aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Voedselallergie

Voedselallergie in het kort

 • Voedselallergie is een overdreven lichamelijke reactie op bepaalde voedingsmiddelen.
 • Met behulp van een bloedonderzoek of (huid)priktest kan nagegaan worden of u allergisch bent voor het verdachte voedingsmiddel.
 • Voedselallergie kan niet worden genezen met medicijnen. De behandeling van voedselallergie bestaat uit een eliminatie dieet.

Wat is voedselallergie?

Voedselovergevoeligheid is een overdreven lichamelijke reactie op het eten, inademen of aanraken van bepaalde voedingsmiddelen.

 

Er zijn twee typen overgevoeligheid:

 

 • Allergie: als er sprake is van een allergie dan gaat het om een abnormale reactie van het afweersysteem op een voedingsmiddel. Bekende voorbeelden zijn pinda- en notenallergie.

 

 • Intolerantie: bij intolerantie speelt het afweersysteem geen rol. In tegenstelling tot een allergische reactie moet u bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid van het voedingsmiddel binnen krijgen voordat uw lichaam hierop reageert. Bijvoorbeeld lactose-intolerantie en glutenintoleratie (coeliakie).

 

Voedselallergie komt wereldwijd voor. In Nederland komt voedselallergie ongeveer bij 2-3% van de volwassenen voor en bij ongeveer 8-10% van alle kinderen. Het komt bij baby’s en jonge kinderen dus vaker voor dan bij volwassenen. Dit komt doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. In ongeveer driekwart van de gevallen verdwijnt de allergie voor het vijfde levensjaar, vooral voor koemelk- en kippenei-allergie.

 

Met behulp van een bloedonderzoek of (huid)priktest kan nagegaan worden of u allergische antistoffen heeft tegen het verdachte voedingsmiddel.

 

Top-5 meest voorkomende voedselallergieën:

 1. Noten
 2. Pinda’s
 3. Eieren
 4. Koemelk
 5. Groente en fruit

Mogelijke oorzaken

Om een voedselallergie te krijgen voor een bepaald voedingsmiddel moet uw lichaam er eerst mee in aanraking komen. Als het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is, maakt het lichaam antistoffen aan. Dit heet sensibilisatie.

 

De helft van de mensen bij wie een test uitwijst dat ze allergisch zijn voor een voedingsmiddel, heeft geen last van het eten van het voedingsmiddel. Deze mensen hebben geen voedselallergie, maar er is wel sprake van sensibilisatie. Hoe dit komt is niet bekend.

 

Is voedselallergie erfelijk?

Allergieën zijn meestal erfelijk. Iemand kan aanleg voor allergie hebben, zonder klachten te ontwikkelen. Wie één allergische ouder heeft, heeft zelf meer kans om een allergie te ontwikkelen. En wanneer beide ouders allergisch zijn, is die kans nog groter.

 

Als u een erfelijke aanleg hebt, kan de allergie op elke leeftijd ontstaan. Het is onduidelijk waarom de één wel een allergie krijgt en de ander niet. Ook is onduidelijk waarom ‘ineens’ een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.

 

Behandelingen

 

De behandeling van voedselallergie bestaat uit een eliminatie dieet, ofwel het weglaten van de voedingsbestanddelen die de klachten veroorzaken. Het kan zinvol zijn om een diëtist in te schakelen, om ervoor te zorgen dat uw dieet wel alle stoffen bevat die uw lichaam nodig heeft.

 

Samen met uw behandelend arts en diëtist kunt u nagaan hoe strikt u uw dieet moet volgen en wat de risico’s voor u zijn.

 

Noodmedicatie

Ook al bent u voorzichtig en houdt u zich goed aan uw dieet, soms is een allergische reactie niet te voorkomen. Daarom krijgen veel patiënten met een voedselallergie van de arts medicijnen voorgeschreven.

 

 • Antihistaminica blokkeren de werking van histamine, de stof die vooral verantwoordelijk is voor acute klachten. Dit medicijn kunt u innemen om de klachten van een milde allergische reactie te remmen.
 • Noodpen (adrenaline auto-injector): een voorgevulde injectiespuit waarmee u uzelf of uw kind kunt behandelen in het geval van een ernstige allergische reactie (anafylaxie).

 

Welke medicijnen u krijgt, is afhankelijk van de ernst van uw klachten.

Afspraak maken

Heeft u klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van onze 4 centra met een allergologieafdeling.

Terug naar top arrow_upward
close