Maag- en darmonderzoeken is een van onze specialismen

Wat zijn maag- en darmonderzoeken?

Maag- en darmonderzoeken zijn medische procedures waarbij de binnenkant van de slokdarm, maag en/of darmen wordt onderzocht om mogelijke aandoeningen op te sporen. De specialist zoekt daarbij gericht naar bijvoorbeeld ontstekingen, zweren, bloedingen en gezwellen.


Er zijn verschillende soorten maag- en darmonderzoeken, waaronder gastroscopie (onderzoek van de slokdarm en maag), coloscopie (onderzoek van de dikke darm), sigmoïdoscopie (onderzoek van het laatste deel van de dikke darm) en een proctologisch onderzoek (onderzoek naar aandoeningen in en rondom de anus).


Endoscopisch onderzoek van de maag en/of darmen

Tijdens een endoscopie maken we gebruik van een endoscoop, een flexibele slang met aan het uiteinde een ingebouwde micro-camera. Deze wordt in het lichaam gebracht om de binnenkant van de maag en/of de darmen te bekijken en indien nodig biopsieën, dit zijn stukjes weefsel, af te nemen (dit is pijnloos) of behandelingen uit te voeren.

Locaties en wachttijden

Behandelingen en onderzoeken

Coloscopie

Bij een coloscopie (soms ook colonoscopie genoemd) wordt met behulp van een endoscoop het slijmvlies van de dikke darm van binnen bekeken.

Gastroscopie

Bij de gastroscopie wordt het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm van binnen bekeken met een buigzame, bestuurbare kijker, een zogenaamde endoscoop

Proctologie

Proctologie is het vakgebied waarin aandoeningen in en rondom de anus worden onderzocht. De proctoloog onderzoekt de binnenkant van het laatste deel van uw endeldarm en de anus op afwijkingen.

Sigmoïdoscopie

Een sigmoïdoscopie is een darmonderzoek waarbij de arts het slijmvlies van de laatste 50 centimeter van de dikke darm onderzoekt, het zogenaamde sigmoïd. Dit gebeurt met een endoscoop, een flexibele slang met camera.

Bevolkingsonderzoek Darmkanker

Het landelijke Bevolkingsonderzoek Darmkanker wordt uitgevoerd bij mensen van 55 tot en met 75 jaar. Het heeft als doel darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken en de kans op genezi te vergroten.

Onze maag-darm-leverartsen (MDL-artsen)

De specialist die deze onderzoeken uitvoert, heet een MDL-arts. De MDL-arts is gespecialiseerd in alle aandoeningen van de spijsverteringsorganen, van verstoppingen tot alvleesklierkanker. Bij DC Klinieken voeren we overigens geen leveronderzoeken uit.