Bevolkingsonderzoek Darmkanker is onderdeel van het specialisme maag- en darmonderzoeken

Wat is het Bevolkingsonderzoek Darmkanker?

Het Bevolkingsonderzoek Darmkanker is een initiatief van de overheid en heeft als doel om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, zodat de kans op genezing groot is. Vanaf uw 55ste tot en met uw 75ste levensjaar ontvangt u iedere twee jaar automatisch een uitnodiging om mee te doen. U beslist vervolgens zelf of u wel of niet meedoet. Op de website van het RIVM leest u stap voor stap hoe u aan het Bevolkingsonderzoek Darmkanker meedoet.


Het BVO Darmkanker bestaat uit twee delen:


Waarom wordt het Bevolkingsonderzoek Darmkanker uitgevoerd?

In 2022 overleden meer dan 4.400 mensen aan darmkanker. Darmkanker staat hiermee op de tweede plaats van kankersoorten waaraan mensen in Nederland overlijden.


Vaak zorgt darmkanker pas in een laat stadium voor klachten. Het is daarom belangrijk om dit zo vroeg mogelijk op te sporen. Bij vroege ontdekking zijn de behandelmogelijkheden beter en is de kans op genezen groter. Het doel van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker is om poliepen (voorlopers van darmkanker) en tumoren al in een voorstadium op te sporen en daarmee de kans op genezing te vergroten.

Voor wie is het Bevolkingsonderzoek Darmkanker?

Iedereen tussen de 55 en 75 jaar wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Er is voor deze leeftijdscategorie gekozen omdat de kans op darmkanker vanaf de leeftijd van 55 jaar toeneemt.

Het bevolkingsonderzoek

De ontlastingstest

Het eerste deel van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker is de ontlastingstest. Deze test kunt u zelf thuis doen. Bij uw uitnodiging ontvangt u een buisje met daarin een staafje. Dat staafje prikt u in uw ontlasting en plaatst u terug in het buisje. U stuurt het buisje in de meegeleverde retourenvelop naar een laboratorium. In het laboratorium wordt de ontlasting nagekeken. Er wordt onderzocht of er bloedsporen in uw ontlasting zitten. Op de website van het RIVM vind u meer informatie over de ontlastingstest.

De uitslag

Binnen 10 werkdagen krijgt u de uitslag per post. Mocht blijken dat er bloedspoortjes in de ontlasting zitten, dan krijgt u een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. De screeningsorganisatie die in opdracht van het RIVM het Bevolkingsonderzoek Darmkanker uitvoert, maakt voor u een afspraak bij het dichtstbijzijnde centrum met de kortste wachttijd.

Het vervolgonderzoek

Mocht er bloed gevonden zijn in uw ontlasting, krijgt u een vervolgonderzoek. Dit is meestal een coloscopie, waarbij het slijmvlies van uw darmen wordt onderzocht. De coloscopie wordt voorafgegaan door een intakegesprek. Het doel van het onderzoek is het vinden van de oorzaak van bloed in uw ontlasting. Dit kan darmkanker zijn, of poliepen die zich mogelijk tot darmkanker kunnen ontwikkelen. Eventuele poliepen worden tijdens de coloscopie direct verwijderd. Mocht verdere behandeling nodig zijn, dan verwijzen wij u door naar het ziekenhuis.

 

Heeft u vragen over het BVO Darmkanker?

Heeft u vragen over het Bevolkingsonderzoek Darmkanker of twijfelt u of u meedoet? U kunt op werkdagen tussen 8.30 en 13.00 de twijfeltelefoon van het Erasmus Medisch Centrum bellen. Geneeskundestudenten en artsen van het Erasmus MC beantwoorden uw vragen en kunnen u persoonlijk advies geven.

Onze specialisten