Behandeltraject coloscopie

Intake

 

U heeft een afspraak met een verpleegkundige voor een intakegesprek voor een coloscopie bij DC Klinieken.

 

Om u goed voor te bereiden op de intake en het onderzoek bieden we u op deze manier alle benodigde informatie aan, zorgt u er voor dat u de informatie en intakeformulier voor uw afspraak goed hebt doorgenomen en ingevuld. Neemt u de tijd om de informatie door te lezen, de filmpjes te bekijken en het intakeformulier in te vullen. Gemiddeld heeft u hier 30 minuten voor nodig.

Voor het onderzoek

 

Wanneer u zich op de dag van het onderzoek meldt op de locatie is het van belang dat u een paspoort, ID-kaart of rijbewijs meeneemt. Hiermee kan de balie uw inschrijving voltooien.

 

Bij het aanmelden controleert de baliemedewerker uw gegevens. U neemt vervolgens plaats in de wachtruimte waar u door de verpleegkundige wordt opgehaald voor het onderzoek.

 

Bekijk onderstaande film voor meer informatie:

 

Darmonderzoek

 

Het onderstaande filmpje geeft u meer informatie over uw darmonderzoek.

 

 

Voorbereiding op het onderzoek

 

Ontlasting maakt de darmwand minder goed zichtbaar. Voor dit onderzoek is het dan ook noodzakelijk dat de darm helemaal leeg en schoon is. Dit doet u door 3 dagen voor het onderzoek te starten met een aangepast dieet en een dag voor het onderzoek te starten met laxeren. Vanaf drie dagen voor het onderzoek is het noodzakelijk om onderstaande dieetadviezen te volgen.

 

Klik hier voor een volledig overzicht van de dieetadviezen.

Gebruik Pleinvue

 

Onderstaande filmpje geeft u meer uitleg over het gebruik van het laxeermiddel Pleinvue om uw darmen schoon te krijgen voor het onderzoek:

 

Voorbereidingsschema Pleinvue

 

Zorg dat u goed voorbereid bent op het onderzoek. Lees het voorbereidingsschema goed door.

 

Na het onderzoek

 

Een coloscopie is een veilig onderzoek en verloopt meestal zonder problemen. Heeft u het onderzoek ondergaan met een roesje, dan kan het zijn dat u zich enkele uren suf voelt. U kunt herinneringen aan het onderzoek zijn vergeten. In zeldzame gevallen kunnen er problemen met de ademhaling of het hart ontstaan, dit komt voor bij 1 op de 1000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen.

 

Een andere mogelijke complicatie is een perforatie (scheur of gaatje in de darmwand) of een bloeding. Gelukkig komt dit maar zelden voor. Bij het verwijderen van poliepen uit de dikke darm is de kans hierop minder dan 2%. Wanneer u na afloop veel bloed verliest (meer dan een kopje), heftige buikpijn of hoge koorts krijgt, neemt u dan contact op met de kliniek waar het onderzoek is verricht via telefoonnummer 088 0100 900. Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met De Zorgcentrale via 020 592 3831.

 

Het onderstaande filmpje laat u daarnaast zien wat u na het onderzoek kunt verwachten:

 

Terug naar boven