Lichttherapie is onderdeel van het specialisme dermatologie

Wat is lichttherapie?

Bij DC Klinieken krijgt u een behandeling met UVB-lichttherapie. UVB is een deel van ultraviolet zonlicht, dat ook in speciale TL-buizen zit. Dit licht onderdrukt ontstekingen van uw huid, waardoor uw aandoening minder wordt. U kunt de lichttherapie over uw hele lichaam krijgen. De behandeling helpt bij verschillende huidaandoeningen, zoals:U kunt niet altijd lichttherapie ondergaan. Als u koorts, griep, epilepsie of een huid- of herpesinfectie heeft, is de behandeling geen optie.

De behandeling

Voor de behandeling

Voordat u met de therapie begint, bepalen we uw huidtype. Een lichte huid is namelijk gevoeliger voor zonlicht dan een donkere huid. Daarom krijgt u op basis van uw huidtype een belichtingsschema. U mag 4 uur vóór de behandeling geen lotions of crèmes meer gebruiken.

De behandeling met UVB-lichttherapie

Tijdens de behandeling staat u in een gesloten lichtcabine. Voordat u de cabine instapt, trekt u uw kleding uit. Als man bedekt u wel uw geslachtsdeel.

Wilt u toch ondergoed dragen? Trek dan bij elke sessie hetzelfde model aan. U krijgt een speciale bril en sluit uw ogen om ze te beschermen. Het is belangrijk dat u in het midden van de cabine staat en in dezelfde houding blijft staan. Zo voorkomt u een verbrande huid.

De doktersassistent begeleidt u tijdens de UVB-lichttherapie. Heeft u een vraag of wilt u meer uitleg? Dan kunt u bij hen terecht.

Duur van de behandeling

Hoeveel behandelingen u krijgt en hoe lang ze duren, hangt af van hoe ernstig uw huidaandoening is. Gemiddeld heeft u 3 keer per week een behandeling nodig met een totaal van 30 tot 35 behandelingen. De belichting duurt steeds langer. Aan het begin van de lichttherapie is het meestal enkele seconden, later bouwt dat op naar een aantal minuten. Dat geeft het beste effect.

Mist u veel behandelingen? Dan heeft de lichttherapie bijna geen effect. Uw arts besluit dan waarschijnlijk om uw behandeling te stoppen.

Na de behandeling

Zolang u lichttherapie ondergaat, is het belangrijk om uw huid uit direct zonlicht te houden en geen zonnebank te gebruiken. Uw huid droogt meestal een beetje uit door de belichting. Vet deze daarom na de behandeling in met de crème die uw arts heeft voorgeschreven.

Na een behandeling met lichttherapie krijgt u misschien last van bijwerkingen. Denk aan een rode huid, verbranding, versnelde veroudering van uw huid en een iets hoger risico op huidkanker. Uw arts controleert uw huid na de behandelingsperiode.