moet worden. Bij de buikorganen wordt eerst een koude gel op de buik aangebracht voor een betere geleiding. Via de monitor kijkt de radioloog of er eventueel afwijkingen zijn.

Duur van de echografie

Een echografie maken duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis gaan. Als u een kopie van de CT-scan op cd-rom wilt ontvangen, dan kan dat tegen een vergoeding.

De uitslag

De uitslag van de echografie wordt binnen 24 uur verstuurd naar de (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal u verder informeren.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Amsterdam
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Maastricht
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Schiedam
DC Klinieken Voorschoten

Vergoedingen

Een echografie valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat een echografie volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts heeft. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Voor het maken van een afspraak voor een echografie hebt u een verwijzing nodig van een arts. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor echografie? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

Bij verschillende echo’s gelden aanvullende verzoeken:

 

 • Echo bovenbuik: u moet nuchter zijn tijdens het onderzoek (water drinken mag wel);
 • Echo onderbuik: u moet een volle blaas hebben tijdens het onderzoek.

 

Per vestiging kunnen er aanvullende wensen zijn. Als u een afspraak maakt voor dit onderzoek, krijgt u deze te horen.

 

Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap raden wij een röntgenscan af. Ook raden wij u aan sieraden en piercings thuis te laten.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(35) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close