Ja, om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijzing nodig.
aA
sluiten
Bij een coloscopie (soms ook colonoscopie genoemd) wordt het slijmvlies van de dikke darm van binnen bekeken. Dit gebeurt met een buigzame, bestuurbare kijker, een ‘endoscoop’. Bij DC Klinieken gebruiken we de nieuwste generatie ultradunne endoscopen. De endoscoop wordt via de anus tot aan het begin van de dikke darm opgeschoven. En als het nodig is tot in het laatste deel van de dunne darm. Bij een coloscopie kan de arts bepaalde afwijkingen zien, zoals:
Het is mogelijk om tijdens de scopie kleine ingrepen direct uit te voeren. Zo kan de arts stukjes weefsel wegnemen voor nader onderzoek. Dit heet een biopsie. Ook kan hij poliepen verwijderen. Dat gebeurt met een kleine lasso, die om de poliep wordt getrokken. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk.
Tijdens de scopie maken we foto’s. Dat doen we om zo nodig achteraf nog eens rustig naar de beelden te kijken.
Eerst krijgt u een intakeafspraak. De verpleegkundige neemt tijdens het gesprek een vragenlijst met u door. Ook vertelt ze u over de voorbereiding op en het verloop van de dag. Vanzelfsprekend kunt u tijdens het gesprek zelf ook vragen stellen. Als u niet zo goed Nederlands kunt, dan is het slim om een tolk mee te nemen.
Ontlasting (poep) belemmert het zicht op de darmwand. Voor een coloscopie is het dan ook noodzakelijk dat de darm helemaal leeg en schoon is. Dit doet u door te laxeren met een laxeermiddel. Bij het intakegesprek ontvangt u daarom informatie over de darmvoorbereiding. Lees deze informatie goed door. U ontvangt het laxeermiddel thuis via de post of tijdens het intakegesprek.
Hoe ziet de dag van de coloscopie eruit? Een verpleegkundige ontvangt u op de dagbehandeling. Hij of zij begeleidt u voor en na het onderzoek. Deze verpleegkundige controleert uw vitale functies (hartslag, bloeddruk, etc.) en brengt een infuusnaaldje in. Daarna rijdt hij of zij u met het bed naar de onderzoekskamer.
U krijgt vlak voor het onderzoek pijnstillende en/of rustgevende medicatie van de arts. De bijwerking hiervan is een verminderd reactievermogen. Het is daarom belangrijk dat iemand u na het onderzoek naar huis begeleidt. Als u niemand meebrengt of als niemand u na het onderzoek kan ophalen, kan de arts u helaas geen medicatie geven.
Het is belangrijk dat u zich probeert te ontspannen tijdens het onderzoek. Hierdoor ervaart u het onderzoek als minder onaangenaam. U gaat op het onderzoeksbed op uw linkerzijde liggen, met opgetrokken knieën. De endoscoop is voorzien van geleidende gel. Deze wordt voorzichtig via de anus (sluitspier) naar binnen geschoven. Het inbrengen kan een drukkend gevoel of kramp veroorzaken. Als dit erg hinderlijk is, zeg het dan tegen de arts.
Om de darm te ontplooien en een goed overzicht te krijgen, wordt vervolgens via de endoscoop CO2-gas ingeblazen. Ook dit kan krampen veroorzaken. Daarnaast kan een gevoel van aandrang optreden. Laat het ingeblazen gas gerust ontsnappen door winden te laten. Dit geeft vaak opluchting.
U kunt het onderzoek volgen op de monitor. Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn dat u een andere houding moet aannemen. Ook kan het zijn dat de verpleegkundige op verzoek van de arts op uw buik steunt. Dit is om de endoscoop van buitenaf tegen te houden.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 40 minuten. De beelden worden op een scherm weergegeven waardoor de arts bepaalde afwijkingen meteen kan zien. Soms worden dus meteen kleine ingrepen gedaan. Bijvoorbeeld het verwijderen van eventueel aanwezige poliepen. Hier merkt u weinig tot niets van.
Na het onderzoek blijft u nog minimaal een uur ter observatie op de dagbehandeling. U krijgt gelegenheid te rusten of te slapen. Ook krijgt u wat te eten en te drinken. Hierna wordt het infuusnaaldje verwijderd. Vervolgens kunt u, na een kort gesprek met de arts, onder begeleiding naar huis.
Voor de eerste tijd na het onderzoek geldt het volgende:
Een coloscopie is een veilig onderzoek. Het verloopt meestal zonder problemen. In zeldzame gevallen kunnen er problemen met de ademhaling of de hartfunctie ontstaan. Dit komt voor bij 1 op de 1000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen. Een mogelijke andere complicatie is een perforatie (scheur of gaatje in de darmwand) of een bloeding. Bij het verwijderen van poliepen uit de dikke darm is de kans hierop minder dan 2%.
Wanneer moet u contact opnemen met de kliniek waar het onderzoek verricht is? Als u na het onderzoek veel bloed verliest (meer dan 1 kopje), heftige buikpijn of koorts krijgt. Bel ons dan via 088 0100 900. Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met De ZorgCentrale via (020) 592 38 31.
De arts bespreekt zijn/haar bevindingen met u voordat u naar huis gaat. Soms is er materiaal weggenomen dat onderzocht moet worden in het laboratorium. Dan streven we ernaar om de uitslag en eventuele behandeling binnen een week met u te bespreken. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige of arts die bij het onderzoek betrokken is geweest. De (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt ook de uitslag van het onderzoek.
De eerste afspraak is een intake. De coloscopie kan op een later moment plaatsvinden.
Een coloscopie bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.
Voor een coloscopie heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts.
Uw huisarts stuurt de verwijzing naar ons. Daarna neemt ons Service- en Informatiecentrum vanzelf contact met u op voor het maken van een intakeafspraak. Het is voor het onderzoek belangrijk om bij het maken van de afspraak aan te geven of u een pacemaker of ICD heeft.
Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.
Als u medicijnen gebruikt, vraag dan aan uw arts of u dit tijdens de voorbereiding op het onderzoek moet aanpassen. En zo ja, hoe u dit kunt doen. Dit geldt speciaal voor diabetesmedicatie en bloedverdunners. Stop in elk geval nooit op eigen initiatief met medicijngebruik. Uw medicijngebruik komt ook ter sprake tijdens het intakegesprek met de verpleegkundige.
Ja, om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijzing nodig.
Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.
Ja, u krijgt vlak voor het onderzoek pijnstillende en/of rustgevende medicatie van de arts. Om precies te zijn dienen we u een sederend middel toe, waardoor u in slaap valt. Het onderzoek wordt hierdoor draaglijker voor u.
De bijwerking van het roesje is een verminderd reactievermogen. Het is daarom belangrijk dat iemand u na het onderzoek naar huis begeleidt. Als u niemand meebrengt of als niemand u na het onderzoek kan ophalen, kan de arts u helaas geen medicatie geven.
In principe is een coloscopie niet pijnlijk. U krijgt namelijk een slaapmiddel om het onderzoek draaglijk te maken. Wel kunt u last krijgen van een opgeblazen gevoel. Dat komt door het CO2-gas dat we tijdens het onderzoek in uw darmen blazen. Van het eventueel verwijderen van poliepen merkt u weinig tot niets.
Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!