Gastroscopie is onderdeel van het specialisme maag- en darmonderzoeken

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een maagonderzoek waarbij het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm vanbinnen wordt bekeken. Dit gebeurt met behulp van een endoscoop, een flexibele slang met camera. De endoscoop wordt via uw keel naar binnen gebracht. Hierdoor kan de arts afwijkingen zien, waaronder:

  • Ontstekingen 
  • zweren 
  • bloedingen 
  • poliepen 
  • gezwellen 

De behandeling

Voor het onderzoek

U kunt kiezen voor een gastroscopie met of zonder roesje. Voor een onderzoek met een roesje, plannen wij eerst een intakegesprek met u in. Daarin bespreken wij onder andere uw medicijngebruik. Dit gesprek is telefonisch en vindt enkele dagen voor het onderzoek plaats.

Voorafgaand aan de behandeling is het belangrijk dat u een lege maag heeft. U ontvangt van ons een eet- en drinkschema, dat onderscheid maakt tussen een gastroscopie in de ochtend of middag. Meer informatie over de voorbereiding op dit onderzoek vindt u hier.

Het onderzoek

Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzijde op een onderzoeksbed. Uw keel wordt zo nodig verdoofd. U krijgt een bijtring in uw mond om uw gebit en de endoscoop te beschermen. Vervolgens wordt de endoscoop door uw mond naar binnen geschoven. U kunt het onderzoek volgen op de monitor. Soms wordt tijdens het onderzoek direct een kleine ingreep uitgevoerd, wanneer een afwijking gevonden wordt. Er kan een stukje weefsel worden weggenomen voor nader onderzoek (biopsie). Dit is niet pijnlijk. De gastroscopie duurt ongeveer 10 minuten.  

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek weer normaal eten en drinken als uw keel niet verdoofd is. Als uw keel wel verdoofd is, dan mag u de eerste 30 minuten na het onderzoek niet eten of drinken. U kunt zich namelijk makkelijk verslikken. Na het onderzoek bespreekt de arts de bevindingen met u. Als er tijdens het onderzoek een behandeling heeft plaatsgevonden, is mogelijk een extra controle nodig. 

Bij gastroscopie met een roesje is door de medicatie uw reactievermogen vertraagd. U mag daarom de eerste 24 uur na het onderzoek niet autorijden, zelfstandig aan het verkeer deelnemen, werken, gevaarlijke machines bedienen, alcohol drinken of belangrijke beslissingen nemen. Zorg ervoor dat er iemand met u meegaat die u naar huis brengt, ook als u met het openbaar vervoer of de taxi reist, en dat diegene de eerste uren bij u blijft.

Soms vindt de arts tijdens de gastroscopie een afwijking, die niet behandeld kan worden bij DC Klinieken. Daarover informeert de arts u. Wij verwijzen u dan door naar het ziekenhuis voor een vervolgbehandeling. Welk ziekenhuis dat is, overleggen wij met u.

Bekijk de folder Gastroscopie voor meer informatie over dit onderzoek.

Locaties & wachttijden

Lees verder