aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Hooikoorts in het kort

  • Hooikoorts is een allergie voor pollen.
  • Het afweersysteem reageert bij hooikoorts overdreven op allergenen die zich bevinden in het stuifmeel van boom- en graspollen.
  • Wanneer je last hebt van hooikoorts, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor pollen. De allergie wordt veroorzaakt doordat stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, planten en bomen in de lucht komt en wordt ingeademd. Hooikoorts is een zogenoemde inhalatieallergie. Hierbij is er sprake van een allergische reactie die ontstaat na contact tussen het allergeen en de slijmvliezen. Bij elke allergie zorgen zogeheten antilichamen ervoor dat er stofjes vrijkomen, waaronder histamine. Hierdoor ontstaan er hooikoortsklachten:

 

  • jeukend, prikkelend en soms brandend gevoel in neus, ogen en keel
  • kortademigheid
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • onophoudelijk niezen
  • tranende ogen
  • loopneus
  • in sommige gevallen veroorzaakt hooikoorts een voedselallergie

 

In het voorjaar (januari t/m april) is met name stuifmeel van de hazelaar, els en de berk de grootste veroorzaker van hooikoorts. In de maanden hierna (mei t/m september) is dat het stuifmeel van graspollen.

Mogelijke oorzaken

Het afweersysteem reageert bij hooikoorts overdreven op allergenen die zich bevinden in het stuifmeel van boom- en graspollen. Zijn de klachten al vroeg in het voorjaar aanwezig dan past dit bij een boompollenallergie. Treden de klachten pas vanaf begin mei op dan past dit bij een graspollenallergie.

 

Bij jongeren tot dertig jaar komt hooikoorts het meest voor. Hooikoorts begint meestal rond de puberteit en is op zijn hoogtepunt in het twintigste levensjaar. Bij veel mensen nemen de klachten af als zij ouder worden. Dit komt doordat het lichaam immuun wordt voor het stuifmeel. Dit gebeurt echter niet bij iedereen.

 

Erfelijke aanleg

De kans dat u hooikoorts krijgt is groter als in uw familie ook hooikoorts, astma of eczeem voorkomt.

 

Kruisallergie

Soms is er sprake van een kruisallergie. Dit betekent dat bij patiënten met hooikoorts (veroorzaakt door boompollenallergie) ook een allergie kan ontstaan voor voedingsmiddelen zoals appels, pruimen, kersen en bepaalde noten (zoals hazelnoot en amandel). Dit noemen we het oral allergy syndroom.

 

Dit komt doordat er in sommige vruchten en noten eiwitten zitten, die heel erg op de eiwitten uit stuifmeel lijken. Daardoor is het mogelijk om allergische reacties na het eten van noten en bepaalde vruchten krijgen. Dit noemen we een kruisallergie. Deze vorm van kruisallergie ontstaat vaak in de loop van het leven (vaak ontwikkel je namelijk eerst hooikoorts).

 

De klachten bij het eten van fruit treden niet op als het fruit verhit of verwerkt is geweest.

Behandelingen

 

Wanneer je last hebt van hooikoorts, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Voor veel mensen zijn antihistamine-tabletten afdoende. Deze zijn vaak vrij verkrijgbaar bij de drogist of supermarkt. Voorbeelden hiervan zijn loratadine en cetirizine. Het helpt om deze tabletten preventief in te nemen, aangezien ze eigenlijk de histamine-receptor (type I) blokkeren. Deze werken minder goed als er al klachten zijn.

 

Wat kan de huisarts doen?

Werkt bovenstaande niet? Dan kun je bij aanhoudende klachten naar de huisarts gaan. Hij kan je dan een neusspray met een ontstekingsremmer voorschrijven. Voorbeelden hiervan zijn fluticason, beclometason, budesonide en mometason. Het is belangrijk dat deze neusspray dagelijks wordt gebruikt in het hooikoortsseizoen. Wanneer deze medicijnen alleen bij klachten worden gebruikt, helpen ze namelijk niet.

 

Wat kan een allergoloog doen?

Mocht ook het bezoek aan de huisarts niet geholpen hebben, dan kun je doorverwezen worden naar een allergoloog voor immunotherapie. De huisarts zal vaak eerst aanvullend onderzoek verrichten door middel van een bloedtest (Phadiatop). Deze bloedtest geeft vaak bevestiging van de allergie. Mocht er een allergie zijn voor boompollen, graspollen of huisstofmijt, dan kan de huisarts besluiten om je door te sturen.

 

Daarnaast zijn er een aantal dingen die je kunt proberen:

 

  • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Lucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is.
  • Draag buiten een zonnebril om je ogen tegen stuifmeel te beschermen.
  • Droog wasgoed liever niet buiten, want kleding en beddengoed vangen stuifmeel op.
  • Ga wandelen of sporten na een regenbui of ’s ochtends vroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.
  • Spoel voor het slapen je haren uit.

Afspraak maken

Heeft u hooikoortsklachten en helpen de antihistamine-tabletten die bij de drogist verkrijgbaar zijn niet? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van onze 4 centra met een allergologieafdeling.

Terug naar top arrow_upward
close