Pagina voorlezen

Maag- en darmonderzoek

Wat is maag- en darmonderzoek?

Er zijn verschillende soorten maagonderzoek en darmonderzoek. Daarbij zoeken artsen in de maag of darm gericht naar bijvoorbeeld ontstekingen, zweren, bloedingen en gezwellen.

Maag- en darmonderzoek in het kort

 • Bij DC Klinieken kunt u terecht voor een coloscopie en gastroscopie. En ook voor het Bevolkingsonderzoek darmkanker.
 • De MDL-arts is gespecialiseerd in alle aandoeningen van de spijsverteringsorganen, van verstoppingen tot alvleesklierkanker.
 • Alle maag- en darmonderzoeken bij DC Klinieken vallen onder de basisverzekering.

Wachttijden

Intake coloscopie
Intake gastroscopie

Maag- en darmonderzoek bij DC Klinieken

U kunt op de afdeling Maag- en darmonderzoek van DC Klinieken terecht voor het volgende:

 

Bij een coloscopie (soms ook colonoscopie genoemd) wordt het slijmvlies van de dikke darm bekeken. Dit gebeurt met een ‘endoscoop’. Deze wordt via de anus tot aan het begin van de dikke darm opgeschoven. En als het nodig is tot in het laatste deel van de dunne darm. Bij zo’n coloscopie kan de arts afwijkingen zien, zoals ontstekingen, zweertjes en poliepen.

Bij een gastroscopie bekijken we het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm van binnen. Ook dit gebeurt met een endoscoop. Aan het uiteinde van de slang zit een kleine videocamera waarmee het onderzoek op een beeldscherm te volgen is. Bij een gastroscopie kan de arts bepaalde afwijkingen zien, zoals ontstekingen, zweertjes, bloedinkjes en gezwellen.

 

Daarnaast is DC Klinieken gecertificeerd om het Bevolkingsonderzoek darmkanker uit te voeren.

 

Roesje

Bij DC Klinieken kunt u de darm- en soms de maagonderzoeken ondergaan met een roesje. Dit maakt het onderzoek draaglijker voor u. Onze centra hebben daarom een dagbehandeling. Daar kunt u in een veilige omgeving rustig bijkomen van het onderzoek.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart

Vergoedingen

Alle maag- en darmonderzoeken bij DC Klinieken vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat ze volledig door uw zorgverzekeraar worden vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

 

Praktische informatie

Verwijzing

Om een afspraak te maken voor maag- en darmonderzoek, hebt u een verwijzing nodig.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een maag- of darmonderzoek? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(38) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close