Het eerste deel van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker is de ontlastingstest. Deze test kunt u zelf thuis doen. Bij uw uitnodiging ontvangt u een buisje met daarin een staafje. Dat staafje prikt u in uw ontlasting en plaatst u terug in het buisje. U stuurt het buisje in de meegeleverde retourenvelop naar een laboratorium. In het laboratorium wordt de ontlasting nagekeken. Er wordt onderzocht of er bloedsporen in uw ontlasting zitten. Op de website van het RIVM vind u meer informatie over de ontlastingstest.
De voordelen van DC Klinieken
Een maag- of darmonderzoek kan spannend zijn. Onze zorgprofessionals leggen alles stap voor stap uit. Wij geven u zo snel mogelijk een diagnose, zodat u weet waar u aan toe bent.
Wij hebben aandacht voor u en nemen de tijd.
Door onze korte wachttijden kunt u snel bij ons terecht.
Onze zorg wordt gewoon vergoed, net als in het ziekenhuis.
Veelgestelde vragen
Als u door het RIVM wordt uitgenodigd voor het Bevolkingsonderzoek Darmkanker, dan ontvangt u een brief met afspraak van het RIVM. Deze brief geldt als uw verwijsbrief. Het is hierbij wel belangrijk dat wij uw relevante medische gegevens hebben en dat u uw eigen huisarts kunt vragen om deze gegevens met ons (DC Klinieken) te delen.
Het vervolgonderzoek (een coloscopie) van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker wordt door alle zorgverzekeraars vergoed. Houdt u hierbij wel rekening met uw risico.
U kunt uw afspraak alleen verzetten via de screeningsorganisatie (RIVM). Dit kan tot drie dagen voor de afspraak, daarna kan de afspraak niet meer worden gewijzigd. Wij stellen een aantal plekken in ons spreekuur beschikbaar voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het RIVM deelt deze plekken vervolgens in. DC Klinieken heeft helaas geen invloed op welke patiënt op welk moment wordt ingepland. Heeft u een afspraak heeft bij een andere zorgaanbieder, maar wilt u liever naar DC Klinieken? Dan kunt u de afspraak verplaatsen via de screeningsorganisatie.
Helaas is dat niet mogelijk. U kunt meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker vanaf 55 jaar. Als u eerder klachten heeft kunt u dit bespreken met uw huisarts. Zo nodig kan de huisarts u verwijzen voor een darmonderzoek.
U wordt vanaf uw 55ste levensjaar iedere twee jaar uitgenodigd om deel te nemen totdat u de leeftijd van 75 jaar bereikt. U ontvangt automatisch een uitnodiging en u krijgt een ontlasting test thuisgestuurd in een paarse envelop. Als de uitslag van de test afwijkend is, wordt u doorverwezen voor verder onderzoek. Vaak is dit een coloscopie. U ontvangt de uitslag en een eventuele afspraak voor vervolgonderzoek in een kliniek of ziekenhuis per post.
Voor de test krijgt u een speciaal afsluitbare test in een buisje thuisgestuurd. In het buisje zit een staafje. Dit staafje prikt u een aantal keer in de ontlasting en doet u terug in het buisje. Het buisje sluit u goed af en stuurt u vervolgens terug in een retourenvelop. Het wordt in een laboratorium onderzocht op bloedsporen. Als er bloedsporen worden gevonden, wordt u voor verder onderzoek naar een kliniek of ziekenhuis doorverwezen.
Deelname is vrijwillig. U kunt zelf beslissen of u meedoet. Het is wel belangrijk om te weten dat het bevolkingsonderzoek darmkanker de beste manier is om vroege tekenen van darmkanker op te sporen omdat darmkanker in een vroegtijdig stadium vaak geen klachten geeft.
De meeste mensen die darmkanker krijgen zijn 55 jaar of ouder. Tussen de 55 en 75 jaar is de kans op darmkanker het grootst. Daarom is het belangrijk op deze leeftijd goed onderzoek te doen naar de gezondheid van uw darmen.
Bent u jonger dan 55 jaar en krijgt u klachten die kunnen wijzen op darmkanker, wacht dan niet en neem contact op met uw huisarts. . Lees hier meer informatie over darmkanker.
Handige links
- Maag- en darmonderzoeken bij DC Klinieken
- Alles over darmkanker: ontstaan, verschillende stadia en behandeling
- Vergoedingen
Vergoedingen & aangesloten zorgverzekeraars
Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.
Meer over zorgverzekeraars










































