Fotodynamische therapie is onderdeel van het specialisme dermatologie

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een behandeling die wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde huidaandoeningen, met name premaligne huidaandoeningen en huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom en actinische keratose. Bij fotodynamische therapie worden uw aangetaste huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht. Het licht valt de zieke cellen aan, waardoor deze afsterven. Na een paar weken komen hier vanzelf nieuwe, gezonde huidcellen voor terug. Omdat uw gezonde cellen intact blijven, is dit een erg effectieve en veilige behandeling waar u geen littekens aan overhoudt.

De behandeling

Voor de behandeling

De behandeling met fotodynamische therapie bestaat uit een aantal stappen:

 

  1. De assistent haalt het overschot van uw aangetaste huidweefsel weg. Dat gebeurt door voorzichtig te schaven. Dit doet geen of nauwelijks pijn.
  2. Daarna brengt de assistent een crème aan. Hierin zit de stof methylaminolevulinaat. Uw aangetaste huidcellen nemen de stof op, die verandert in een lichtgevoelige stof. Daardoor worden de zieke cellen supergevoelig voor licht.
  3. Vervolgens dekt de assistent de ingesmeerde huid af met folie met een lichtwerende bedekking. Na 3 uur inwerken neemt de dermatoloog de overgebleven crème af met een doek en maakt uw huid schoon.
  4. Als laatste belicht de assistent uw huidplek(ken) 7 tot 10 minuten met rood licht. Daardoor stoot uw lichaam alleen de aangetaste huidcellen af.

Tijdens de belichting heeft u soms een ongemakkelijk gevoel en lichte pijn. Wordt de pijn u te veel? Geef dit aan, dan onderbreekt de arts de behandeling om uw pijnlijke plek te koelen.

Duur van de behandeling

De therapie duurt ongeveer 3,5 uur. Dat komt door de lange inwerktijd van de crème. Bij actinische keratose is 1 sessie genoeg. Krijgt u de behandeling voor een basocellulair carcinoom? Dan komt u 2 keer voor de fotodynamische therapie. Daar zit een week tussen.

Na de behandeling

Na de therapie moet u de behandelde plek minimaal 24 uur volledig bedekken. U mag binnen deze 24 uur ook niet douchen. Zwemmen en baden binnen 2 weken na de behandeling wordt afgeraden. Tot 6 weken later mag u niet langdurig in de zon zijn en geen zonnebank of gezichtsbruiners gebruiken.

Smeert u zich bij zonnig weer in met zonnebrandcrème en zet een pet of hoed op. De behandelde plek blijft namelijk nog een tijd lichtgevoelig. Uw lichaam stoot tijdens dit proces de aangetaste huidcellen af en maakt nieuwe, gezonde cellen aan.

Bijwerkingen van fotodynamische therapie

U kunt na de fotodynamische therapie last krijgen van deze bijwerkingen:


  • Lichte pijn (tot 24 uur na de behandeling)
  • Zwellingen (2 tot 4 dagen)
  • Korstvorming (2 tot 5 dagen)
  • Roodheid (1 tot 2 weken)
  • Kleurveranderingen van de huid (2 tot 4 weken)


Een aantal weken na de behandeling bespreekt u het resultaat met uw dermatoloog.