Blog11 november 2020

Last van spataderen? Kom langs op ons spreekuur

Spataderen komen ontzettend veel voor. Van ontsierende kleine blauwe vaatjes tot grotere kronkelende vaten. Soms zijn ze überhaupt niet zichtbaar van buitenaf, maar geven ze toch klachten in de benen. “Niet iedereen weet dat wij als dermatoloog ook gespecialiseerd zijn in spataderen. Dagelijks zie ik op mijn spreekuur mensen met spataderen of klachten in de benen. Het is geweldig om iemand met behulp van echo-onderzoek vaak in een eerste consult al veel antwoorden te kunnen geven en een plan te maken”. Jan-Gert Geerdink, dermatoloog bij DC Klinieken Groningen, voert al vele jaren spataderonderzoek uit en vertelt u er meer over.

Ontstaan van spataderen

Het bloed wordt door het hart via de slagaderen naar de benen gepompt. Via de aderen stroomt het bloed weer naar boven, terug naar het hart. Om er voor te zorgen dat het bloed in de aderen naar boven stroomt, en niet met de zwaartekracht mee naar beneden zakt, zitten er klepjes in de aderen die als een soort sluissysteem werken.

 

Als die klepjes niet meer goed werken, of kapot zijn, zakt het bloed in die ader als het ware de verkeerde kant op naar beneden. Er ontstaat een hogere druk in die ader waardoor deze gaat stuwen, wijder wordt en gaat kronkelen. Er ontstaat een spatader.

 

Klachten van spataderen

Bij de meeste mensen geven spataderen geen klachten. Op zichzelf zijn ze ook niet gevaarlijk en als iemand er geen last van heeft, hoeven ze ook niet per se behandeld te worden. Als iemand wel klachten heeft kunnen we deze vaak goed behandelen.

 

Spataderen kunnen de volgende klachten geven in de benen:

 

  • moeheid of zwaar gevoel
  • jeuk of pijn aan de spataderen;
  • nachtelijke krampen of rusteloosheid
  • vocht vasthouden (oedeem)
  • allerlei huidafwijkingen: eczeemplekken, bruine of blauwe verkleuringen, witte verlittekening of verharding van de huid en soms slecht genezende wondjes.

 

Deze klachten nemen vaak toe in de loop van de dag, bij lang staan of warm weer.

Duplexonderzoek (echo) tijdens de eerste afspraak

Wanneer u klachten heeft in de benen, of u wilt weten of de spataderen kwaad kunnen, kan uw huisarts u verwijzen naar ons spreekuur. Ook wanneer u wat wilt doen aan ontsierende spataderen, bent u bij ons welkom.

 

Tijdens het eerst consult stellen we u allerlei vragen over uw benen en de eventuele klachten. We bekijken de huid en doen direct bij het eerste consult een spataderonderzoek via een echo. Dit echo-onderzoek wordt ook wel duplexonderzoek genoemd.

 

Het spataderonderzoek is niet pijnlijk. De echo brengt met behulp van geluidsgolven het aderstelsel in beeld. Het is een snel en betrouwbaar onderzoek om vast te stellen of u spataderen heeft en zo ja, hoe uitgebreid de schade aan de klepjes is.

Behandeling en vergoeding

Na het spataderonderzoek bespreken we direct de bevindingen en maken zo nodig een behandelplan. De behandeling kan bestaan uit steunkousen, of een operatieve behandeling zoals:

  • Laserbehandeling (VNUS);
  • Verwijderen van spatader met hele kleine sneetjes (flebectomie volgens Muller);
  • Inspuiten van spataderen (sclerotherapie).

We leggen u uit wat de voor- en nadelen van zo’n spataderbehandeling zijn. Ook leggen we direct uit of deze behandeling wel of niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Het consult en het echo-spataderonderzoek worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering als u door uw huisarts bent verwezen.

Wanneer u een verwijzing heeft, kunt u vaak al binnen een week terecht bij DC Klinieken Groningen of Lairesse (Amsterdam). Op deze pagina kunt u een afspraak maken. Alles lezen over spataderen? Dan kan hier.

Terug naar boven