aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Bevolkingsonderzoek darmkanker

BVO darmkanker in het kort

 • Het bevolkingsonderzoek (BVO) darmkanker bestaat uit twee delen: de ontlastingstest en een eventueel vervolgonderzoek.
 • Het vervolgonderzoek kan bij DC Klinieken plaatsvinden. Dit bestaat uit een intake en een colonoscopie (darmonderzoek).
 • DC Klinieken heeft geen lange wachtlijsten voor een colonoscopie. U kunt dus snel terecht.

Wat is het bevolkingsonderzoek darmkanker?

Het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker wordt uitgevoerd bij mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit twee delen:

 

 • een ontlastingstest;
 • een eventueel vervolgonderzoek.

 

Dit laatste onderzoek kan bij DC Klinieken plaatsvinden. DC Klinieken is een van de gecontracteerde ziekenhuizen en centra die dit vervolgonderzoek mogen uitvoeren. Onze centra en MDL-artsen zijn hiervoor na een lange periode van voorbereiding gecertificeerd. U kunt voor het vervolgonderzoek bij DC Klinieken vaak snel terecht.

 

Als u in de betreffende leeftijdscategorie voor het onderzoek valt, krijgt u vanzelf een uitnodiging. Wanneer dat precies is, hangt af van uw geboortejaar.

 

Project Red1000levens

Ruim een jaar geleden heeft DC Klinieken met onder andere dr. Luc Colemont een initiatief opgezet om de screeningsleeftijd van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker te verlagen naar 50 jaar. Dit project heet Red1000levens. Lees hier meer over:

 

Het bevolkingsonderzoek

De ontlastingstest

Het eerste deel, de ontlastingtest, vindt thuis en in het laboratorium plaats. Als u een uitnodiging krijgt, ontvangt u ook een buisje thuis. U stuurt dit buisje met ontlasting in de meegeleverde retourenvelop naar een laboratorium. In dit laboratorium wordt de ontlasting nagekeken. Na ongeveer twee weken krijgt u de uitslag hiervan. Mocht blijken dat er bloedspoortjes in de ontlasting zitten, dan krijgt u een uitnodiging voor een vervolgonderzoek.

Het vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek bij DC Klinieken bestaat uit een intakegesprek en een darmonderzoek (colonoscopie). Dit onderzoek heeft als doel om te bekijken of er sprake is van darmkanker of poliepen die zich tot darmkanker zouden kunnen ontwikkelen. Eventuele poliepen kunnen tijdens het onderzoek direct worden verwijderd. Als verwijzing naar een ziekenhuis voor verdere behandeling noodzakelijk blijkt, hebben wij daarover goede afspraken met samenwerkende ziekenhuizen.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Almere
DC Klinieken Breda
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Maastricht
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Schiedam
DC Klinieken Voorschoten

Aanvullende informatie

Praktische informatie

Vergoeding

Een colonoscopie valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

 

Verwijzing

Om een afspraak te maken voor een colonoscopie, als onderdeel van het bevolkingsonderzoek, hebt u alleen een verwijzing van het bevolkingsonderzoek nodig. Wel wordt er geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts om te bespreken welke gegevens nodig zijn voor het intakegesprek.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een colonoscopie? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(35) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close