Hooikoorts is een aandoening en onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is de alledaagse term die wordt gebruikt voor allergische reacties in slijmvliezen van de neus en de ogen op pollen van bomen, grassen en planten (stuifmeel) die worden ingeademd. Dit zijn bijvoorbeeld katjesdragende bomen (berk, els, hazelaar), grassen en enkele soorten onkruid. Bij een allergische reactie komt er histamine vrij in je lichaam en dat kan uiteenlopende klachten veroorzaken, waaronder:


 • Onophoudelijk niezen 
 • Tranende en jeukende ogen 
 • Loopneus/dichtzittende neus
 • Jeukend, prikkelend en soms brandend gevoel in neus en keel 
 • Kortademigheid
 • Vermoeidheid 
 • Hoofdpijn


Veel mensen hebben een paar van bovengenoemde symptomen, anderen hebben er meer. Deze verschijnselen kunnen tegelijk of wisselend aanwezig zijn. De duur van de hooikoortsperiode is wisselend. Dit komt door de verschillende bloeiperioden. De meeste mensen hebben last van hooikoorts in de maanden mei, juni en juli (grasbloeiperiode), voor sommige andere mensen loopt het hooikoortsseizoen vanaf januari tot en met september (voorjaarsbomen, grassen en onkruiden).


Bekijk hier de pollenkalender


Oorzaken van hooikoorts

Het afweersysteem reageert bij hooikoorts overdreven op eiwitten die zich bevinden in boom- en graspollen. Hooikoorts komt voor bij ongeveer twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking en kan op elke leeftijd optreden. Meestal merkt iemand tussen het 15e en 25e levensjaar voor het eerst dat hij hooikoorts heeft.

De kans dat u hooikoorts krijgt is groter als in uw familie ook hooikoorts, astma of eczeem voorkomt.


Kruisallergie

Soms is er sprake van een kruisallergie. Dit betekent dat bij patiënten met hooikoorts (veroorzaakt door pollenallergie) ook een milde allergie kan ontstaan voor voedingsmiddelen zoals appels, pruimen, kersen en bepaalde noten (zoals hazelnoot en amandel). Dit noemen we het pollen-voedsel-syndroom (PFS).


De oorzaak hiervan is dat het eiwit in sommige vruchten en noten, erg lijkt op het eiwit dat te vinden is in pollen. Daardoor kunt u allergische reacties krijgen na het eten van bepaalde noten en vruchten. Deze kruisallergie ontstaat vaak in de loop van uw leven, vaak eerst voorafgegaan door hooikoorts. De klachten bij het eten van fruit treden overigens niet op als het fruit verhit of verwerkt is geweest.


Wat kunt u zelf doen tegen hooikoorts?

Wanneer u last heeft van hooikoorts, kunt u aantal dingen zelf proberen. Voor veel mensen zijn antihistamine-tabletten bijvoorbeeld voldoende. Deze zijn over het algemeen verkrijgbaar bij de drogist of supermarkt. Voorbeelden hiervan zijn loratadine en cetirizine. Het helpt als u deze tabletten preventief inneemt, dus voordat u klachten ervaart. Daarnaast zijn er een aantal zaken waar u thuis rekening mee kunt houden, om hooikoortsklachten te helpen verminderen.


 • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Lucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is.
 • Draag buiten een zonnebril om uw ogen tegen de pollen te beschermen.
 • Droog wasgoed liever niet buiten, want kleding en beddengoed vangen pollen op.
 • Ga wandelen of sporten na een regenbui of ’s ochtends vroeg, dan is de concentratie pollen in de lucht het laagst.
 • Spoel voor het slapen uw haren uit.


Wat als u ondanks deze maatregelen veel klachten houdt?

Heeft u hooikoortsklachten en heeft u bovenstaande maatregelen al toegepast, maar houdt u toch klachten? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Die kan u een neusspray met een ontstekingsremmer voorschrijven. Het is belangrijk dat u deze neusspray in het hooikoortsseizoen dagelijks gebruikt. Wanneer deze medicijnen alleen bij klachten worden gebruikt, helpen ze niet voldoende.

In bepaalde gevallen verricht de huisarts aanvullend onderzoek. Dit is vaak een bloedtest die een allergie kan bevestigen. Mocht er inderdaad sprake zijn van een allergie voor boompollen, graspollen of huisstofmijt, dan kan de huisarts besluiten u door te sturen naar de specialist.

Indien de huisarts u doorverwijst naar DC Klinieken, komt u terecht bij een van onze allergologen. Daarin bespreken wij samen met u wat de best passende behandeling is voor uw allergie. Om de arts een duidelijk beeld te geven van uw klachten, vragen wij u vóór uw eerste bezoek aan onze kliniek een vragenlijst in te vullen. Bij uw eerste bezoek wordt eerst door de doktersassistent of verpleegkundige een huidpriktest verricht (indien niet mogelijk een bloedonderzoek). De arts bekijkt vervolgens uw testuitslagen en stelt samen met u een behandelplan op, indien van toepassing. Soms is immunotherapie een goede oplossing voor uw klachten.


Hiervoor kunt u terecht bij DC Klinieken

Huidpriktest

Bij een huidpriktest (ook wel krasjestest genoemd) prikken we een klein beetje van waar u allergisch voor denkt te zijn, in de bovenste laag van uw huid.

Immunotherapie

Met immunotherapie (of desensibilisatietherapie) wordt de onderliggende oorzaak van de allergie behandeld waardoor tolerantie wordt opgebouwd.