Inhalatieallergie is een aandoening en onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is een inhalatieallergie?

Bij een inhalatieallergie, ook wel luchtwegallergie, is er sprake van een allergische reactie die ontstaat na contact tussen het luchtwegallergeen en de slijmvliezen. Het lichaam reageert allergisch op stoffen die worden ingeademd, zoals huisstofmijt, pollen, schimmels en dierenharen. Deze reacties ontstaan dan in de luchtwegen zoals de neus, keel en longen, maar ook in de ogen.


Voorbeelden van inhalatieallergieën zijn:


Oorzaak en symptomen

Op het moment dat deze allergenen uw luchtwegen binnendringen, reageert uw afweersysteem daarop en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt o.a. voor klachten als een jeukende, tranende ogen en niezen. Door de ontsteking veroorzaakt door de allergie kunnen ook andere klachten ontstaan zoals een verstopte neus, hoesten en benauwdheid. Verder kan men een vermoeid en grieperig gevoel hebben na een allergieaanval.


Behandelingen en onderzoek

Vermoed u een inhalatieallergie? Na doorverwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de allergologieafdeling van DC Klinieken. Tijdens uw eerste afspraak zal de allergoloog vragen naar uw klachten en de mogelijke oorzaken van uw klachten/allergie bespreken. Om vast te stellen of de klachten door een inhalatieallergie worden veroorzaakt en door welke soort allergie, kan er aanvullend onderzoek nodig zijn met een (huid)priktest en/of een bloedonderzoek.


De allergoloog bespreekt met u de behandelmogelijkheden: een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie) of immunotherapie.

Huidpriktest

Bij een huidpriktest (ook wel krasjestest genoemd) prikken we een klein beetje van waar u allergisch voor denkt te zijn, in de bovenste laag van uw huid.

Immunotherapie

Met immunotherapie (of desensibilisatietherapie) wordt de onderliggende oorzaak van de allergie behandeld waardoor tolerantie wordt opgebouwd.