• Behandeling
 • Voorbereiding
 • Vergoeding

Spreekuur allergologie

Wat houdt het spreekuur allergologie in?

Het spreekuur allergologie is een spreekuur, waar u uw klachten voorlegt aan de allergoloog. Dit kan mogelijk duiden op een reactie van uw huid, luchtwegen, voedselallergie- of intolerantie, medicatieallergie, insectenallergie of beroepsallergie. Ook allergieën met klachten aan de luchtwegen, huid en maag-darmkanaal worden besproken en behandeld bij DC Klinieken. Bij DC Klinieken werken allergologen nauw samen met huidartsen en voedingsdeskundigen.

Voor welke allergieën kunt u terecht op dit spreekuur?

De volgende klachten kunnen wijzen op een allergie of intolerantie:

 • Huid: eczeem, galbulten, oedeem, acne en huidinfecties, huiduitslag;
 • Longen: chronische hoest, benauwdheid, astma bronchiale;
 • Neus/ogen: neusverstopping, niesbuien/loopneus, traanogen, jeukende ogen;
 • Darmen: krampen, obstipatie, verstopping, aanhoudende diarree, winderigheid, spugen;
 • Algemeen: hoofdpijn, gewrichtsklachten, gedragsverandering, huilbaby’s, medicijnen*.
  *
  Wanneer u wordt verwezen voor een allergie op een bepaald medicijn, krijgt u een afspraak voor een intake consult.
  Tijdens dit eerste consult vindt de medicijntest nooit plaats. In overleg met de specialist wordt een afspraak ingepland voor deze test.

Verwijzing van uw (huis)arts

Hebt u een of meer van deze klachten, neem dan eerst contact op met uw huisarts. De klachten kunnen namelijk ook door andere aandoeningen komen. Als uw huisarts vermoedt dat uw klachten veroorzaakt kunnen worden door een allergie of intolerantie, zal hij u een verwijzing geven naar DC Klinieken.

Het onderzoek

Uw bezoek begint met een spreekuur bij de behandelend specialist. Deze bespreekt uw klachten met u en zo nodig vindt aanvullend lichamelijk onderzoek plaats. Vaak is ook een allergietest nodig. De specialist bepaalt welke allergene stoffen er getest worden, daarna voert de praktijkassistente de test uit.

Voor deze test is het noodzakelijk dat de huid van uw arm of rug in een goede conditie is en bijvoorbeeld niet ontstoken is. Ook mag u op de dag van het onderzoek geen bodylotion of crème gebruiken.

De allergietest vindt plaats door kleine prikjes in de huid van uw arm of uw rug. Er worden zowel inhalatieallergenen als voedselallergenen getest. De testen zijn niet erg pijnlijk, maar kunnen bijvoorbeeld door een kind wel zo worden ervaren.

Na ongeveer 20 minuten is de allergietest af te lezen. Na de test bespreekt de arts de resultaten met u en stelt hij met u een behandelplan op. Als er nog andere onderzoeken nodig zijn, zoals een bloedonderzoek, longfunctie of een gesprek met de voedingsdeskundige, vinden deze zo mogelijk aansluitend aan de allergietest plaats. Indien dit niet mogelijk is, zal het onderzoek op een later tijdstip worden ingepland.

Duur van het onderzoek

Het totale onderzoek duurt maximaal 1,5 tot 2 uur.

De uitslag

Binnen 24 uur versturen we de uitslag naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Hij of zij zal u vervolgens informeren.

 

Spreekuur allergologie

Afspraak maken

Voor het spreekuur allergologie moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

 • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
 • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
 • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
 • uw verzekeringspasje
 • uw identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht
 • de ingevulde vragenlijst die naar u is verzonden. Mocht u deze vragenlijst niet hebben ontvangen, neemt u dan contact op met DC Klinieken

Belangrijk

Sommige medicijnen kunnen de uitslag van het allergieonderzoek beïnvloeden en het is noodzakelijk deze minimaal 2 dagen voor het onderzoek te staken. Meer informatie hierover kunt u vinden in de naar u toegestuurde folder over de priktest. Lees deze goed door. Mocht u hierover nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met het centrum.

*Allergie voor medicijnen

Wanneer u wordt verwezen voor een allergie op een bepaald medicijn, krijgt u een afspraak voor een intake consult.
Tijdens dit eerste consult vindt de medicijntest nooit plaats. In overleg met de specialist wordt een afspraak ingepland voor deze test.

Spreekuur allergologie

Wordt het spreekuur allergologie bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Het spreekuur allergologie valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico. Voor patiënten (kinderen) tot 18 jaar geldt dit eigen risico niet.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.