aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Bloedonderzoek allergie

Bloedonderzoek allergie in het kort

 • Een bloedonderzoek kan aantonen of u allergisch bent voor bepaalde stoffen, zoals pollen of pinda’s.
 • Het bloedonderzoek is een aanvullend onderzoek. Als het mogelijk is, vindt het aansluitend aan de allergietest plaats.
 • Het prikken duurt maximaal vijf minuten. U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek te horen via uw allergoloog.

Wat is een bloedonderzoek allergie?

Als u allergisch bent, maakt uw lichaam antistoffen (IgE) aan. Deze antistoffen kunnen zich in uw bloed bevinden. Met een bloedonderzoek (een RAST-test) kunnen ze worden aangetoond. Voor dit onderzoek neemt een laborant een kleine hoeveelheid bloed bij u af.

 

Een bloedonderzoek heeft veel voordelen:

 

 • met 1 buisje bloed (10 ml) kun je ruim 100 allergietests doen;
 • medicatie heeft geen invloed op de uitslag, deze kunt u dus blijven innemen;
 • er is geen risico op een anafylactische reactie.

 

Wat is een RAST-test?

Een RAST-test (radioallergosorbent-test) is een bloedonderzoek om erachter te komen of u allergisch bent voor bepaalde stoffen, zoals stuifmeel of pinda’s. Met de bloedtest kan onderzocht worden welke stof precies de allergie veroorzaakt. Welke allergenen van de pinda zorgden er bijvoorbeeld voor dat de allergietest positief werd? Ook in de volgende gevallen vindt een RAST-test plaats:

 

 • als een gewone huidtest niet mogelijk is (bijvoorbeeld i.v.m. eczeem);
 • als de huidtest geen duidelijke uitslag geeft; of
 • als u bepaalde geneesmiddelen (antihistaminica) slikt.

Het onderzoek

Voor het onderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
 • uw verzekeringspasje
 • uw identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht

 

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

De allergoloog heeft samen met u besloten dat er aanvullend onderzoek nodig is in de vorm van bloedonderzoek. U wordt door de doktersassistent opgeroepen voor bloedafname. Om persoonsverwisseling uit te sluiten wordt opnieuw uw naam en geboortedatum gevraagd.

De bloedafname

Eerst krijgt u een zogeheten stuwband om, daarna wordt uw huid gedesinfecteerd. Vervolgens neemt de assistent een of meer buisjes bloed af. De assistent kan u vragen hierbij een vuist te maken, om het afnemen gemakkelijker te maken. Het prikken kan even pijnlijk zijn.

Duur van het onderzoek

Het prikken duurt maximaal vijf minuten.

Na het onderzoek

Na de bloedafname is het belangrijk nog een minuutje druk uit te oefenen op de prikplaats. Dit is om nabloeding (blauwe plek) te voorkomen. Soms ontstaat er toch een blauwe plek. Dit is vervelend, maar deze verdwijnt na enkele dagen vanzelf. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek te horen via uw allergoloog. Dit kan tijdens een telefonisch consult zijn of tijdens een herhalingsconsult. De allergoloog kan met u de uitslag en het verdere behandelplan bespreken en uw vragen toelichten.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Voorschoten

Vergoedingen

Bloedonderzoek bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Vanaf 5 februari kunt u voor het spreekuur allergologie ook terecht bij DC Klinieken Rotterdam.

Praktische informatie

Verwijzing

Voor het maken van een afspraak voor een bloedonderzoek hebt u een verwijzing nodig van een arts. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

In de meeste gevallen vindt het bloedonderzoek aansluitend aan de allergietest plaats. U hoeft hier dus geen aparte afspraak voor te maken. Wilt u een afspraak maken voor een allergietest? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(35) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close