Coloscopie is onderdeel van het specialisme maag- en darmonderzoeken

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie is een darmonderzoek waarbij het slijmvlies van de dikke darm vanbinnen wordt bekeken. Dit gebeurt met behulp van een endoscoop, een flexibele slang met een kleine camera aan het uiteinde. De endoscoop wordt via de anus naar binnen gebracht tot aan het begin van de dikke darm/het laatste deel van de dunne darm. Bij een coloscopie kan de arts afwijkingen zien, waaronder:

  • ontstekingen 
  • darmuitstulpingen (divertikels) 
  • poliepen 
  • zweren 
  • gezwellen 
  • tumoren 
  • bloedingen


Wanneer is een coloscopie nodig?

Een coloscopie kan nodig zijn om verschillende redenen. Bijvoorbeeld een screening op darmkanker, het onderzoeken van symptomen zoals bloed in de ontlasting, buikpijn of veranderingen in de ontlasting. Soms worden tijdens een coloscopie één of meerdere biopten gedaan of worden er poliepen verwijderd. Dit doet geen pijn.

Klik hier voor meer informatie en een video over de coloscopie behandeling


Vooraf laxeren met Pleinvue

Vooraf aan het onderzoek moeten de darmen helemaal leeg en schoon zijn om de darm aan de binnenkant goed te kunnen onderzoeken. Wij schrijven daarom een vezelarm dieet in combinatie met het laxerende medicijn Pleinvue voor. Pleinvue is een poeder dat moet worden opgelost in water. Het werkt door water vast te houden in de darmen, wat resulteert in dunne, waterige ontlasting om de darmen te legen. Bekijk de folder voor meer informatie over de voorbereiding op een coloscopie met Pleinvue.


Hoe snel werkt Pleinvue?

De tijd die nodig is voor Pleinvue werkt, kan variëren per persoon. Over het algemeen wordt het ongeveer 1-2 uur na inname actief, maar het kan tot enkele uren duren tot de ontlasting op gang komt. Het is belangrijk om onze instructies zorgvuldig op te volgen en voldoende tijd te nemen om Pleinvue in te nemen. Het is daarnaast belangrijk om voldoende water en andere heldere dranken te drinken om de darmen goed schoon te krijgen.

Als de ontlasting 1 uur na de inname van de 2e dosis Pleinvue nog niet op gang is gekomen, neem dan contact met ons op. Neem ook contact met ons op bij vragen over het gebruik van Pleinvue.

De behandeling

Voor het onderzoek

Voorafgaand aan uw eerste afspraak, het intakegesprek, kunt u via ons patiëntenportaal Mijn DC Klinieken informatievideo’s bekijken over het onderzoek. U kunt hier ook de vragenlijst invullen. Tijdens het intakegesprek, dat meestal telefonisch is, nemen wij uw antwoorden op de vragenlijst met u door en geven wij u uitleg over hoe u zich kunt voorbereiden op het onderzoek. Ook bespreken wij uw medicijngebruik. Vervolgens plannen we een afspraak in voor de coloscopie.

Ontlasting maakt de darmwand minder goed zichtbaar. Voor dit onderzoek is het daarom noodzakelijk dat de darm helemaal leeg en schoon is. Dat doet u door voor het onderzoek een laxeermiddel te drinken. Dit wordt tijdens het intakegesprek met u besproken. U kunt hier meer informatie vinden over de voorbereiding op een coloscopie.

Het onderzoek

Voor de coloscopie ontvangen wij u op de dagbehandeling. Hier bereiden wij u voor op het onderzoek. Wij controleren uw vitale functies en brengen een infuusnaaldje in. Vervolgens rijden we u in een bed naar de onderzoekskamer. Daar wordt de coloscopie uitgevoerd. U kunt het onderzoek volgen op een beeldscherm. Soms wordt tijdens het onderzoek direct een kleine ingreep gedaan, bijvoorbeeld het verwijderen van een poliep. Dit is niet pijnlijk. De coloscopie duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u nog ongeveer een uur op de dagbehandeling ter observatie. U krijgt gelegenheid te rusten en krijgt wat te eten en drinken. Hierna wordt het infuus verwijderd. Als u bent uitgerust, bespreekt de arts de bevindingen met u. Als er tijdens het onderzoek een behandeling heeft plaatsgevonden, is mogelijk een extra controle nodig. Door de medicatie die u heeft gekregen, is uw reactievermogen vertraagd. U mag daarom niet alleen naar huis. Zorg ervoor dat er iemand met u meegaat die u naar huis brengt, ook als u met het openbaar vervoer of de taxi reist, en dat diegene de eerste uren bij u blijft.

Soms vindt de arts tijdens de coloscopie een afwijking, die niet behandeld kan worden bij DC Klinieken. Daarover informeert de arts u. Wij verwijzen u dan door naar het ziekenhuis voor een vervolgbehandeling. Welk ziekenhuis dat is, overleggen wij met u.    

Bekijk de folder Coloscopie voor meer informatie over dit onderzoek.

Locaties & wachttijden

Lees verder