Behandeltraject gastroscopie met sedatie

Intake

 

U heeft een afspraak met een verpleegkundige voor een intakegesprek voor een gastroscopie bij DC Klinieken.

 

Om u goed voor te bereiden op de intake en het onderzoek, bieden we op deze manier alle benodigde informatie aan. Zorgt u ervoor dat u voor het onderzoek het intakeformulier heeft ingevuld en de informatie heeft doorgelezen.

 

Neem de tijd om de filmpjes en overige informatie te lezen en/of bekijken en de vragenlijst in te vullen. Gemiddeld heeft u hier 30 minuten voor nodig.

Voor het onderzoek

 

Wanneer u zich op de dag van het onderzoek meldt op de locatie van het onderzoek, is het van belang dat u een paspoort, ID-bewijs of rijbewijs meeneemt. Hiermee kan de balie uw inschrijving voltooien.

 

Bij het aanmelden controleert de baliemedewerker uw gegevens. U neemt vervolgens plaats in de wachtruimte waar u door de verpleegkundige wordt opgehaald voor het onderzoek.

 

Wat is een gastroscopie?

 

Het onderstaande filmpje geeft uw meer informatie over een gastroscopie (maagonderzoek):

 

Voorbereiding op uw onderzoek

 

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor dit onderzoek. Dit betekent dat u voorafgaand aan het onderzoek niet mag eten en drinken. Afhankelijk van het tijdstip van uw onderzoek  moet u zich daarom aan een van de onderstaande schema’s houden:

 

Onderzoek in de ochtend

 

  • Vanaf 00:00 uur niet eten en drinken
  • Vanaf een uur voor de afspraak niet roken

 

Onderzoek in de middag

 

Vanaf 00:00 uur nuchter, met uitzondering van:

 

Tot 6 uur voor het onderzoek:

  • een lichte maaltijd (cracker of beschuit met kaas of jam);
  • kleine hoeveelheid drinken en medicatie innemen mag.

 

Tot 2 uur voor het onderzoek mag u alleen nog het volgende drinken:

  • heldere vloeistoffen zonder vet of stukjes;
  • thee of koffie (suiker mag, melk + melkpoeder niet).

 

Vanaf 2 uur voor het onderzoek:

  • niets meer drinken;
  • vanaf een uur voor de afspraak niet meer roken.

Na het onderzoek

 

Een gastroscopie is een veilig onderzoek en verloopt meestal zonder problemen. Heeft u het onderzoek met een roesje ondergaan, dan kan het zijn dat u zich enkele uren suf voelt en mogelijk de herinnering aan het onderzoek en de uitslag mist.

 

Daarnaast kunnen er in zeldzame gevallen problemen met de ademhaling of hartfunctie ontstaan. Dit komt voor bij 1 op de 1000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicatie. Een andere complicatie is het ontstaan van een perforatie (scheurtje) of een bloeding, maar komt zelden voor.

 

Wanneer u na het onderzoek heftige buikpijn en/of hoge koorts krijgt, neemt u dan contact op met de kliniek waar het onderzoek is verricht op telefoonnummer 0800 0100 900. Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen bellen met De Zorgcentrale op 020 592 3831.

 

Onderstaand filmpje laat zien wat u kunt verwachten na het onderzoek:

 

 

Terug naar boven