Maag- en darmonderzoeken is een van onze specialismen

Wat is een maag- en darmonderzoek?

Er zijn verschillende soorten maagonderzoek en darmonderzoek. Daarbij zoeken artsen in de maag of darm gericht naar bijvoorbeeld ontstekingen, zweren, bloedingen en gezwellen.

Locaties en wachttijden

Behandelingen en onderzoeken

Coloscopie

Bij een coloscopie (soms ook colonoscopie genoemd) wordt het slijmvlies van de dikke darm van binnen bekeken

Gastroscopie

Bij de gastroscopie wordt het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm van binnen bekeken met een buigzame, bestuurbare kijker, een zogenaamde endoscoop

Proctologie

Bij klachten in het anale gebied, kunt u bij DC Klinieken terecht voor een proctologisch onderzoek. Dat is een onderzoek naar aandoeningen in en rond de anus. Daarbij onderzoekt de arts de binnenkant van het laatste deel van uw endeldarm en de anus.

Sigmoïdoscopie

Een sigmoïdoscopie is een darmonderzoek waarbij de arts het slijmvlies van de laatste 50 centimeter van de dikke darm onderzoekt, het zogenaamde sigmoïd. Dit gebeurt met een endoscoop, een flexibele slang met camera.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker wordt uitgevoerd bij mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar

Onze maag-darm-leverartsen (MDL-artsen)

De specialist die deze onderzoeken uitvoert, heet een MDL-arts. De MDL-arts is gespecialiseerd in alle aandoeningen van de spijsverteringsorganen, van verstoppingen tot alvleesklierkanker. Bij DC Klinieken voeren we overigens geen leveronderzoeken uit.