aA
sluiten
Voedselovergevoeligheid is een overdreven lichamelijke reactie op het eten, inademen of aanraken van bepaalde voedingsmiddelen.
Er zijn twee typen overgevoeligheid:
Voedselallergie komt wereldwijd voor. In Nederland komt voedselallergie ongeveer bij 2-3% van de volwassenen voor en bij ongeveer 8-10% van alle kinderen. Het komt bij baby’s en jonge kinderen dus vaker voor dan bij volwassenen. Dit komt doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. In ongeveer driekwart van de gevallen verdwijnt de allergie voor het vijfde levensjaar, vooral voor koemelk- en kippenei-allergie.
Met behulp van een bloedonderzoek of (huid)priktest kan nagegaan worden of u allergische antistoffen heeft tegen het verdachte voedingsmiddel.
Top-5 meest voorkomende voedselallergieën:
Om een voedselallergie te krijgen voor een bepaald voedingsmiddel moet uw lichaam er eerst mee in aanraking komen. Als het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is, maakt het lichaam antistoffen aan. Dit heet sensibilisatie.
De helft van de mensen bij wie een test uitwijst dat ze allergisch zijn voor een voedingsmiddel, heeft geen last van het eten van het voedingsmiddel. Deze mensen hebben geen voedselallergie, maar er is wel sprake van sensibilisatie. Hoe dit komt is niet bekend.
Allergieën zijn meestal erfelijk. Iemand kan aanleg voor allergie hebben, zonder klachten te ontwikkelen. Wie één allergische ouder heeft, heeft zelf meer kans om een allergie te ontwikkelen. En wanneer beide ouders allergisch zijn, is die kans nog groter.
Als u een erfelijke aanleg hebt, kan de allergie op elke leeftijd ontstaan. Het is onduidelijk waarom de één wel een allergie krijgt en de ander niet. Ook is onduidelijk waarom ‘ineens’ een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.
De behandeling van voedselallergie bestaat uit een eliminatie dieet, ofwel het weglaten van de voedingsbestanddelen die de klachten veroorzaken. Het kan zinvol zijn om een diëtist in te schakelen, om ervoor te zorgen dat uw dieet wel alle stoffen bevat die uw lichaam nodig heeft.
Samen met uw behandelend arts en diëtist kunt u nagaan hoe strikt u uw dieet moet volgen en wat de risico’s voor u zijn.
Ook al bent u voorzichtig en houdt u zich goed aan uw dieet, soms is een allergische reactie niet te voorkomen. Daarom krijgen veel patiënten met een voedselallergie van de arts medicijnen voorgeschreven.
Welke medicijnen u krijgt, is afhankelijk van de ernst van uw klachten.
Heeft u klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van onze 4 centra met een allergologieafdeling.
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!