Provocatietest is onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is een provocatietest?

Bij een provocatietest krijgt u in een aantal stappen een toenemende hoeveelheid van een bepaald voedingsmiddel of geneesmiddel. Het doel van de test is om vast te stellen of u allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel of geneesmiddel. Wanneer u allergisch bent, dan kunt u tijdens de provocatietest een allergische reactie krijgen.


Soorten provocatietest

Er zijn twee soorten provocatietesten: open of dubbelblinde provocatietest. Bij een dubbelblinde test weten zowel de arts als u niet of u een placebo of het werkelijke allergeen (voedingsmiddel of medicijn) krijgt toegediend. Bij een open test weten u en de arts dit wel.

Het verloop van de provocatietest

Innemen/toedienen van oplopende doseringen

De provocatietest vindt plaats tijdens een dagopname onder klinische bewaking. Zo kunnen we de bloeddruk en hartslag meten. Bij een allergische reactie wordt de test gestopt en krijgt u medicatie om de reactie te remmen. De test bestaat uit het innemen/eten van oplopende doseringen van een voedingsmiddel of een medicijn. Tussen de stappen wordt er een tijd gewacht om te kijken of u een allergische reactie krijgt.

Duur van de test

De provocatietest duurt meestal tussen de 4 en 6 uur.

Meer informatie

Voedselallergie

Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem op een bepaald voedingsmiddel, bijvoorbeeld een pinda. Het lichaam maakt hierbij antistoffen tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen.

Geneesmiddelenallergie

Bij een geneesmiddelallergie reageert het immuunsysteem overgevoelig op een bepaald geneesmiddel. De klachten kunnen verschillen van een huidreactie tot problemen met ademhalen.