Plaveiselcelcarcinoom is een aandoening en onderdeel van het specialisme dermatologie

Wat is een plaveiselcelcarcinoom?

Een plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Het is een kwaadaardige tumor die zich ontwikkelt in de bovenste laag van de van de huid (de opperhuid). Plaveiselcelcarcinomen kunnen overal op de huid voorkomen, maar vooral op de huid die veelvuldig is blootgesteld aan zonlicht zoals het gezicht, de oren of de handrug. Daarnaast kan een plaveiselcelcarcinoom ook voorkomen op de lippen.


Vroegtijdige herkenning van een plaveiselcelcarcinoom is belangrijk, omdat deze vorm van huidkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren en andere delen van het lichaam.

Symptomen

Een plaveiselcelcarcinoom is te herkennen aan een roze tot rode zwelling of zweer. De huid rond de zwelling of het zweertje kan stevig of ruw aanvoelen. Soms zijn plaveiselcelcarcinomen pijnlijk. De zweer kan ook zomaar gaan bloeden en wil soms niet genezen. Ga bij deze klachten altijd naar uw (huis)arts.


Risicofactoren

De factoren die de kans op een plaveiselcelcarcinoom kunnen verhogen, zijn onder andere:


  • Licht huidtype
  • Veelvuldige blootstelling aan UV-straling
  • Langdurig gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken zoals patiënten die een transplantatie hebben ondergaan van bijvoorbeeld de nieren
  • Medicijnen die de huid gevoeliger maken voor zonlicht
  • Chronische wonden of littekens 
  • Roken


Behandelingen en onderzoek

Om de diagnose te stellen wordt er vaak onder plaatselijke verdoving een stukje weefsel (huidbiopt) afgenomen. Dit wordt onderzocht door de patholoog. Afhankelijk van de aard en locatie van het plaveiselcelcarcinoom wordt in overleg met u besproken of aanvullend onderzoek moet plaatsvinden en wat de meest geschikte behandeling is. 

Heeft u een verdenking op een plaveiselcelcarcinoom en wilt u deze laten beoordelen? Neem dan contact op met uw huisarts en bespreek uw klachten. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij DC Klinieken.


Huidkanker (behandeling)

Basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, waaronder stikstofapplicatie, operatieve verwijdering of fotodynamische therapie.