Hooikoorts is een aandoening en onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor pollen. De allergie wordt veroorzaakt doordat stuifmeel van bloeiende grassen, planten en bomen in de lucht terechtkomt en wordt ingeademd. Hooikoorts is een zogenoemde inhalatieallergie. Er is dan sprake van een allergische reactie die ontstaat na contact tussen het allergeen in de pollen en de slijmvliezen in uw neus, ogen, keel en/of luchtwegen. Bij een allergische reactie komt er histamine vrij in je lichaam, dat ervoor zorgt dat je afweersysteem extra alert wordt. Dit kan uiteenlopende klachten geven, waaronder:

  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Onophoudelijk niezen
  • Tranende ogen
  • Loopneus
  • Jeukend, prikkelend en soms brandend gevoel in neus, ogen en keel
  • In sommige gevallen veroorzaakt hooikoorts een voedselallergie

In het voorjaar (januari t/m april) is met name stuifmeel van de hazelaar, els en berk de grootste veroorzaker van hooikoorts. In de maanden hierna (mei t/m september) is dat vooral het stuifmeel van graspollen.


Mogelijke oorzaken van hooikoorts

Het afweersysteem reageert bij hooikoorts overdreven op allergenen die zich bevinden in het stuifmeel van boom- en graspollen. Zijn de klachten al vroeg in het voorjaar aanwezig, dan past dit bij een boompollenallergie. Treden de klachten pas vanaf begin mei op, dan past dit meer bij een graspollenallergie.


Bij jongeren tot dertig jaar komt hooikoorts het meest voor. Hooikoorts begint meestal rond de puberteit en is op zijn hoogtepunt in het twintigste levensjaar. Bij veel mensen nemen de klachten af als zij ouder worden. Dit komt doordat het lichaam immuun wordt voor het stuifmeel. Dit gebeurt echter niet bij iedereen.


Erfelijke aanleg

De kans dat u hooikoorts krijgt is groter als in uw familie ook hooikoorts, astma of eczeem voorkomt.


Kruisallergie

Soms is er sprake van een kruisallergie. Dit betekent dat bij patiënten met hooikoorts (veroorzaakt door boompollenallergie) ook een allergie kan ontstaan voor voedingsmiddelen zoals appels, pruimen, kersen en bepaalde noten (zoals hazelnoot en amandel). Dit noemen we het oral allergy-syndroom.


De oorzaak hiervan is dat het eiwit in sommige vruchten en noten, erg lijkt op het eiwit dat te vinden is in stuifmeel. Daardoor kunt u allergische reacties krijgen na het eten van bepaalde noten en vruchten. Deze kruisallergie ontstaat vaak in de loop van uw leven, vaak eerst voorafgegaan door hooikoorts. De klachten bij het eten van fruit treden overigens niet op als het fruit verhit of verwerkt is geweest.


Behandeling en onderzoeken

Wanneer u last heeft van hooikoorts, zijn er een aantal dingen die u zelf kunt proberen. Voor veel mensen zijn antihistamine-tabletten bijvoorbeeld voldoende. Deze zijn over het algemeen verkrijgbaar bij de drogist of supermarkt. Voorbeelden hiervan zijn loratadine en cetirizine. Het helpt als u deze tabletten preventief inneemt, dus voordat u klachten ervaart. De tabletten blokkeren namelijk de histamine-receptor (type I), en werken daardoor minder goed als er al klachten zijn.

Daarnaast zijn er een aantal zaken waar u thuis rekening mee kunt houden, om hooikoortsklachten te helpen verminderen:


  • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Lucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is.
  • Draag buiten een zonnebril om uw ogen tegen stuifmeel te beschermen.
  • Droog wasgoed liever niet buiten, want kleding en beddengoed vangen stuifmeel op.
  • Ga wandelen of sporten na een regenbui of ’s ochtendsvroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.
  • Spoel voor het slapen uw haren uit.


Wat te doen tegen hooikoorts?

Heeft u hooikoortsklachten en helpen de antihistamine-tabletten van de drogist of apotheek niet of niet voldoende? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Die kan u een neusspray met een ontstekingsremmer voorschrijven. Voorbeelden hiervan zijn fluticason, beclometason, budesonide en mometason. Het is belangrijk dat u deze neusspray in het hooikoortsseizoen dagelijks gebruikt. Wanneer deze medicijnen alleen bij klachten worden gebruikt, helpen ze niet voldoende.

In bepaalde gevallen verricht de huisarts aanvullend onderzoek. Dit is vaak een bloedtest (Phadiatop), die een allergie kan bevestigen. Mocht er inderdaad sprake zijn van een allergie voor boompollen, graspollen of huisstofmijt, dan kan de huisarts besluiten u door te sturen naar de specialist.


Hooikoortsspreekuur bij DC Klinieken

Indien de huisarts u doorverwijst naar DC Klinieken, komt u terecht op ons hooikoortsspreekuur. Daarin bespreken wij samen met u wat de best passende behandeling is voor uw allergie. Om de arts een duidelijk beeld te geven van uw klachten, vragen wij u vóór uw eerste bezoek aan onze kliniek een vragenlijst in te vullen. Bij uw eerste bezoek neemt de doktersassistent of verpleegkundige uw antwoorden op uw vragen met u door en wordt zo nodig een allergietest afgenomen. De arts bekijkt vervolgens uw testuitslagen en stelt samen met u een behandelplan op, indien van toepassing. Soms is immunotherapie een goede oplossing voor uw klachten. U kunt hieronder meer informatie vinden over de behandelingen die wij aanbieden.



Behandelingen bij DC Klinieken

Allergietest

Een allergietest is bedoeld voor patiënten met uiteenlopende klachten veroorzaakt door een allergische reactie.

Immunotherapie

Met immunotherapie wordt de onderliggende oorzaak van de allergie behandeld