Huisstofmijtallergie is een aandoening en onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is huisstofmijtallergie?

Bij een huisstofmijtallergie ontstaat er allergische reactie op de uitwerpselen van huisstofmijten. Dit zijn kleine beestjes die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Huisstofmijten leven van huidschilfers en houden van vochtige warmte. Vandaar dat ze vooral in matrassen en vloerkleden te vinden zijn.


Symptomen

Klachten die vaak ontstaan bij een huisstofmijtallergie zijn:

  • Een continu verkouden gevoel
  • Branderige en tranende ogen
  • Benauwdheid
  • Niezen, een verstopte, jeukende of loopneus
  • Kriebelhoest en een droge keel
  • Kortademigheid

Mogelijke oorzaken

Er wordt vaak gedacht dat een huisstofmijtallergie veroorzaakt wordt door stof, maar dit is niet waar. Deze allergie ontstaat namelijk door de uitwerpselen van de huisstofmijt. Hierin zitten bepaalde stoffen (allergenen) waarvoor u allergisch kunt zijn. Op het moment dat de uitwerpselen uw luchtwegen binnendringen, reageert uw afweersysteem daarop en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt er onder andere voor dat uw bloedvaten wijder worden, waardoor er veel vocht vrijkomt. U krijgt dan last van een verstopte neus en benauwdheid. Door de histamine kunt u ook last krijgen van niesbuien en voortdurend hoesten.


De allergenen van huisstofmijt komen het meest in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen voor. Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen en gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt, weinig gelucht en waar veel mensen en/of dieren leven.


Behandelingen en onderzoek

Vermoed u een huisstofmijtallergie? Neem dan contact op met uw huisarts. Na doorverwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de allergologieafdeling van DC Klinieken. Tijdens uw eerste afspraak zal de allergoloog vragen naar uw klachten en de mogelijke oorzaken van uw klachten/allergie bespreken. Om vast te stellen of de klachten door huisstofmijt worden veroorzaakt kan er aanvullend onderzoek nodig zijn met een bloedonderzoek of een (huid)priktest.


De allergoloog bespreekt met u de behandelmogelijkheden: een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie) of immunotherapie. Daarnaast kunt u de klachten doen verminderen door uw woning te saneren (saneren betekent letterlijk ‘gezond maken’). U kunt het aantal huisstofmijten wel verminderen maar u kunt uw huis nooit huisstofmijtvrij krijgen. De Nederlandse Vereniging voor Allergologie geeft advies hoe u dit het best kunt doen.



Behandelingen bij DC Klinieken

Huidpriktest

Bij een huidpriktest worden druppeltjes testvloeistof met een klein naaldje in de huid gebracht.

Immunotherapie

Met immunotherapie wordt de onderliggende oorzaak van de allergie behandeld