Gastroscopie is onderdeel van het specialisme maag- en darmonderzoek

Wat is een gastroscopie?

Bij dit onderzoek wordt het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm vanbinnen bekeken met een buigzame, bestuurbare kijker, een zogenaamde endoscoop. Aan het uiteinde van de slang zit een kleine videocamera waarmee het onderzoek op een beeldscherm te volgen is. Bij DC Klinieken gebruiken we de nieuwste generatie ultradunne endoscopen. Bij een gastroscopie kan de arts bepaalde afwijkingen zien, zoals ontstekingen, zweertjes, bloedinkjes en gezwellen.


Het is mogelijk om tijdens de scopie kleine ingrepen direct uit te voeren. Zo kunnen stukjes weefsel worden weggenomen voor nader onderzoek (biopsie). Dit is niet pijnlijk en veroorzaakt weinig tot geen bloedverlies. Tijdens de scopie worden foto’s gemaakt, zodat men zo nodig achteraf nog eens rustig naar de beelden kan kijken.

De gastroscopie

Intakegesprek alleen bij een roesje

De meeste gastroscopieën worden zonder sedatie (roesje) gegeven. Het is echter mogelijk om de gastroscopie ook met een roesje te ondergaan. Als dat bij u het geval is, krijgt u voorafgaand aan het onderzoek een intakegesprek en meer informatie over het roesje.

Voorbereiding op het onderzoek

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor dit onderzoek. Wilt u zich daarom houden aan het onderstaande schema?


Onderzoek in de ochtend

 • Vanaf 00.00 uur niet eten of drinken.
 • Vanaf een uur voor de afspraak niet roken.

Onderzoek in de middag

Vanaf 00:00 uur nuchter, met uitzondering van:

Tot 6 uur voor het onderzoek:

 • een lichte maaltijd (cracker of beschuit met kaas of jam);
 • kleine hoeveelheid drinken en medicatie innemen mag.

Tot 2 uur voor het onderzoek mag u alleen nog het volgende drinken:

 • heldere vloeistoffen zonder vet of stukjes;
 • thee of koffie (suiker mag, melk + melkpoeder niet).

Vanaf 2 uur voor het onderzoek:

 • niets meer drinken;
 • vanaf een uur voor de afspraak niet meer roken.

Overige informatie over de voorbereiding op de gastroscopie

 • Als u zich op de dag van het onderzoek niet lekker voelt, neem dan contact met ons op via 088 0100 900.
 • Neem uw verzekeringsbewijs, identiteitsbewijs en het aanvraagformulier (als we dat nog niet hebben) mee naar DC Klinieken.
 • Neem ook een door uw apotheek uitgeprint lijstje mee met de medicatie die u gebruikt, dit is een zogenaamd actueel medicatie overzicht (AMO).
 • Tijdens het onderzoek is het prettig om gemakkelijk zittende kleding te dragen. Dus geen knellende kledingstukken, zoals een korset.
 • Als u een roesje krijgt, is het dragen van nagellak of kunstnagels niet toegestaan. We moeten namelijk via uw vingertoppen een goede doorbloeding kunnen controleren.
 • Op het afgesproken tijdstip (15 minuten voor het onderzoek) meldt u zich bij de balie van DC Klinieken. U wordt dan opgehaald en naar de dagbehandeling gebracht.


Belangrijk

 • Wilt u het bij het maken van de afspraak melden als u diabetespatiënt bent en als u bloedverdunners gebruikt.
 • Als uw onderzoek in de ochtend is en u ’s ochtends medicijnen moet gebruiken, vraag dan aan uw arts hoe u dit kunt aanpassen. Dit geldt alleen voor diabetespatiënten.

Het onderzoek

De verpleegkundige van de endoscopiekamer begeleidt u tijdens het onderzoek. Het is begrijpelijk dat veel mensen opzien tegen een onderzoek waarbij een slang ingeslikt moet worden. Voor het onderzoek brengt de endoscopieverpleegkundige echter een verdovende gel aan op de scoop. Verder wordt soms de keel verdoofd met een spray. Hierdoor heeft u tijdens het onderzoek minder last van kokhalzen. U mag na het  toedienen van de spray een half uur niet eten of drinken in verband met het risico op verslikking.

Probeer tijdens het onderzoek te ontspannen. Blijf rustig doorademen en volg de instructies van de assistent goed op. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij op het bed. De arts of de assistent geeft u aanwijzingen om de scoop in te slikken en legt uit wat er verder gaat gebeuren. De scoop wordt voorzichtig door de mond naar binnen geschoven. Het inbrengen kan een vervelend gevoel geven. Eenmaal op zijn plaats geeft de scoop bijna geen hinder meer. Uw ademhaling wordt op geen enkele manier belemmerd. Tijdens het onderzoek wordt via de scoop lucht ingeblazen. Hierdoor kan een drukkend gevoel in de buik ontstaan. Het kan zijn dat u gedurende het onderzoek moet kokhalzen of boeren. U hoeft zich hiervoor niet te schamen. U kunt het onderzoek volgen op de monitor.

Duur van de gastroscopie

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Als de arts een kleine ingreep moet doen, duurt het misschien wat langer. Inclusief voorbereiding moet u rekenen op 15 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek weer normaal eten en drinken. Als uw keel verdoofd is, raden wij u aan hiermee te wachten tot een half uur na het onderzoek, omdat u zich makkelijk zou kunnen verslikken. Het is aan te raden om te beginnen met water. Als dit goed gaat, dan mag u alles weer nuttigen. Het kan zijn dat uw keel wat gevoelig is. Dit wordt vrij snel minder. Misschien heeft u ook een opgeblazen gevoel door de lucht die tijdens het onderzoek in uw maag is geblazen. Boeren of winden laten geeft dan verlichting.

Complicaties/klachten na het onderzoek

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Toch kunnen zich enkele klachten voordoen. Een mogelijke complicatie is een perforatie (scheur) of een bloeding, maar dit komt zelden voor. Wanneer u na afloop heftige maagpijn of hoge koorts krijgt, neemt u contact op met de kliniek waar het onderzoek verricht is via telefoonnummer 088 0100 900. Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met De ZorgCentrale via (020) 592 38 31.

De uitslag

De arts bespreekt voordat u naar huis gaat zijn/haar bevindingen met u. Als er materiaal is weggenomen dat onderzocht moet worden in het laboratorium, streven we ernaar om de uitslag en eventuele behandeling binnen een week met u te bespreken. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige of arts die bij het onderzoek betrokken is geweest. De (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt ook de uitslag van het onderzoek.

Locaties & wachttijden

Lees verder

Onze specialisten