Basaalcelcarcinoom is een aandoening en onderdeel van het specialisme dermatologie

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Een basaalcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid. Het is een vorm van huidkanker die langzaam groeit en ontstaat in de bovenste laag van de huid. Een basaalcelcarcinoom zaait bijna nooit uit, waardoor deze huidkankersoort goed te behandelen is. Een basaalcelcarcinoom ontstaat meestal in gebieden die veel aan zonlicht zijn blootgesteld, zoals in het gezicht, in de hals of op de oren. Basaalcelcarcinomen blijven groeien, daarom is het belangrijk om ze altijd te behandelen.


Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit?

Het basaalcelcarcinoom kan er op verschillende manieren uitzien. De drie meest voorkomende vormen zijn:


  1. Oppervlakkig (superficieel) basaalcelcarcinoom: Deze vorm komt vooral voor op je borst en rug. Het lijkt op een eczeemplekje op je huid, maar jeukt gewoonlijk niet.

  2. Nodulair (compact of solide) basaalcelcarcinoom: Vaak gaat het om een langzaam groeiend rood, glanzend bultje. Soms zitten er zichtbare bloedvaatjes in. In het bultje kan een wondje ontstaan dat niet wil genezen. 

  3. Sprieterig basaalcelcarcinoom: Deze vorm wordt sprieterig genoemd, omdat het carcinoom in de huid kleine uitlopertjes vormt. De grens tussen het carcinoom en de normale huid eromheen is vaak niet meer goed te onderscheiden. Het uiterlijk kan op een nodulair basaalcelcarcinoom lijken, alleen ligt dit carcinoom vaak vlakker op de huid en is deze moeilijker te herkennen.


De dermatoloog zal vaak met het blote oog vast kunnen stellen dat het gaat om een basaalcelcarcinoom. Toch zal de dermatoloog in de meeste gevallen een stukje weefsel onderzoeken onder plaatselijke verdoving. Op deze manier weet de dermatoloog om welke vorm van een basaalcelcarinoom het gaat, dit is belangrijk voor de behandeling.


Mogelijke oorzaken

  • Overmatig zonlicht
  • Licht huidtype
  • Erfelijkheid
  • Verzwakt immuumsysteem

Behandeling en onderzoek

Een basaalcelcarcinoom is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Dit betekent dat de kans op uitzaaiingen bij een basaalcelcarcinoom vrij klein is. De lokale groei van een carcinoom kan echter wel aanzienlijke schade veroorzaken aan de huid. Daarom is een behandeling wel aan te raden.


Er zijn een aantal verschillende methoden om het basaalcelcarcinoom te verwijderen. Leidraad bij de behandeling is dat het basaalcelcarcinoom volledig (radicaal) verwijderd wordt. Daarnaast streeft de dermatoloog naar een goed cosmetisch eindresultaat.


  1. Fotodynamische therapie: Deze therapie is zeer geschikt voor oppervlakkige basaalcelcarcinomen en levert cosmetisch een mooi resultaat op.

  2. Efudix creme of imiquimod creme: Bij deze vormen van therapie wordt een crème aangebracht op de huid. Ook deze vormen zijn geschikt bij oppervlakkige basaalcelcarcinomen.

  3. Excisie: Bij een nodulair of sprieterig groeiend basaalcelcarcinoom zal in de meeste gevallen gekozen worden voor chirurgisch verwijdering (excisie).


Denkt u dat u een basaalcelcarcinoom heeft of twijfelt u aan een plekje op uw huid? Neem dan contact op met uw huisarts en bespreek uw klachten. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij de dermatologen van DC Klinieken.