aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Kinderallergologie

Kinderallergologie in het kort

 • Met een allergietest kan de arts zien of uw baby/kind gevoelig is voor bepaalde allergenen.
 • Tijdens een allergie-onderzoek kunnen verschillende behandelmethoden worden toegepast.
 • Bij baby’s komen vooral voedselallergieën voor, zoals koemelkallergie of ei allergie.

Wat is kinderallergologie?

Met een allergietest of allergologisch onderzoek kan de arts zien of uw baby/kind gevoelig is voor bepaalde allergenen (stoffen die kunnen leiden tot allergische reacties). De allergietest is bedoeld voor kinderen met een (verdenking op) allergie, zoals voedselallergie, eczeem of hooikoorts. Tijdens dit onderzoek worden verschillende methoden toegepast om te onderzoeken welke stoffen de allergische reactie veroorzaken.

 

Symptomen allergie bij kinderen

Tranende ogen, niezen, jeuk, roodheid van de huid, overgeven, benauwdheid; het zijn allemaal klachten die kunnen ontstaan bij een allergische reactie. Bij sommige kinderen wordt de allergie bij elke reactie erger. De kinderarts-allergoloog kan onderzoeken of uw kind een allergie heeft.

Klachten kunnen variëren per type allergie:

 

 • Voedselallergie: een allergische reactie door eten, bijvoorbeeld door pinda’s, soja, fruit, melk, chocola of ei. Hierbij hebben kinderen vaak last van benauwdheid, eczeem, jeuk, dikke oogleden of lippen.

 

 • Inhalatieallergie: een allergische reactie na het inademen van bepaalde stoffen, bijvoorbeeld huisstofmijt, stuifmeel (hooikoorts) of huidschilfers van dieren. Kinderen met inhalatieallergie kunnen last hebben van tranende en jeukende ogen, een verstopte neus en een gezwollen mond en keel.

 

 • Allergie voor insectengif (wespen- of bijensteken). Een allergie voor insectenbeten kan astma of rode vlekken veroorzaken. Kinderen die heel erg allergisch zijn kunnen in een shock raken.

 

 • Allergie voor bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica). Kinderen met een geneesmiddelenallergie krijgen eczeem of astma en soms een shock.

 

 • Contactallergie: een allergische reactie na huidcontact met bijvoorbeeld zeep, parfum, rubber of make-up. Contactallergie geeft eczeem of rode bulten.

 

Welke allergieën komen voor bij baby’s?

Bij baby’s komen vooral voedselallergieën voor, zoals een koemelkallergie of een ei allergie. Dat uit zich vaak in klachten als krampjes, spugen, diarree, huilen en huidproblemen, zoals eczeem. Baby’s kunnen ook last krijgen van contactallergie en heel soms ook inhalatieallergie. Maar meestal ontstaan deze klachten pas na het eerste jaar.

De allergietest

Voor het onderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt;
 • uw verzekeringspasje;
 • uw identiteitsbewijs.

De allergietest

Er zijn verschillende soorten allergietesten. De arts bepaalt welke test het meest van toepassing is op de situatie van uw kind.

Duur van de allergietest

De duur van de allergietest is afhankelijk van de gekozen methode.

De uitslag

De uitslagen van de allergietest worden binnen 24 uur na het onderzoek naar uw verwijzende (huis)arts gestuurd.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Groningen

Vergoedingen

Een allergietest voor kinderen valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat een allergietest volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u(w kind) een verwijzing van de (huis)arts heeft. Zorg voor kinderen tot 18 jaar kent ook geen eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Voor het maken van een afspraak voor een allergietest heeft u(w kind) een verwijzing nodig van een arts. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor allergietest? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

Sommige medicijnen kunnen de uitslag van het allergieonderzoek beïnvloeden en dan kan het noodzakelijk zijn om hiermee vanaf minimaal 2 dagen voor het onderzoek te stoppen. De kinderarts-allergoloog zal dit met u bespreken.

 

Allergie voor medicijnen

Wanneer u wordt verwezen voor een allergie op een bepaald medicijn, krijgt u een afspraak voor een intake consult. Tijdens dit eerste consult vindt de medicijntest nooit plaats. In overleg met de specialist wordt een afspraak ingepland voor deze test.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(38) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close