aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Coloscopie

Coloscopie in het kort

 • Een coloscopie is een onderzoek van (vooral) de dikke darm.
 • De arts gebruikt een endoscoop om de darm te onderzoeken.
 • Bij een coloscopie kan een arts bepaalde afwijkingen zien, zoals ontstekingen en poliepen.

Wat is een coloscopie?

Bij een coloscopie (soms ook colonoscopie genoemd) wordt het slijmvlies van de dikke darm van binnen bekeken. Dit gebeurt met een buigzame, bestuurbare kijker, een ‘endoscoop’. Bij DC Klinieken gebruiken we de nieuwste generatie ultradunne endoscopen. De endoscoop wordt via de anus tot aan het begin van de dikke darm opgeschoven. En als het nodig is tot in het laatste deel van de dunne darm. Bij een coloscopie kan de arts bepaalde afwijkingen zien, zoals:

 

 • ontstekingen;
 • zweertjes;
 • bloedinkjes;
 • divertikels (darmuitstulpingen);
 • poliepen; en
 • gezwellen.

 

Het is mogelijk om tijdens de scopie kleine ingrepen direct uit te voeren. Zo kan de arts stukjes weefsel wegnemen voor nader onderzoek. Dit heet een biopsie. Ook kan hij poliepen verwijderen. Dat gebeurt met een kleine lasso, die om de poliep wordt getrokken. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk.

 

Tijdens de scopie maken we foto’s. Dat doen we om zo nodig achteraf nog eens rustig naar de beelden te kijken.

De coloscopie

Voor het onderzoek

 

Eerst krijgt u een intakeafspraak. De verpleegkundige neemt tijdens het gesprek een vragenlijst met u door. Ook vertelt ze u over de voorbereiding op en het verloop van de dag. Vanzelfsprekend kunt u tijdens het gesprek zelf ook vragen stellen. Als u niet zo goed Nederlands kunt, dan is het slim om een tolk mee te nemen.

Darmvoorbereiding

Ontlasting (poep) belemmert het zicht op de darmwand. Voor een coloscopie is het dan ook noodzakelijk dat de darm helemaal leeg en schoon is. Dit doet u door te laxeren met een laxeermiddel. Bij het intakegesprek ontvangt u daarom informatie over de darmvoorbereiding. Lees deze informatie goed door. U ontvangt het laxeermiddel thuis via de post of tijdens het intakegesprek.

Overige informatie over de voorbereiding op de coloscopie

 • Als u zich op de dag van het onderzoek niet lekker voelt, neem dan contact met ons op via 088 0100 988.
 • Neem uw verzekeringsbewijs, identiteitsbewijs en het aanvraagformulier mee naar DC Klinieken.
 • Neem ook een door uw apotheek uitgeprint lijstje mee met de medicatie die u gebruikt. Dit is een zogenaamd actueel medicatieoverzicht (AMO). Haal dit op tijd bij uw apotheek!
 • Het is verstandig extra ondergoed mee te nemen. Draag liever geen strakke bovenkleding. Wanneer u een trui aandoet, dan graag daaronder een T-shirt dragen.
 • Nagellak en kunstnagels zijn niet toegestaan, omdat we een goede doorbloeding moeten kunnen controleren.
 • Op het afgesproken tijdstip (30 minuten voor het onderzoek) meldt u zich bij de balie van DC Klinieken.

De coloscopie

Hoe ziet de dag van de coloscopie eruit? Een verpleegkundige ontvangt u op de dagbehandeling. Hij of zij begeleidt u voor en na het onderzoek. Deze verpleegkundige controleert uw vitale functies (hartslag, bloeddruk, etc.) en brengt een infuusnaaldje in. Daarna rijdt hij of zij u met het bed naar de onderzoekskamer.

 

U krijgt vlak voor het onderzoek pijnstillende en/of rustgevende medicatie van de arts. De bijwerking hiervan is een verminderd reactievermogen. Het is daarom belangrijk dat iemand u na het onderzoek naar huis begeleidt. Als u niemand meebrengt of als niemand u na het onderzoek kan ophalen, kan de arts u helaas geen medicatie geven.

 

Het is belangrijk dat u zich probeert te ontspannen tijdens het onderzoek. Hierdoor ervaart u het onderzoek als minder onaangenaam. U gaat op het onderzoeksbed op uw linkerzijde liggen, met opgetrokken knieën. De endoscoop is voorzien van geleidende gel. Deze wordt voorzichtig via de anus (sluitspier) naar binnen geschoven. Het inbrengen kan een drukkend gevoel of kramp veroorzaken. Als dit erg hinderlijk is, zeg het dan tegen de arts.

 

Om de darm te ontplooien en een goed overzicht te krijgen, wordt vervolgens via de endoscoop CO2-gas ingeblazen. Ook dit kan krampen veroorzaken. Daarnaast kan een gevoel van aandrang optreden. Laat het ingeblazen gas gerust ontsnappen door winden te laten. Dit geeft vaak opluchting.

 

U kunt het onderzoek volgen op de monitor. Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn dat u een andere houding moet aannemen. Ook kan het zijn dat de verpleegkundige op verzoek van de arts op uw buik steunt. Dit is om de endoscoop van buitenaf tegen te houden.

Duur van de coloscopie

 

Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 40 minuten. De beelden worden op een scherm weergegeven waardoor de arts bepaalde afwijkingen meteen kan zien. Soms worden dus meteen kleine ingrepen gedaan. Bijvoorbeeld het verwijderen van eventueel aanwezige poliepen. Hier merkt u weinig tot niets van.

Na de coloscopie

 

Na het onderzoek blijft u nog minimaal een uur ter observatie op de dagbehandeling. U krijgt gelegenheid te rusten of te slapen. Ook krijgt u wat te eten en te drinken. Hierna wordt het infuusnaaldje verwijderd. Vervolgens kunt u, na een kort gesprek met de arts, onder begeleiding naar huis.

 

Voor de eerste tijd na het onderzoek geldt het volgende:

 

 • U mag weer normaal eten en drinken. Vettige en sterk gekruide maaltijden worden de eerste 24 uur afgeraden.
 • U heeft misschien een opgeblazen gevoel. Dat komt door het CO2-gas dat tijdens het onderzoek in uw darm is geblazen. Winden laten geeft verlichting.
 • Uw reactievermogen is vertraagd. Dit komt omdat u medicatie heeft gehad. Daarom mag u tot 24 uur na het onderzoek niet zelf autorijden, fietsen of op een andere manier deelnemen aan het verkeer. Ook mag u om deze reden de afdeling niet zonder begeleiding verlaten. Als u geen begeleiding kunt regelen, zijn er op sommige locaties van DC Klinieken afspraken met vrijwilligersorganisaties.
 • Doe het op de dag van het onderzoek thuis nog rustig aan. Het is beter om de eerste nacht na het onderzoek niet alleen thuis te zijn.
 • Als tijdens het onderzoek een behandeling heeft plaatsgevonden, kunnen extra controles nodig zijn. De arts bespreekt dit met u.
 • Als er poliepen of andere stukjes weefsel zijn verwijderd, kan het zijn dat u de eerste 12 uur wat bloed bij de ontlasting verliest. Het is zelfs mogelijk dat u tot 3 weken na het onderzoek nog last heeft van bloedverlies.

Complicaties/klachten na het onderzoek

 

Een coloscopie is een veilig onderzoek. Het verloopt meestal zonder problemen. In zeldzame gevallen kunnen er problemen met de ademhaling of de hartfunctie ontstaan. Dit komt voor bij 1 op de 1000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen. Een mogelijke andere complicatie is een perforatie (scheur of gaatje in de darmwand) of een bloeding. Bij het verwijderen van poliepen uit de dikke darm is de kans hierop minder dan 2%.

 

Wanneer moet u contact opnemen met de kliniek waar het onderzoek verricht is? Als u na het onderzoek veel bloed verliest (meer dan 1 kopje), heftige buikpijn of koorts krijgt. Bel ons dan via 088 0100 900. Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met De ZorgCentrale via (020) 592 38 31.

De uitslag

De arts bespreekt zijn/haar bevindingen met u voordat u naar huis gaat. Soms is er materiaal weggenomen dat onderzocht moet worden in het laboratorium. Dan streven we ernaar om de uitslag en eventuele behandeling binnen een week met u te bespreken. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige of arts die bij het onderzoek betrokken is geweest. De (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt ook de uitslag van het onderzoek.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Almere
DC Klinieken Breda
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Maastricht
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Schiedam
DC Klinieken Voorschoten

Wachttijden

Vergoedingen

Een coloscopie bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Voor een coloscopie heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts.

 

Afspraak maken

Uw huisarts stuurt de verwijzing naar ons. Daarna neemt ons Service- en Informatiecentrum vanzelf contact met u op voor het maken van een intakeafspraak. Het is voor het onderzoek belangrijk om bij het maken van de afspraak aan te geven of u een pacemaker of ICD heeft.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

Als u medicijnen gebruikt, vraag dan aan uw arts of u dit tijdens de voorbereiding op het onderzoek moet aanpassen. En zo ja, hoe u dit kunt doen. Dit geldt speciaal voor diabetesmedicatie en bloedverdunners. Stop in elk geval nooit op eigen initiatief met medicijngebruik. Uw medicijngebruik komt ook ter sprake tijdens het intakegesprek met de verpleegkundige.

Veelgestelde vragen

 • Heb ik een verwijzing nodig?

  Ja, om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijzing nodig.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(166) Nee(1)
 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(35) Nee(1)
 • Kan ik voor de coloscopie een roesje krijgen?

  Ja, u krijgt vlak voor het onderzoek pijnstillende en/of rustgevende medicatie van de arts. Om precies te zijn dienen we u slaapmedicatie en een pijnstiller toe, waardoor u een beetje wegsuft. Het onderzoek wordt hierdoor draaglijker voor u.

  De bijwerking van het roesje is een verminderd reactievermogen. Het is daarom belangrijk dat iemand u na het onderzoek naar huis begeleidt. Als u niemand meebrengt of als niemand u na het onderzoek kan ophalen, kan de arts u helaas geen medicatie geven.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(10) Nee(0)
 • Is een coloscopie pijnlijk?

  Een coloscopie is niet pijnloos, maar wel draaglijk. U krijgt namelijk een slaapmiddel voor het onderzoek. U kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel. Dat komt door het CO2-gas dat we tijdens het onderzoek in uw darmen blazen. Van het eventueel verwijderen van poliepen merkt u weinig tot niets.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(8) Nee(0)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close