aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Allergietest

Allergietest in het kort

 • De specialist kan besluiten een allergieonderzoek uit te laten voeren. De allergietest wordt afgenomen na een bezoek aan het spreekuur allergologie of spreekuur dermatologie.
 • Tijdens een allergieonderzoek kunnen twee verschillende methoden worden toegepast: de priktest en de plakproef.
 • Een allergietest bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering.

Wat is een allergietest?

De allergoloog of dermatoloog kan vermoeden dat er sprake is van een allergie gerelateerd aan de huid. De specialist kan dan besluiten een allergieonderzoek uit te laten voeren. De allergietest wordt afgenomen na een bezoek aan het spreekuur allergologie of spreekuur dermatologie.

 

Een allergietest is bedoeld voor patiënten met uiteenlopende klachten veroorzaakt door een allergische reactie. Tijdens dit onderzoek worden verschillende methoden toegepast om te onderzoeken welke stoffen de allergische reactie veroorzaken. Een allergieonderzoek wordt verricht voor contactallergenen, bijvoorbeeld cosmetica, parfum of conserveringsmiddelen. Of bij verdenking op hooikoorts, pollenallergie of allergie voor huisdieren.

De allergietest

Voor het onderzoek

De dermatoloog heeft samen met u besloten dat er allergietest nodig is om te onderzoeken welke stoffen de allergische reactie veroorzaken. In de meeste gevallen vindt de allergietest aansluitend aan het spreekuur dermatologie plaats. Soms wordt het onderzoek op een later tijdstip ingepland.

 

In dat laatste geval verzoeken wij u vriendelijk om 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt;
 • uw verzekeringspasje;
 • uw identiteitsbewijs.

De allergietest

Tijdens een allergieonderzoek kunnen twee verschillende methoden worden toegepast:

 

 • Priktesten
  Een priktest wordt uitgevoerd bij klachten zoals niezen en branderige ogen, om bijvoorbeeld hooikoorts vast te stellen. Van de stoffen waarvoor u overgevoelig kunt zijn, is een oplossing gemaakt. Daarvan wordt een druppel onder uw onderarm geplaatst via een klein naaldje.

 

 • Plakproeven
  Met plakproeven bekijkt de specialist of u allergisch bent voor stoffen waarmee de huid in contact komt. Bij plakproeven plakken we stickers met allergenen op de rug. In diezelfde week komt de patiënt twee keer terug om te zien of en zo ja, waar hij op heeft gereageerd.

Duur van de allergietest

De duur van het onderzoek is afhankelijk van de methode. De priktest duurt ongeveer 30 minuten. Het aanbrengen van de plakproef duurt ongeveer 20 minuten. Om de plakproef te beoordelen dient u diezelfde week twee keer terug te komen. Dit duurt beide keren ongeveer 10-15 minuten.

De uitslag

De uitslagen van de allergietest worden binnen 24 uur na het onderzoek naar uw verwijzende (huis)arts gestuurd.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Voorschoten

Vergoedingen

Een allergietest bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Voor het maken van een afspraak voor een allergietest hebt u een verwijzing nodig van een arts. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

In de meeste gevallen vindt de allergietest aansluitend aan het spreekuur allergologie of dermatologie plaats. U hoeft hier dus geen aparte afspraak voor te maken. Als dit niet mogelijk is, zal het onderzoek op een later tijdstip worden ingepland.

 

Wilt u een afspraak maken voor het spreekuur dermatologie? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Overige praktische informatie

Medicatie (die antihistamine bevat) kan van invloed zijn op de uitslag van de priktest. Daarom is het van belang dat u 48 uur van te voren met de betreffende medicatie stopt. De dermatoloog bespreekt dit met u.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(44) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close