aA
sluiten
Bij een inhalatieallergie, ook wel luchtwegallergie, is er sprake van een allergische reactie die ontstaat na contact tussen het luchtwegallergeen en de slijmvliezen. Het lichaam reageert allergisch op stoffen die worden ingeademd, zoals huisstofmijt, pollen, schimmels en dierenharen. Deze reacties ontstaan dan in de luchtwegen zoals de neus, keel en longen, maar ook in de ogen.
Voorbeelden van inhalatieallergieën zijn:
Inhalatieallergie kan verschillende oorzaken hebben. De meest bekende oorzaken zijn huisstofmijt en pollen. Op het moment dat deze allergenen uw luchtwegen binnendringen, reageert uw afweersysteem daarop en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt er onder andere voor dat uw bloedvaten wijder worden, waardoor er veel vocht vrijkomt. U krijgt dan last van een verstopte neus en benauwdheid. Door de histamine kunt u ook last krijgen van niesbuien en voortdurend hoesten.
Na doorverwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de allergologieafdeling van DC Klinieken. Tijdens uw eerste afspraak zal de allergoloog vragen naar uw klachten en de mogelijke oorzaken van uw klachten/allergie bespreken. Om vast te stellen of de klachten door een inhalatieallergie worden veroorzaakt en door welke soort allergie, kan er aanvullend onderzoek nodig zijn met een (huid)priktest en/of een bloedonderzoek.
De allergoloog bespreekt met u de behandelmogelijkheden: een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie) of immunotherapie.
Vermoed u een inhalatieallergie? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van onze 4 centra met een allergologieafdeling.
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!