• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Vaatbehandeling

Heeft u last van couperose, beenvaatjes of kleine bloedblaasjes? Of last van vaatafwijkingen zoals een wijnvlek? Bij DC Klinieken kunnen zowel uitgebreide als kleine vaatafwijkingen behandeld worden met lichttherapie en lasertherapie.

Wat houdt een vaatbehandeling in?

Lichttherapie en/of lasertherapie is zeer geschikt voor het verwijderen/normaliseren van overmatige roodheid in de huid. Dit kan zichtbaar zijn in de vorm van rood-paars-blauwe vaatjes, plekjes en vlekken.

De laser en flitslamp produceren licht met hoge energie, wat geabsorbeerd wordt door het rood/paars-blauwe pigment in het bloed. Het door de pigmenten in het bloed opgenomen licht wordt omgezet naar warmte en afgegeven aan de vaatwand waardoor het vaatje wordt vernietigd. De selectieve verwarming zorgt ervoor dat omliggende huidstructuren niet worden beschadigd.

Na iedere behandeling wordt de vaatafwijking minder zichtbaar. Bij bepaalde vaatafwijkingen blijft na behandeling resterende roodheid zichtbaar die vaak door het onopvallende karakter niet meer storend is.

Verwijzing van uw (huis)arts

U kunt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherapeut en laserspecialist terecht voor lichttherapie en lasertherapie. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u lichttherapie en/of lasertherapie kunt ondergaan.

Voor de behandeling

Voor de behandeling vindt een intake gesprek plaats met de huidtherapeut of laserspecialist dat 35,- euro* kost. Tijdens de intake wordt bepaald of u in aanmerking komt voor licht- en/of lasertherapie en wordt in overleg met u een passend behandelplan opgesteld om de huidproblemen doelgericht aan te pakken.
*Deze 35,- euro worden verrekend met de eerste behandeling.

De huid mag voor behandeling niet gebruind zijn. Daarom is het van belang 6 weken voor de behandeling niet onbeschermd (kleding of spf 30-50) blootgesteld te worden aan de zon. Zonnebank en bruiningscreme moeten 6 weken voor de behandeling vermeden worden.

Indien u in aanmerking komt voor lichttherapie en/of lasertherapie wordt een proefbehandeling ingepland en uitgevoerd. Hierbij wordt een klein gebied behandeld om complicaties uit te sluiten. Na enkele weken wordt het effect geëvalueerd waarna besloten wordt of het behandeltraject kan worden gestart.

Indien er sprake is van een kleine vaatafwijking zal de proefbehandeling niet plaatsvinden, de gehele afwijking zal direct behandeld worden.

De behandeling

Tijdens de behandeling moet door iedereen die in de behandelruimte aanwezig is, een speciale bril worden gedragen, om oogschade veroorzaakt door het licht uit de laser/flitslamp te voorkomen.

De huidtherapeut bepaalt in overleg met u welke vaatafwijkingen/gebied behandeld wordt. Vervolgens zal, indien van toepassing, een lotion worden aangebracht om ervoor te zorgen dat het licht gemakkelijker door de huid dringt. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een mal om zo de omliggende huid te beschermen tegen het licht. Vervolgens wordt de kop op de huid geplaatst en wordt dat gedeelte behandeld. Hierbij voelt u warmte, die niet pijnloos, maar wel te verdragen is. Het gevoel is vergelijkbaar met een klein prikje, alsof een elastiekje tegen de huid geschoten wordt. U wordt steeds op dezelfde manier behandeld totdat alle vaatjes/de gehele vaatafwijking is behandeld.

Naderhand kan de huid gekoeld worden en kan de huidtherapeut de juiste verzorgingsproducten aanbrengen zodat de reacties, veroorzaakt door de warmte, afnemen en de huid goed beschermd is.

Na de behandeling

Na de behandeling is het mogelijk dat de vaatafwijking niet/minder zichtbaar is of grijs/paars-blauw verkleurd. De omliggende huid is ten gevolge van de warmte ontwikkeling rood en dik.

De verkleuringen kunnen zich tot korstjes/velletjes ontwikkelen welke na enkele weken genezen.

Duur van de behandeling

De duur van een behandeling met lichttherapie en/of lasertherapie is afhankelijk van het behandelgebied. Deze varieert van 30 minuten tot 60 minuten.

Er zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken.

 

Vaatbehandeling

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken voor een consult met de huidtherapeut of laserspecialist. Het eerste consult kost €35,- en wordt verrekend met een vervolg consult/behandeling. U kunt zowel met als zonder verwijzing bij ons terecht. U kunt ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900. Kijk hier voor onze telefonische bereikbaarheid.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wij verzoeken u onderstaande documenten mee te nemen naar het eerste consult;

  •  Aanvraagformulier of verwijzing (indien van toepassing)
  • Verzekeringspasje
  • Identiteitsbewijs
  • Actueel Medicatie Overzicht (indien van toepassing)

Na de afspraak

Na ontharing met lichttherapie en/of lasertherapie zijn de volgende adviezen van belang:

  • De eventuele korstjes/velletjes die na de behandeling ontstaan niet beschadigen/manipuleren
  • De huid mag gedurende het behandeltraject niet onbeschermd (kleding of spf 30-50) worden blootgesteld aan de zon.
  • Zonnebank en bruiningscrème moeten gedurende het behandeltraject worden vermeden.

 

Vaatbehandeling

Wordt vaatbehandeling bij DC Klinieken vergoed?

Over het algemeen wordt de behandeling van vaatafwijkingen met lichttherapie en/of lasertherapie niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Deze maakt soms een uitzondering indien de vaatafwijking is gerelateerd aan een medische aandoening en/of deze aanwezig is in het gelaat. Indien u wilt weten of u voor een vergoeding in aanmerking komt of specifieke informatie wenst over uw vergoeding dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

De tarieven kunt u terugvinden in de prijslijst laserbehandelingen onder overzicht tarieven.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan bij vergoedingen of neemt u dan contact op met de huidtherapeut via telefoonnummer (071) 560 55 20 (Voorschoten), (020) 573 0310 (Oud Zuid) of mail naar huidtherapie@dcklinieken.nl.