Voedselallergie is een aandoening en onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is voedselallergie?

Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem op een specifiek voedingsmiddel, bijvoorbeeld pinda’s. Het lichaam maakt hierbij antistoffen tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Voedselallergie komt wereldwijd in toenemende mate voor. In Nederland komt voedselallergie ongeveer bij 3% van de volwassenen (dus ongeveer een half miljoen volwassen mensen) voor.


Met behulp van een bloedonderzoek of (huid)priktest kan nagegaan worden of u allergische antistoffen heeft tegen het verdachte voedingsmiddel.


Symptomen

Hoeveel klachten u ervaart is afhankelijk van de ernst van de reactie. Ze kunnen variëren van mild tot ernstig:


  • Huiduitslag
  • Jeuk
  • Zwelling van de lippen of tong
  • Misselijkheid of braken
  • Buikpijn of diarree
  • Kortademigheid of piepende ademhaling
  • Loopneus of verstopte neus
  • Hoesten of keelpijn
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • In ernstige gevallen anafylaxie


U kunt ook allergisch zijn voor voedsel door een kruisallergie. We noemen dit het pollen-voedsel-syndroom. De klachten bij een kruisallergie zijn vaak een stuk milder dan bij voedselallergie.


Mogelijke oorzaken

Om een voedselallergie te krijgen voor een bepaald voedingsmiddel moet uw lichaam er eerst mee in aanraking komen. Als het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is, maakt het lichaam antistoffen aan. Dit heet sensibilisatie.


De helft van de mensen bij wie een test uitwijst dat ze allergisch zijn voor een voedingsmiddel, heeft geen last van het eten van het voedingsmiddel. Deze mensen hebben geen voedselallergie, maar er is wel sprake van sensibilisatie. Hoe dit komt is niet bekend.


Is voedselallergie erfelijk?

Een allergie zelf is niet erfelijk. Atopie, de aanleg voor allergische aandoeningen (astma, eczeem, hooikoorts, voedselallergie), is wel erfelijk. Wie één allergische ouder heeft, heeft meer kans om een allergie te ontwikkelen. En wanneer beide ouders allergisch zijn, is die kans nog groter.


Als u een erfelijke aanleg hebt, kan de allergie op elke leeftijd ontstaan. Het is onduidelijk waarom de één wel een allergie krijgt en de ander niet. Ook is onduidelijk waarom ‘ineens’ een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.


Behandelingen en onderzoek

De behandeling van voedselallergie bestaat uit een eliminatie dieet, ofwel het weglaten van de voedingsbestanddelen die de klachten veroorzaken. Het kan zinvol zijn om een diëtist in te schakelen, om ervoor te zorgen dat uw dieet wel alle stoffen bevat die uw lichaam nodig heeft. Samen met uw behandelend arts en diëtist kunt u nagaan hoe strikt u uw dieet moet volgen en wat de risico’s voor u zijn.


Noodmedicatie

Ook al bent u voorzichtig en houdt u zich goed aan uw dieet, soms is een allergische reactie niet te voorkomen. Daarom krijgen veel patiënten met een voedselallergie van de arts medicijnen voorgeschreven.


  • Antihistaminica blokkeren de werking van histamine, de stof die vooral verantwoordelijk is voor acute klachten. Dit medicijn kunt u innemen om de klachten van een milde allergische reactie te remmen.
  • Noodpen (adrenaline auto-injector): een voorgevulde injectiespuit waarmee u uzelf of uw kind kunt behandelen in het geval van een ernstige allergische reactie (anafylaxie).


Welke medicijnen u krijgt, is afhankelijk van de ernst van uw klachten. Heeft u klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van onze centra met een allergologieafdeling.


Onderzoeken bij DC Klinieken

Provocatietest

Bij een provocatietest krijgt u in een aantal stappen een toenemende dosering van het verdachte middel om te kijken of dit een allergische reactie provoceert.

Huidpriktest

Bij een huidpriktest (ook wel krasjestest genoemd) prikken we een klein beetje van waar u allergisch voor denkt te zijn, in de bovenste laag van uw huid.

Kinderallergologie

Met een allergietest of allergologisch onderzoek kan de arts zien of uw baby/kind gevoelig is voor bepaalde allergenen.