– interview – “Huidkanker komt steeds vaker voor….”

Soms zijn huidklachten vooral vervelend, zoals acne. Soms zijn ze ernstiger, zoals een huidkanker. Met elk huidprobleem kun je snel en goed terecht bij DC Klinieken. Dermatoloog Ronald Siphanto van DC Klinieken Den Haag vertelt over zijn werk. “Huidkanker komt steeds vaker voor. Het is belangrijk er vroeg bij te zijn.”

Acne, eczeem, psoriasis, pigmentstoornissen, huidkanker en voorlopers daarvan. Dat zijn allemaal voorbeelden van huidklachten waar dermatoloog Ronald Siphanto in zijn praktijk mee te maken heeft. Als u een verwijzing van de huisarts hebt, kunt u bij DC Klinieken op spreekuur komen. Siphanto: “Op dat spreekuur stel ik vooral veel vragen. Over hoe en wanneer de klachten zijn ontstaan, over eerdere behandelingen, medicatie en allergieën. Samen met het huidonderzoek dat ik doe kan ik vervolgens een diagnose stellen en een behandeling starten.”

Huidkanker
Huidkanker is in Nederland helaas een steeds vaker voorkomend probleem. Siphanto: “Je leest er veel over in de media, maar het is ook mijn eigen ervaring dat huidkanker steeds vaker wordt vastgesteld, en steeds vaker ook op jongere leeftijd.” Huidkanker heeft vooral te maken met veranderende plekjes op de huid. Wanneer moet je met zo’n plekje eigenlijk naar de huisarts en vervolgens naar de dermatoloog? Siphanto: “Het is belangrijk om er vroeg bij te zijn, want voorlopers van huidkanker kunnen meestal goed worden behandeld, bijvoorbeeld met stikstof, crème of met fotodynamische therapie.”

Veranderende plekjes
Over wat dan die voorlopers zijn, zegt Siphanto: “Voorlopers zijn verdachte plekjes op je huid. Een veranderende moedervlek kan bijvoorbeeld een voorloper van een melanoom zijn. Maar ook wondjes die niet genezen, of schilfering van de huid die niet overgaat kan verdacht zijn. Het kunnen al kleine veranderingen zijn. Denk aan de vorm of de kleur die anders wordt, of dat de plek ineens gaat jeuken of bloeden. Mijn advies is om met al dit soort plekjes naar je huisarts te gaan. Hij kan zo nodig naar ons doorverwijzen.” Voor elke dermatologiepatiënt gelden dezelfde voordelen bij DC Klinieken Den Haag. Siphanto: “Je kunt er snel terecht, vaak binnen een week. Daarnaast is de kwaliteit hoog en het personeel erg vriendelijk.”