Huisdierenallergie is een aandoening en onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is een huisdierenallergie?

Bij een huisdierenallergie reageert het afweersysteem overgevoelig op eiwitten in huidschilfers, urine en speeksel van een huisdier; dus niet (alleen) van de haren van de dieren.


De meeste mensen zijn allergisch voor honden en katten. Maar allergieën voor huis- en gezelschapsdieren als konijnen, hamsters, cavia’s, paarden en vogels komen ook voor.


Hypoallergene huisdieren bestaan niet

In tegenstelling tot wat u wel eens leest, bestaan er geen hypoallergene katten, honden en paarden. De specifieke allergenen zijn altijd aanwezig in het speeksel, de huidschilfers en urine van alle katten en honden en komen via de haren dan in de lucht terecht.


In woningen met deze zogenaamde hypoallergene dierenrassen wordt net zoveel allergeen gevonden in het stof als in woningen met een ‘gewoon’ huisdier. Voor meer informatie over huisdieren kunt u naar de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG)


Symptomen

De ernst van de symptomen kan variëren per persoon. Als u een huisdierenallergie heeft, kunt u last hebben van:


  • Niezen en een loopneus
  • Jeukende huid
  • Hoesten en keelpijn
  • Jeukende en rode ogen
  • Benauwdheid en kortademigheid
  • Verergering van astmasymptomen


Bij continue blootstelling aan het huisdier waar u allergisch voor bent, heeft u vooral last van de chronische klachten (zoals verergering van astma en vermoeidheid). De acute klachten (zoals niezen en jeuk) vallen vaak minder op of zijn zelfs afwezig.


Ook al heeft u geen direct contact met dieren dan kunt u alsnog klachten krijgen. Een voorbeeld is een kleermaker die via schilfers in de kleding dagelijks in contact komt met huisdierallergenen. Een ander voorbeeld is een kind dat schilfers via de kleding van vriendjes of klasgenoten met huisdieren meeneemt naar huis.


Wat kunt u zelf doen?

Om allergische klachten door huisdieren te voorkomen is het van belang blootstelling aan het dier zoveel mogelijk te beperken. Soms is dit echter niet mogelijk. De volgende adviezen kunnen helpen om klachten zoveel mogelijk te voorkomen:


  • Schaf geen huisdier aan waarvoor u een aangetoonde allergie hebt
  • Als u dieren heeft, laat ze dan niet in de slaapkamer komen. Neem ook kleding die in contact is geweest met dieren niet mee naar uw slaapkamer
  • Neem gladde vloeren zoals hout of zeil; zo vermijdt u het ophopen van huidschilfers in bijvoorbeeld vloerbedekking
  • Neem een gladde vloer bij voorkeur nat af zodat het stof niet kan opdwarrelen
  • Neem bij een bezoek aan iemand met een dier een uur van tevoren medicijnen in tegen de allergie
  • Vraag degene die u bezoekt niet te stofzuigen direct vóór uw bezoek omdat door stofzuigen schilfers opdwarrelen en u meer klachten kan krijgen
  • Vraag huisdiereigenaren die op bezoek komen ‘schone’ kleren aan te trekken. Haren op kleding van bezoek kunnen nog weken achterblijven in uw woning


Medicatie

Wanneer u dagelijks klachten heeft door contact met een dier waar u allergisch voor bent, kunt u het beste een neusspray met een ontstekingsremmer gebruiken. De neusspray heeft vaak ook goed effect op de oogklachten. Neussprays werken alleen bij dagelijks gebruik. Consequent gebruik is van belang voor een goed effect. De neussprays kunnen veilig gedurende langere periode (maanden) worden gebruikt.


Immunotherapie

Immunotherapie voor huisdieren is in Nederland alleen mogelijk voor katten en is helaas niet voor andere huisdieren beschikbaar. Immunotherapie voor een kat is alleen zinvol wanneer u beroepsmatig aan katten wordt blootgesteld, bijvoorbeeld bij dierenartsen of thuiszorgmedewerkers. Wanneer u een kat in huis hebt, is immunotherapie helaas niet zinvol. De grote hoeveelheid allergeen (van de kat) waaraan u thuis continu wordt blootgesteld is helaas te hoog, waardoor een behandeling niet aanslaat.


Onderzoek en behandeling bij DC Klinieken

Huidpriktest

Bij een huidpriktest (ook wel krasjestest genoemd) prikken we een klein beetje van waar u allergisch voor denkt te zijn, in de bovenste laag van uw huid.

Bloedonderzoek allergie

Met een bloedonderzoek kunnen we antistoffen in uw bloed aantonen. Of u daadwerkelijk een allergie heeft, stellen we vast op basis van een gesprek met de arts en eventueel een aanvullende test.

Immunotherapie

Met immunotherapie (of desensibilisatietherapie) wordt de onderliggende oorzaak van de allergie behandeld waardoor tolerantie wordt opgebouwd.