Huisstofmijtallergie is een aandoening en onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is huisstofmijtallergie?

Bij een huisstofmijtallergie ontstaat er allergische reactie op de uitwerpselen van huisstofmijten. De huisstofmijt is een klein beestje dat verwant is aan de spin. Met het blote oog kun je de mijt bijna niet zien. Huisstofmijten voelen zich het beste thuis op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C. Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten).


Symptomen

De klachten treden met name in de nacht of in de ochtend op. Ze vormen een reactie op met name de uitwerpselen van de huisstofmijt. Ook het verschonen van het bed kan klachten geven. Doorgaans heb je het hele jaar last. In het najaar en de winter is er een toename van het aantal mijten en verergeren de klachten. Klachten die vaak ontstaan bij een huisstofmijtallergie zijn:

  • Een continu verkouden gevoel
  • Branderige en tranende ogen
  • Niezen, een verstopte, jeukende of loopneus
  • Kriebelhoest en een droge keel
  • Vermoeid wakker worden
  • Benauwdheid

Wat kunt u zelf doen?

Het is niet mogelijk om blootstelling aan huisstofmijten volledig te voorkomen. Er zijn echter wel manieren om het aantal huisstofmijten sterk te verminderen:


  • Zorg voor gladde vloeren in woon- en slaapkamer. Verwijder eventueel vloerbedekking. Reinig de oppervlakken wekelijks met een vochtige doek.
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, vooral in de slaapkamer.
  • Was het beddengoed wekelijks op 60 graden.
  • Vervang donsveren of wollen dekbed/kussen door een synthetisch/antiallergisch exemplaar.
  • Zorg dagelijks voor goede ventilatie van uw huis, hierdoor daalt over het algemeen de luchtvochtigheid, streef naar een luchtvochtigheidsgehalte tussen de 35-50%.
  • Droog de was bij voorkeur in de wasdroger of buiten.


Behandeling met medicijnen

Wanneer bovenstaande maatregelen onvoldoende verbetering geven, kunt u starten met antihistamine-tabletten van de drogist of apotheek. Indien dit onvoldoende werkt kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Die kan u een neusspray met een ontstekingsremmer voorschrijven. Het is belangrijk dat u deze neusspray dagelijks gebruikt, ook wanneer u geen klachten heeft. Wanneer u deze medicijnen alleen bij klachten gebruikt, helpen ze niet voldoende.


In bepaalde gevallen verricht de huisarts aanvullend onderzoek. Dit is vaak een bloedtest, hiermee kunnen we de allergie bevestigen. Mocht er inderdaad sprake zijn van een allergie voor huisstofmijt, dan kan de huisarts besluiten u door te sturen naar de specialist.


Na doorverwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de allergologieafdeling van DC Klinieken. Tijdens uw eerste afspraak zal de allergoloog vragen naar uw klachten en de mogelijke oorzaken van uw klachten/allergie bespreken. Om vast te stellen of de klachten door huisstofmijt worden veroorzaakt kan er aanvullend onderzoek nodig zijn met een bloedonderzoek of een (huid)priktest (indien nog niet verricht).


De allergoloog bespreekt met u de behandelmogelijkheden: sanering, medicatie (vaak een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica) of immunotherapie.


Meer informatie

Huidpriktest

Bij een huidpriktest (ook wel krasjestest genoemd) prikken we een klein beetje van waar u allergisch voor denkt te zijn, in de bovenste laag van uw huid.

Immunotherapie

Met immunotherapie (of desensibilisatietherapie) wordt de onderliggende oorzaak van de allergie behandeld waardoor tolerantie wordt opgebouwd.