aA
sluiten
Acne is een veelvoorkomend en vaak onderschat probleem. Bij acne zijn de talgklieren van de huid ontstoken. Bij de één resulteert dit in een paar puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Helaas lopen veel pubers en ook volwassenen onnodig rond met vervelende acne wat, heel begrijpelijk, zorgt voor een aangetast zelfbeeld en op termijn soms ook voor littekens.
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om acne te verbeteren. Naast het gebruik van medicatie zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om acne te voorkomen of te verminderen.
Met name de volgende producten of voedingsgewoonten kunnen acne verergeren:
Als de acne niet rustig genoeg wordt nadat rekening is gehouden met bovenstaande adviezen, is het verstandig hulp bij de huisarts of dermatoloog te zoeken. Acne is namelijk behandelbaar.
Acne ontstaat doordat de talgklieren in uw gezicht, op uw rug of borst groter worden en meer talg maken. Meestal begint acne in de puberteit wanneer de huid door hormonen allerlei veranderingen ondergaat.
Acne kan in de familie zitten. Maar er is nooit één oorzaak van acne. Puistjes, pukkels en mee-eters ontstaan door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen. Ook kan het worden veroorzaakt door stress, verkeerde huidverzorgingsproducten, uitdroging of bepaald eten.
Daarnaast zijn de volgende zaken van invloed:
Er zijn veel verschillende behandelmethoden voor acne. Toch is acne vrijwel nooit van de ene op de andere dag verdwenen, omdat het een aandoening is met een chronisch karakter.
Afhankelijk van de mate en verschijnselen, maar ook leeftijd en geslacht, bepaalt de dermatoloog met welk middel er zal worden gestart. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal om ervoor te zorgen dat de acne ‘rustig’ wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat.
Mogelijke behandelmethoden zijn:
Heeft u last van acne en helpen de bovengenoemde adviezen niet? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van onze 4 centra met een dermatologieafdeling.
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!