Plakproef is onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is een plakproef?

We doen een plakproef (epicutaan onderzoek) wanneer er een verdenking is op een contactallergie. Een contactallergie is een vertraagde allergische reactie op bepaalde stoffen zoals parfum of nikkel. Een contactallergie kan zich onder andere uiten in eczeemklachten. Bij plakproeven plakken we bepaalde stoffen met pleisters op de huid. Welke stoffen dit zijn, bepaalt u samen met de arts. Zo kunnen we zien op welke stoffen uw huid een reactie geeft.

De plakproef

U heeft drie afspraken in één week:

  • Bij de eerste afspraak brengt de assistente de te testen stoffen op speciale pleisters aan. Vervolgens plakt ze deze pleisters op uw rug. Daarna plakt ze het geheel af met een beschermende pleister zodat de testpleisters goed blijven zitten.
  • Bij de tweede afspraak (na 2 dagen) verwijdert de assistente de testpleisters. De afdruk hiervan tekenen en lezen we af.
  • Bij de derde afspraak (na 3 dagen) leest de assistente voor de laatste keer de plakproef af. Vervolgens bespreekt uw behandelaar de uitslag met u.

Duur plakproef

Het aanbrengen van de plakproeven duurt ongeveer 20 minuten. Voor het beoordelen van de huid moet u twee keer terugkomen. Dit duurt beide keren ongeveer 15 minuten.