aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Inhalatieallergie

Inhalatieallergie in het kort

  • Bij een inhalatieallergie reageert het lichaam allergisch op stoffen die worden ingeademd.
  • Voorbeelden van inhalatieallergieën zijn hooikoorts en huisstofmijtallergie.
  • De allergie kan worden vastgesteld aan de hand van een (huid)priktest en/of een bloedonderzoek.

Wat is een inhalatieallergie?

Bij een inhalatieallergie, ook wel luchtwegallergie, is er sprake van een allergische reactie die ontstaat na contact tussen het luchtwegallergeen en de slijmvliezen. Het lichaam reageert allergisch op stoffen die worden ingeademd, zoals huisstofmijt, pollen, schimmels en dierenharen. Deze reacties ontstaan dan in de luchtwegen zoals de neus, keel en longen, maar ook in de ogen.

 

Voorbeelden van inhalatieallergieën zijn:

 

  • Hooikoorts
  • Huisstofmijtallergie
  • Huisdierenallergie
  • Parfumallergie

Mogelijke oorzaken

Inhalatieallergie kan verschillende oorzaken hebben. De meest bekende oorzaken zijn huisstofmijt en pollen. Op het moment dat deze allergenen uw luchtwegen binnendringen, reageert uw afweersysteem daarop en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt er onder andere voor dat uw bloedvaten wijder worden, waardoor er veel vocht vrijkomt. U krijgt dan last van een verstopte neus en benauwdheid. Door de histamine kunt u ook last krijgen van niesbuien en voortdurend hoesten.

Behandeling bij DC Klinieken

 

Na doorverwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de allergologieafdeling van DC Klinieken. Tijdens uw eerste afspraak zal de allergoloog vragen naar uw klachten en de mogelijke oorzaken van uw klachten/allergie bespreken. Om vast te stellen of de klachten door een inhalatieallergie worden veroorzaakt en door welke soort allergie, kan er aanvullend onderzoek nodig zijn met een (huid)priktest en/of een bloedonderzoek.

 

  • Priktests met huisstofmijt, pollen, schimmels, kat, hond en eventueel andere.
  • Bloedtest om de antistoffen die de oorzaak zijn van allergische reactie (IgE-antistoffen) op te sporen.

 

De allergoloog bespreekt met u de behandelmogelijkheden: een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie) of immunotherapie.

Afspraak maken

Vermoed u een inhalatieallergie? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van onze 4 centra met een allergologieafdeling.

Terug naar top arrow_upward
close