Spataderbehandeling is onderdeel van het specialisme dermatologie

Wat is een spataderbehandeling?

Spataderen zijn ontsierend, maar vaak heeft u ook klachten. Gelukkig is er de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt in het behandelen van allerlei vormen van spataderen.


U kunt verschillende redenen hebben voor een spataderbehandeling:

  • Een medische reden: de spataderen hinderen u in uw dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan vermoeidheid, pijn, zwaar gevoel en vochtophoping in uw benen;
  • Een cosmetische reden: uw benen worden ontsierd, maar u heeft verder geen last.


Bij DC Klinieken kunt u terecht voor diverse behandelmethoden. We bieden bijvoorbeeld inspuitingen en een operatieve behandeling van de spataderen aan.

De behandeling van spataderen

Voor de behandeling

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Neem naar de afspraak het volgende mee: het aanvraagformulier dat u van uw (huis)arts meekrijgt, uw verzekeringspasje, uw identiteitsbewijs en uw actuele medicatieoverzicht.

Echo-onderzoek

Tijdens het intakegesprek met uw behandelend arts doen we een echo-onderzoek van de aderen (duplexonderzoek). Dit onderzoek vindt plaats om het functioneren van uw aderen in kaart te brengen. Met deze informatie kan de behandelend arts een zorgvuldig afgewogen behandelplan opstellen.

Als een operatieve behandeling nodig is, kan deze in dagbehandeling plaatsvinden. Eerst bespreken we dan uw medische achtergrond met u. Ook krijgt u informatie over de voorbereiding op de ingreep. Omdat wij korte wachttijden hebben, kan een operatieve behandeling meestal binnen enkele weken plaatsvinden.

De behandeling

De specialist kan kiezen uit een aantal verschillende behandelmethodes:

 

  • VNUS closure procedure: in deze behandeling wordt de spatader behandeld met warmte via een katheter, waardoor de ader zich sluit en verdwijnt.
  • Foam echosclerose: de spataderen worden opgezocht met een echo. Daarna worden ze ingespoten met schuim. Daardoor verschrompelt de spatader.
  • Lasertherapie: ook hiervoor wordt de spatader eerst in beeld gebracht met een echo. Onder lokale verdoving wordt de ader dichtgeschroeid met een laser.
  • Ambulante flebectomie: ook wel ambulante flebectomie volgens Muller genoemd. Onder lokale verdoving worden kleine sneetjes in de spatader gemaakt. Daarna wordt de spatader verwijderd.
  • Sclerocompressietherapie: de arts spuit kleine tot middelgrote spataderen in met vloeistof of schuim. Het bloedvat gaat dan ontsteken en verkleeft.

Duur van de behandeling

De lengte van de eerste afspraak varieert van 20 tot 60 minuten. Hoelang een vervolgafspraak duurt, hangt af van de gekozen behandeling.

Na de behandeling

U krijgt instructies mee voor de nazorg en het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden. Ook krijgt u een datum voor een controleafspraak bij de behandelend arts.

Locaties & wachttijden

Onze specialisten

Er werken verschillende specialisten bij DC Klinieken die zich bezighouden met de behandeling van spataderen. Dat zijn onze dermatologen, flebologen en cosmetisch artsen. Zij houden zich bezig met flebologiebehandelingen: cosmetische en medische.