aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Plakproef

Plakproef in het kort

 • Een plakproef is een vorm van een allergietest.
 • Bij een plakproef worden de allergenen door middel van pleisters op de huid aangebracht.
 • Deze allergietest bestaat uit drie afspraken.

Wat is een plakproef?

Een allergietest is bedoeld voor patiënten met uiteenlopende klachten veroorzaakt door een allergische reactie. Om te onderzoeken welke stoffen (allergenen) de allergische reactie veroorzaken, zijn er verschillende behandelmethoden mogelijk, zoals een plakproef, priktest of bloedonderzoek. Met plakproeven bekijkt de specialist of u allergisch bent voor stoffen waarmee de huid in contact komt, zoals parfum of nikkel.

Bij een epicutaan allergologisch onderzoek (plakproef) worden de allergenen door middel van pleisters op de huid aangebracht. Zo kan er vervolgens bekeken worden op welke stoffen/allergenen uw huid een reactie geeft.

De plakproef

Voor het onderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt;
 • uw verzekeringspasje;
 • uw identiteitsbewijs.

De plakproef

U heeft drie afspraken in één week:

 

 1. Bij de eerste afspraak brengt de assistente de te testen stoffen op speciale pleisters aan. Vervolgens plakt ze deze pleisters op uw rug. Daarna plakt ze het geheel af met een beschermende pleister zodat de testpleisters goed blijven zitten.
 2. Bij de tweede afspraak verwijdert de assistente de testpleisters. De afdruk hiervan zal worden afgetekend en afgelezen.
 3. Bij de derde afspraak leest de allergoloog of dermatoloog de plaktest definitief af.

Duur plakproef

Het aanbrengen van de plakproeven duurt ongeveer 20 minuten. Voor het beoordelen van de huid moet u twee keer terugkomen. Dit duurt beide keren ongeveer 15 minuten.

Na de plakproef

Na de derde afspraak worden de bevindingen met u besproken en wordt er zo nodig een vervolgonderzoek ingepland.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Voorschoten

Vergoedingen

Een allergietest door middel van een plakproef valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat dit volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van de (huis)arts heeft. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Voor het maken van een afspraak voor een allergietest heeft u een verwijzing nodig van een arts. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een allergietest? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

Om de allergietest optimaal te laten verlopen, vragen wij u rekening te houden met het volgende:

 

 • Vanaf twee weken vóór de allergietest mag uw rug niet aan zonlicht/zonnebank worden blootgesteld.
 • Vanaf 2 dagen voor de allergietest mag uw rug niet meer ingesmeerd worden met hormoonzalf.
 • Vanaf de dag voor de allergietest mag uw rug niet meer ingesmeerd worden met zalf, crème, lotion, etc.
 • Gedurende de hele allergietest mag uw rug niet nat worden (dus niet met uw rug onder de douche, niet sporten, niet naar de sauna). Dit geldt dus tot na de derde afspraak met de allergoloog/dermatoloog.
 • Vermijd gedurende de hele plakproef overmatige beweging van uw rug (zware arbeid, tillen, bukken, wrijven en krabben).
 • Eventuele donkere plekken die door de testpleisters schemeren, zijn kleurstoffen van het te testen materiaal. Deze verdwijnen vanzelf weer.
 • De huidstift die gebruikt wordt kan vlekken veroorzaken. Mocht u een bh dragen, dan kunnen de kleurstoffen hierin vlekken veroorzaken. Het is daarom verstandig een oude of zwarte bh te dragen.
 • U kunt tijdens de allergietest irritatie of jeuk ervaren. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat u allergisch bent voor de te testen stoffen; het kan ook een reactie zijn op de testpleisters.
 • Overleg met de allergoloog/dermatoloog als u erge klachten heeft. Overleg ook altijd met de arts of u pijnstillers en hormoonpreparaten (zoals Prednisolon) mag gebruiken tijdens de test.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(44) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close