aA
sluiten
Spataderen komen ontzettend veel voor. Van ontsierende kleine blauwe vaatjes tot grotere kronkelende vaten. Soms zijn ze überhaupt niet zichtbaar van buitenaf, maar geven ze toch klachten in de benen. “Niet iedereen weet dat wij als dermatoloog ook gespecialiseerd zijn in spataderen. Dagelijks zie ik op mijn spreekuur mensen met spataderen of klachten in de benen. Het is geweldig om iemand met behulp van echo-onderzoek vaak in een eerste consult al veel antwoorden te kunnen geven en een plan te maken”. Jan-Gert Geerdink, dermatoloog bij DC Klinieken Groningen, behandelt al vele jaren patiënten met spataderen en vertelt je er over.
Het bloed wordt door het hart via de slagaderen naar de benen gepompt. Via de aderen stroomt het bloed weer naar boven, terug naar het hart. Om er voor te zorgen dat het bloed in de aderen naar boven stroomt, en niet met de zwaartekracht mee naar beneden zakt, zitten er klepjes in de aderen die als een soort sluissysteem werken.
Als die klepjes niet meer goed werken, of kapot zijn, zakt het bloed in die ader als het ware de verkeerde kant op naar beneden. Er ontstaat een hogere druk in die ader waardoor deze gaat stuwen, wijder wordt en gaat kronkelen. Er ontstaat een spatader.
Bij de meeste mensen geven spataderen geen klachten. Op zichzelf zijn ze ook niet gevaarlijk en als iemand er geen last van heeft hoeven ze ook niet per se behandeld te worden. Als iemand wel klachten heeft kun je ze vaak wel goed behandelen.
Spataderen kunnen de volgende klachten geven in de benen:
Deze klachten nemen vaak toe in de loop van de dag, bij lang staan of warm weer.
Wanneer je klachten hebt in de benen, of je wilt weten of de spataderen kwaad kunnen, kan je huisarts je verwijzen naar ons spreekuur. Ook wanneer je wat wilt doen aan ontsierende spataderen, ben je bij ons welkom.
Tijdens het consult stellen we je allerlei vragen over je benen en eventuele klachten. We bekijken de huid en doen bij het eerste consult direct een echo-onderzoek.
Het echo-onderzoek is niet pijnlijk. Met behulp van geluidsgolven brengen we het aderstelsel in beeld. Het is een snel en betrouwbaar onderzoek om vast te stellen of je spataderen hebt en zo ja, hoe uitgebreid de schade aan de klepjes is.
Na het echo-onderzoek bespreken we direct de bevindingen en maken zo nodig een behandelplan. De behandeling kan bestaan uit steunkousen, of een operatieve behandeling zoals:
We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van zo’n spataderbehandeling. Ook leggen we direct uit of deze behandeling wel of niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Het consult en het echo-onderzoek worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering als je door je huisarts bent verwezen.
Wanneer je een verwijzing hebt, kun je vaak al binnen een week terecht bij DC Klinieken Groningen of Lairesse (Amsterdam).
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!