Immunotherapie is onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is immunotherapie?

Door regelmatige blootstelling aan de stof waar u allergisch voor bent, treedt er langzaam maar zeker gewenning (immuniteit) op. Bij hooikoorts krijgt men bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid allergenen van graspollen toegediend. Hierdoor zal het immuunsysteem minder of zelfs niet meer reageren op de stof en nemen de klachten af.


De behandeling is bedoeld voor mensen die allergieklachten vertonen, ondanks het gebruik van medicatie (neusspray, oogdruppels, tabletten), of de medicatie tegen een allergie niet goed kunnen verdragen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?

 

  • het aanvraagformulier dat u van uw huisarts meekrijgt;
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs.

De immunotherapie

Immunotherapie kan in twee vormen worden gegeven. Afhankelijk van de allergie zijn dit injecties en/of tabletten.

 

  • Injecties
    Bij injecties bestaat de behandeling uit een instel- en een onderhoudsfase. In de instelfase krijgt u wekelijks een injectie in oplopende sterkte toegediend. Deze fase duurt doorgaans 10-15 weken. In de onderhoudsfase krijgt u injecties van gelijke sterkte toegediend. In de onderhoudsfase wordt iedere 4-6 weken een injectie toegediend. Dit kan eventueel bij de huisarts. Voorafgaand aan elke injectie neemt u een antihistaminetablet in om eventuele bijwerkingen te voorkomen. Na elke injectie moet u in verband met mogelijk bijwerkingen 30 minuten bij uw behandelaar wachten.
  • Tabletten
    Bij immunotherapie met tabletten neemt u dagelijks een smelttablet onder uw tong in. De eerste keer gebeurt dit bij de behandelaar. In verband met mogelijke bijwerkingen blijft u daarna 30 minuten wachten. Deze tabletten hebben gedurende de gehele behandeling dezelfde sterkte. In totaal duurt de behandeling voor beide vormen 3 tot 5 jaar.

Duur van de immunotherapie

De totale duur van de immunotherapie is 3 tot 5 jaar. Bij de injecties zal u in de instelfase elke 10-15 weken een injectie toegediend krijgen. En in de onderhoudsfase elke 4-6 weken. Bij de behandeling met smelttabletten slikt u deze dagelijks in uw eigen omgeving.

Na de immunotherapie

Na de behandeling met injecties blijft u 30 minuten bij de behandelaar wachten, dit in verband met mogelijke bijwerkingen. Bij de behandeling met tabletten hoeft u alleen de eerste keer 30 minuten bij de behandelaar te blijven.

Wat u kunt verwachten van immunotherapie

De resultaten van immunotherapie zijn ronduit goed te noemen. Gemiddeld nemen de allergische klachten met 50% af. Bij wespengif wordt zelfs bijna volledige genezing bereikt.

Het effect houdt na de behandeling jaren aan. Ook wordt door immunotherapie de kans op het ontwikkelen van astma verkleind.