Geneesmiddelenallergie is een aandoening en onderdeel van het specialisme allergologie

Wat is een geneesmiddelenallergie?

Bij een geneesmiddelallergie bent u allergisch voor een bepaald geneesmiddel. Het immuunsysteem reageert dan overgevoelig. Een geneesmiddel kan bijwerkingen geven. Dit is in tegenstelling tot een geneesmiddelenallergie normaal. Bijwerkingen zijn voorspelbaar en afhankelijk van de dosering. Een geneesmiddelenallergie is onvoorspelbaar en kan ontstaan na langer gebruik van het geneesmiddel, ook wanneer je een kleine hoeveelheid gebruikt.


Soorten geneesmiddelenallergie

Bij een geneesmiddelallergie onderscheiden we acute en late reacties.

  • Bij een acute allergische reactie ontstaan de klachten binnen 2 uur na gebruik van het geneesmiddel.
  • Bij een late reactie ontstaan de klachten pas na meer dan 12 uur na gebruik van het geneesmiddel. Een late reactie kan tot een week na gebruik van het geneesmiddel nog ontstaan.


Oorzaken

Een geneesmiddelallergie ontstaat doordat het afweersysteem zich afkeert tegen de medicijnen. Dit kan gebeuren wanneer de geneesmiddelen zich hechten aan bijvoorbeeld cellen of eiwitten in het lichaam. Hierdoor ziet het afweersysteem deze cellen of eiwitten als vreemd waardoor er een afweerreactie ontstaat. 


Symptomen

De symptomen bij een geneesmiddelallergie verschillen van mild tot ernstig. Klachten die kunnen wijzen op een geneesmiddelallergie zijn:


  • Huidklachten zoals jeuk, zwelling, galbulten, roodheid, bulten, blaasjes en schilfering;
  • Klachten aan de luchtwegen zoals benauwdheid, hoesten, druk op de borst, een verstopte neus, hoesten, een loopneus, niezen, een jeukende neus of ogen, rode en tranende ogen en opgezette ogen;
  • Maag- en darmklachten zoals buikpijn, buikkrampen, diarree, misselijkheid en braken;
  • Overige symptomen zoals duizeligheid, koorts en daling van de bloeddruk.


Vaak is de reactie bij een geneesmiddelallergie niet gevaarlijk. Er kan echter ook anafylaxie ontstaan. Dit is een zeer ernstige acute allergische reactie die levensbedreigend kan zijn met kans op braken, wegvallen en stikken door heftige zwelling. Bel in zo’n geval altijd 112.


Onderzoek bij DC Klinieken

Wanneer er een verdenking van een geneesmiddelallergie is, kan de (huis)arts u doorsturen voor verder onderzoek. Bij DC Klinieken kunt u terecht voor verschillende onderzoeken, afhankelijk van het verdachte geneesmiddel.

Huidpriktest

Bij een huidpriktest (ook wel krasjestest genoemd) prikken we een klein beetje van waar u allergisch voor denkt te zijn, in de bovenste laag van uw huid.

Plakproef

Met een plakproef onderzoeken we of u allergisch bent voor stoffen waarmee de huid in contact komt, bijvoorbeeld parfum of nikkel. U krijgt de stoffen opgeplakt op uw rug.

Provocatietest

Bij een provocatietest krijgt u in een aantal stappen een toenemende dosering van het verdachte middel om te kijken of dit een allergische reactie provoceert.