Melanoom is een aandoening en onderdeel van het specialisme dermatologie

Wat is een melanoom?

Het is een agressieve vorm van huidkanker. Er is sprake van een melanoom als een kwaadaardige woekering optreed van een groepje pigmentcellen. Vaak ontstaat deze op de plaats van een moedervlek. Er is uiteindelijk een risico op uitzaaiingen.

Hoewel melanoom letterlijk ´zwart gezwel´ betekent, kan deze ook een paarse, blauwe, witte of rode kleur hebben. Het is belangrijk om een melanoom op tijd te herkennen. Dit vergroot de kans op genezing.


Symptomen

Een melanoom is te herkennen aan een aantal specifieke kenmerken. Vaak wordt de ABCDE-methode gebruikt als ezelsbruggetje.


Soorten melanoom

Ze kunnen zich manifesteren in verschillende vormen:


  • Oppervlakkig spreidend melanoom: dit is de meest voorkomende variant. Deze groeit oppervlakkig en langzaam.
  • Nodulair melanoom: deze vorm groeit sneller en is te herkennen aan een donkerblauw tot zwart bultje
  • Amelanotisch melanoom: wit of rood/roze van kleur. Dat komt door de kwaadaardige cellen, die geen pigment meer aanmaken.  
  • Lentigo maligna melanoom: heeft vaak een grijze, bruine of zwarte kleur en is te herkennen aan een onregelmatige, grillige vorm.
  • Oogmelanoom: deze vorm ontstaat in het oogwit van uw oog. Het is te herkennen aan een bruine verkleuring. Soms is het eerste symptoom verminderd zicht.
  • Nagelmelanoom: ter herkennen als een onregelmatige, bruine, bandvormige verkleuring van de nagel en/of nagelriem.


Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die het risico op een melanoom kunnen vergroten. Een melanoom ontstaat vaak door overmatige blootstelling aan zonlicht (UV-straling). Met name zonverbranding op jonge leeftijd geeft een verhoogd risico. Ook een lichte huid en/of erfelijke aanleg kunnen een rol spelen in het ontstaan ervan.


Behandelingen en onderzoek

Vroegtijdige herkenning is belangrijk en vergroot de overlevingskansen. Indien een melanoom jarenlang onbehandeld blijft, is de kans op uitzaaiingen groter en daalt de overlevingskans.


Heeft u een verdachte moedervlek en wilt u deze laten beoordelen? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van onze dermatologen.  

Als inderdaad sprake is van een verdachte moedervlek, dan kan deze operatief worden verwijderd. Het weefsel dat wordt verwijderd wordt nader onderzocht. De uitslag bepaalt of aanvullende behandeling noodzakelijk is.


Huidkanker (behandeling)

Basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, waaronder stikstofapplicatie, operatieve verwijdering of fotodynamische therapie.