Huidpriktest is onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is een huidpriktest?

Bij een huidpriktest brengen we druppeltjes testvloeistof met een klein naaldje in de huid. Dit doen we door een druppel waar het allergeen in zit, op uw huid te plaatsen en die dan ‘aan te prikken’. Bij een verdenking op een voedselallergie prikken we met een fijn prikkertje (lancet) eerst in het voedingsmiddel, daarna prikken we met datzelfde prikkertje uw huid aan.


Na de prik komt het allergeen in contact met afweercellen in de huid en zal, als er antistoffen aanwezig zijn, een reactie geven. Als er op die plek dan een jeukend bultje ontstaat, kan het goed mogelijk zijn dat u allergisch bent voor het geteste product.


Een positieve uitslag van een huidpriktest betekent niet dat u per se allergisch voor het geteste allergeen bent. De allergoloog zal u uitgebreid vragen stellen om erachter te komen waar u daadwerkelijk allergisch voor bent. Een negatieve uitslag sluit in bijna alle gevallen een allergie wél uit.

De huidpriktest

De huidpriktest vindt plaats door kleine prikjes in de huid van uw arm of uw rug. We testen inhalatieallergenen en/of voedselallergenen. De testen zijn niet erg pijnlijk, maar kunnen bijvoorbeeld door een kind wel zo worden ervaren.

De specialist bepaalt welke allergenen er getest worden. De praktijkassistente voert de test uit. Na ongeveer 15 minuten is de allergietest af te lezen. Na de test bespreekt de arts de resultaten met u en stelt hij met u een behandelplan op.

Als er nog andere onderzoeken nodig zijn, zoals een bloedonderzoek, longfunctieonderzoek of een gesprek met de voedingsdeskundige, vinden deze zo mogelijk aansluitend aan de allergietest plaats.

Duur van de priktest

De priktest duurt ongeveer 30 minuten.