Sigmoïdoscopie is onderdeel van het specialisme maag- en darmonderzoeken

Wat is een sigmoïdoscopie?

Een sigmoïdoscopie is een endoscopisch onderzoek waarbij een flexibele slang met een camera (coloscoop) via de anus in het rectum en het uiteinde van de dikke darm wordt ingebracht om deze gebieden te onderzoeken op de volgende afwijkingen en aandoeningen;


  • Darmontstekingen 
  • Darmkanker
  • Zweren 
  • Bloedingen 
  • Poliepen 
  • Darmuitstulpingen (divertikels) 


De arts kan ook een litteken van een eerder verwijderde poliep controleren. Tijdens de sigmoïdoscopie worden ook foto’s gemaakt die de arts meeneemt in het onderzoeksverslag.


Wanneer is een sigmoïdoscopie nodig?

Een sigmoïdoscopie is nodig om het onderste deel van de dikke darm te onderzoeken en eventuele aandoeningen op te sporen.

De sigmoïdoscopie

Voor het onderzoek

Voorafgaand aan de sigmoïdoscopie krijgt u eerst een afspraak voor het intakegesprek. Tijdens dit gesprek nemen wij een vragenlijst met u door en krijgt u uitleg over de voorbereiding op het onderzoek. Daarnaast bespreken wij uw medicijngebruik. De sigmoïdoscopie vindt vervolgens plaats tijdens uw volgende afspraak. 

Ontlasting maakt de darmwand minder goed zichtbaar. Voor dit onderzoek is het daarom noodzakelijk dat de darm helemaal leeg en schoon is. Dit doet u door voor het onderzoek te laxeren met een laxeermiddel of middels een klysma in de kliniek voorafgaand aan het onderzoek. Tijdens het intakegesprek krijgt u hier meer informatie over. 

Het onderzoek

Voor de sigmoïdoscopie neemt u plaats op het onderzoeksbed. De endoscoop wordt voorzichtig ingebracht en de arts onderzoekt uw darmen. U kunt het onderzoek volgen op een beeldscherm. Soms wordt tijdens het onderzoek direct een kleine ingreep uitgevoerd. Er kan een stukje weefsel worden weggenomen voor nader onderzoek (biopsie) of de arts verwijdert een poliep. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk. De sigmoïdoscopie duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken. De eerste 24 uur raden wij vette en sterk-gekruide maaltijden af. Na het onderzoek bespreekt de arts de bevindingen met u. Als er tijdens het onderzoek een behandeling heeft plaatsgevonden, is mogelijk een extra controle nodig. Als er een poliep of stukje weefsel is verwijderd, kan het zijn dat u de eerste 12 uur wat bloed verliest bij de ontlasting.  

Onze specialisten

De specialist die deze onderzoeken uitvoert, heet een MDL-arts. De MDL-arts is gespecialiseerd in alle aandoeningen van de spijsverteringsorganen.